Güncelleme Tarihi:
Meclis Başkanlığı için ilk iki tur oylama 12 Ekim Perşembe günü yapılacak.
Şu ana kadar Meclis Başkanlığı'na aday olan isimler şunlar:
Mail Büyükerman :
Eskişehir Bağımsız Milletvekili. Kamuoyunun cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yakından tanıdığı Büyükerman, o dönemde DSP'den aday olmuş ancak seçilemeyince liderlerin ortak aday konusundaki tavrını eleştirerek partisinden istifa etmişti. 1928 yılında Gebze'de doğan Büyükerman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest avukat olarak çalışan Büyükerman evli.
Bekir Aksoy:
DYP Çorum Milletvekili. 1950 yılında Mecitözü'nde doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdari Şubesi'nden mezun oldu. Kaymakam, vali, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, 20. Dönem Çorum milletvekili ve Devlet Bakanı olarak görev yapan Aksoy, evli ve iki çocuklu.
Ertuğrul Yalçınbayır:
ANAP Bursa Milletvekili. 1946'da Hasköy'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Serbest avukatlık, Futbol Federasyonu müşahitliği, Bursa Beleiye Meclis üyeliği, 20. Dönem Bursa Milletvekilliği ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptı. Yalçınbayır evli ve iki çocuklu.
Ömer İzgi:
MHP Konya Milletvekili ve Grup Başkanvekili. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin adayı olarak açıkladığı Ömer İzgi, 1940 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi ve aynı fakültede Elbirliği Mülkiyeti Medeni Hukuk alanında master yaptı. Serbest avukat, Başbakanlık Başuzmanı olarak çalışan İzgi, Muhafazakar Parti'nin kurucuları arasında yer aldı. İzgi, evli ve 4 çocuklu.
İsmail Alptekin:
FP Bolu Milletvekili. 1943'te Gerede'de doğan Alptekin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Serbest avukat, öğretmen olarak çalışan Alptekin, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Avukatlığı , TÜBİTAK Murakıbı, Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliği görevlerinde bulundu. Fazilet Partisi Kurucu Genel Başkanlığı görevinde de bulunan Alptekin, evli ve iki çocuk babası.
Yılmaz Karakoyunlu:
ANAP İstanbul Milletvekili. 1936'da İstanbul'da doğan Karakoyunlu, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladıktan sonra, ABD'de University of Georgia'da master, ardından da İstanbul Üniversitesi'nde doktora yaptı. DPT Finansman Dairesi Müdürlüğü, Sabancı Holding, Kanal D Murahhas Üyeliği, Tekstilbank Yönetim Kurulu Üyeliği, Tiyatro Yazarları Derneği Başkalığı, Sabah Gazetesi Köşe Yazarlığı görevlerinde bulunan Karakoyunlu, evli ve iki çocuk babası.
Murat Başesgioğlu:
ANAP Kastamonu Milletvekili. 1955'te Kastamonu'da doğan Başesgioğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İçişleri Eski Bakanı olan Başesgioğlu, evli ve iki çocuk babası.
Turhan Güven:
DYP İçel Milletvekili. 1933'te Kastamonu'da doğan Güven, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Mardin ve Mersin Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcılığı, Kanunlar Planlama Genel Müdürlüğü Başmüşavirliği, Adli Sicil Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunan Güven aynı zamanda BTP ve DYP Kurucu Üyesi. Danışma Meclisi İçel İli Üyeliği ve Başkanvekilliği görevlerinde de bulunan Güven evli.
21. başkan yarın seçiliyor
TBMM Başkanlığı seçimi için TBMM Genel Kurulu, yarın Geçici Başkan Vecdi Gönül başkanlığında saat 15.00'de toplanacak. Üç yasama yılı süreyle görev yapacak yeni TBMM Başkanı'nı belirlemek için gizli oylamaya gidilecek.TBMM İçtüzüğü'ne göre, ilk iki turda seçilebilmek için üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 milletvekilinin oyu aranacak.İlk iki turda hiçbir adayın bu çoğunluğa ulaşamaması durumunda 17 Ekim Salı günü üçüncü tur oylamaya gidilecek. Bu turda adaylar üye tamsayısının yarısından bir fazla olan 276 oyu sağlayamazsa en fazla oyu alan iki aday için 18 Ekim Çarşamba günü 4. tur oylama yapılacak. Bu turda en çok oy alan aday Meclis Başkanı seçilecek.
Başkanlık koltuğunda en kısa Sezgin oturdu
TBMM'nin Kurucu Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM'nin açıldığı 23 Nisan 1920 ile Cumhuriyet'in ilan edildiği 29 Ekim 1923 arasında Meclis'i yönetti. İlk Başkan Atatürk'ün ardından seçilen TBMM Başkanları arasında en uzun süre görev yapan, dördüncü başkan Abdülhalik Renda oldu. 1 Mart 1935'de TBMM Başkanlığı'na seçilen Renda 11 yıl 5 ay süreyle görev yaptı. Renda'dan sonra en uzun süre başkanlık yapan ise yaklaşık 10 yıl süre ile bu görevi yürüten üçüncü Başkan Kazım Özalp oldu. Başkanlık koltuğunda en kısa süre oturan ise 2.5 ay görev yapabilen İsmet Sezgin oldu.1961 Anayasası ile getirilen düzenlemeyle dört yıllık yasama döneminde iki kez Başkan ve Başkanlık Divanı için seçim yapılması uygulamasına başlandı. 1961-80 arasında görev yapan başkanlardan Fuat Sirmen, Sabit Osman Avcı, Kemal Güven ve Cahit Karakaş ikişer kez TBMMBaşkanlığı'na seçilirken, Ferruh Bozbeyli üç kez seçilen ilk başkan oldu. 1982 Anayasası ile seçim dönemi 5 la çıkarıldıktan sonra da Necmettin Karaduman ve Hüsamettin Cindoruk bu göreve ikişer kez seçildiler. Yıldırım Akbulut bu dönemde üç kez TBMM Başkanlığı görevini üstlendi. Akbulut, Bozbeyli'den sonra TBMM Başkanlığı'na üç kez seçilen ikinci kişi oldu.
Güven, 48 turda seçildi
TBMM Başkanlığı seçimi koalisyonlar döneminde uzun süren turlar sonucunda yapılabildi. Adalet Partisi'nin tek başına iktidara geldiği 1965 ve 1969 seçimlerinden sonraki dönemler dışında TBMM Başkanlarını belirlemek için çok sayıda tur yapılmak zorunda kalındı. 1961'de Fuat Sirmen 9'uncu, 1963'de 14'üncü, 1970'de Sabit Osman Avcı 36'ıncı, 1973'de Kemal Güven 27'inci, 1975'de 48'inci, 1977'de de Cahit Karakaş 38'inci tur sonunda Meclis Başkanı seçilebildi.Bugüne kadar görev yapan TBMM Başkanları şunlar:
|