Geçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorTürkbükü’ndeki Maçakızı Hotel’de düzenlenen Med Bodrum festivali, dünyaca ünlü şefleri ağırladı. Daha önce bu tip festivallerde kötü deneyimler yaşadığım için katılmakta tereddüt etmiştim. Ama iyi ki gitmişim, çünkü Bodrum’daki bu organizasyon uluslararası standartlarla kıyaslarsak bile gerçekten her şeyiyle mükemmeldi.
#Vedat Milorİstanbul’un her köşesi görenleri bir başka büyülüyor. Tarihi eserleri, caddeleri, sokakları... Ve elbette günbatımları... Yedi tepeli şehirde güneşi batırmak, bu büyüleyici anları hafızamıza kazımak için adres çok... Gün yavaş yavaş son bulurken gökyüzü anlatılması zor bir turuncuya bürününce ister Boğaz’ı seyredin, ister Haliç’i... Jürimize şehirde günbatımını izleyebileceğimiz en iyi adresleri sorduk.
#İstanbulBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#HürriyetHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKBalmumcu’daki Mövenpick otelinde açılan Da Vittorio’nun başında, Bursa’daki restoranıyla hatırı sayılır bir müdavim kitlesi edinen Vittorio Sindoni var. Şef Vittorio masanıza gelip makarnanıza mantar rendelerken bir yandan da neşeli üslubuyla yemeğinizin özelliklerini anlatıyor.
#Da VittorioGeçtiğimiz aylarda İtalya’nın üç Michelin yıldızlı aile işletmesi Da Vittorio restoranın şefi, sahibi Chicco Cerea’yla yaptığımız sohbeti yazmıştım burada. İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen şehri Bergamo’daki durumu, restoran olarak hayatta kalabilmek için evlere servis yaptıklarını, sektörün geleceğini, zeytinyağını konuştuğumuz bir sohbetti.
#San MarzanoBirçok yemek kitabında imzası olan, Kelebek yazarlarından Elvan Uysal Bottoni’nin yeni çalışması çıktı: ‘Emma Teyze’nin Kitabı-Yeni Başlayanlar İçin İtalyan Mutfağı’. Roma’da yaşayan yazarla İtalyan mutfağının özünü, bu mutfağın koronavirüsten nasıl etkilendiğini konuştuk.
#GazetehaberleriGeçen hafta Bergamo’nun 3 Michelin yıldızlı restoranı Da Vittorio’nun şefi sahibi Enrico (Chicco) Cerea’nın restoranını ayakta tutma çabalarına, sektörün geleceğiyle ilgili görüşlerine yer vermiştik. Bu hafta konuşmamızın daha keyifli noktası var önümüzde: Zeytinyağı. İtalya’nın en iyi restoranlarından biri olup da zeytinyağını mutfağının tam kalbine oturtmamak imkansız. Chicco “zeytinyağı mutfağın hem temeli hem de ilk adımıdır” diyor.
#Zeytinyağıİtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilen EuroCucina, mutfak araç ve gereçleri konusunda dünyanın en ünlü fuarlarından biri. Tabii söz konusu mutfak ve yeme-içme kültürü olunca konu ister istemez dünyanın beslenme konusundaki sorunlarına da geliyor.
#Müge Akgün