Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için gıda takviyeleri oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak, bu takviyeleri doğru bir şekilde kullanmak ve beklenen faydayı görmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yanlış zamanlama, yetersiz bilgi veya düşük kaliteli ürün tercihleri, takviyelerin etkisini azaltabilir veya zararlı hale getirebilir. İşte gıda takviyeleriyle ilgili doğru bilgiler ve uygulamalar...
#Gıda TakviyesiDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaHepimiz uzun ve sağlıklı yaşamanın derdindeyiz. Bunun için beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor, egzersizi hayatımıza katıyor ve gıda takviyeleri kullanıyoruz. En büyük isteğimiz yaş alırken hep eskisi gibi hatta daha sağlıklı olabilmek. Her geçen yıl takviye kullanımı çılgınca artıyor, bazen kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ve kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Gıda TakviyesiD vitamini yağda çözünme özelliğine sahip bir vitamindir. İki ayrı tipi olan bu vitaminden birisi de D3 vitaminidir. Vücutta D3 vitamini doğal yollar ile üretilmektedir. Çocuklarda kemik oluşumunda oldukça etkisi olan D3 vitamini cilt hücrelerinin gelişmesinde ve onarılmasında da etkili bir rol oynamaktadır. D3 Vitamini cilde ve saça faydaları nelerdir? D3 vitamini ne işe yarar? Eksikliğinde yan etkileri nelerdir? İşte D3 vitaminin faydaları.
#D3 VitaminiD vitamini eksikliği vücudumuzda kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin, göz kuruluğuna da yol açtığı anlaşıldı… Göz kuruluğundan korunmak için D vitamini depolarımızı dolu tutmalıyız.
#D VitaminiGüneşli günler kapımızda! Elbette güneşli günlerin olmazsa olmazı birbirinden şık modelleriyle güneş gözlükleri… Güneş gözlükleri sadece güneşin parlaklığına karşı rahatlık sağlamıyor, aynı zamanda gözlerimizi ve göz çevremizi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyor.
#GözAlanında iki uzman isim; Dr. Ender Saraç ve Astrolog Aygül Aydın birlikte “2021 Astroşifa Ajandası”nı kaleme aldı. Beden ve ruh dengesini sağlayacak önerilerde bulunan ikiliden Dr. Ender Saraç, “Hem sağlık hem de astroloji konusunda eğitimler almış biri olarak, yeni bir yılla ilgili önerilerimi gökyüzünün şifreleriyle birleştirerek sunmak benim için çok değerli” diyor. Astrolog Aygül Aydın ise 2021’den umutlu olduğunu dile getiriyor: “Yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Bu yılki seçimlerimiz gelecek 20 yılımıza etki edecek. Bu nedenle 2021, ilmek ilmek dokumamız gereken bir yıl. Astroşifa Ajandası’nda yılı planlarken gün be gün takip edecekleri ay takvimini de okuyucularımıza sunduk” diyor.
#Aygül Aydınİnsan vücudunda D vitamini, ultraviyole ışığın (güneş ışığı) cilt üzerindeki etkisiyle üretilir veya takviye gıda kaynakları yoluyla alınır. En iyi bilinen işlevi vücuttaki kalsiyum konsantrasyonlarını düzenlemektir. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarda özellikle bağışıklık sisteminde de çok büyük ve önemli bir rol oynadığı görülmeye başlanmıştır. Özellikle Covid-19 enfeksiyonunun önlenmesinde de rolü tartışılır hale gelmiştir.
#COVID-19Birçoğumuzun tatil yaptığı bu bol güneşli havalarda, D vitamini depolarımızı da dolduruyor olacağız. Daha fazla D vitamini üretmek için güneş gözlüğünü çıkarmanın yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, D vitamini ve göz sağlığımız arasındaki ilişkiyi anlattı.
#Göz Sağlığı