Pek çok önemli tiyatro sanatçısı Cumhuriyet kuruluşu ile ön plana çıkmıştır. Bu sanatçılar özellikle toplumsal yapıları ele alarak tiyatro sergilemişlerdir. Cumhuriyet döneminde kısa sürede çok önemli tiyatro yazarları ortaya çıkmıştır. Açılan devlet konservatuarları ile tiyatro yayılmıştır. Peki Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimCumhuriyet dönemi edebiyatı Türk tarihinde önemli bir yere sahip devirdir. Bu dönemde Cumhuriyetin ilanından sonra akımlar başlamış ve çağdaş anlayışlar kendini göstermiştir. Dönemdeki eserlerde Kurtuluş Savaşının etkileri görülmektedir. Dönem halkının özelliklerine ve Anadolu bölgesine ağırlık verilmiştir. Dönem 1923 ile 1940 yılı arasını kapsamaktadır. Fakat 1940 yılından sonra da etkileri görülmeye devam etmiştir. Cumhuriyet dönemi tiyatro özellikleri nelerdir, Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları ve tiyatro örneklerini derledik.
#Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?Yaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaHavalar artık ısındı, okullar kapandı ve önemli sınavların hepsi bitti. Şimdi tatilin tam zamanı… Bu yıl Kuzey Ege'de bütçeyi çok sarsmadan sakin bir tatil planlamaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuzey Ege’de keşfedilmeyi bekleyen adresler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular
#RotaHareketin ve gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza hâlâ ‘sarı yaz’ yaşanan Ege’de mutlaka keşfedilmesi gereken köyleri sorduk. 5 şehirden 15 adres önerdiler...
#RotaTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimMilli mücadele döneminde roman, şiir ve makale alanında birçok eser verilmiştir. Dönemin en önemli yazarları arasında Mehmet Akif Ersoy, Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Midhat Cemal Kuntay yer alır. 8. sınıflar için milli mücadele dönemi kültürel olaylarını anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Milli Mücadele Dönemi Kültürel Olayları Konu AnlatımıÇağdaş Türk romanında bir “zaman ustası” olarak değerlendirilen, ardında "Ölmeye Yatmak", "Bir Düğün Gecesi" ve "Fikrimin İnce Gülü"nün de bulunduğu çok sayıda unutulmaz eseri miras bırakan Adalet Ağaoğlu, 91 yaşında vefat etti
#Adalet AğaoğluTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
hurriyet.com.tr Hediye Kitap Günleri devam ediyor. Bu yarışma ile 20 şanslı hurriyet.com.tr okuyucusu bizden, Yılmaz Karakoyunlu’nun Cumhuriyet tarihinin en önemli tarihsel ve toplumsal dönemeçlerinden biri olan “Mübadele” konusunu ele alan yeni romanı "Mor Kaftanlı Selanik"i kazanacak.
Ne Osmanlı-Türk romancılığı ne de reyting rekorları kıran diziler üzerinde yeterli özgün çalışma yapılıyor. Aşk-ı Memnu dizisinin neden bu kadar seyredildiğini nedense kimse tahlil etmedi. Keza dizi gibi, Eren Talu-Defne Samyeli ilişkisinin de gündem yaratması üzerinde duruldu. Oysa bunlar yapılmadan ne Aşk-ı Memnu romanının yazıldığı ve çok beğenildiği II. Abdulhamid’in baskıcı rejimi, ne de Aşk-ı Memnu dizisinin çok seyredildiği Ergenekon’un yarattığı korku toplumu analiz edilebilir. Kafanız mı karıştı; halbuki tüm bunların basit bir yanıtı var.