Her dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARBu yılbaşına büyük şehirlerin kalabalığı ve gürültüsü eşliğinde değil de doğanın ıssızlığı içerisinde, sevdiklerinizle baş başa girmek istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza 'Yeni yılı doğanın içinde karşılayacak en güzel yerler nereler?' diye sorduk. 11 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#SeyahatSadece denizi ve eşsiz kıyılarıyla değil, başı karlı Toroslar nedeniyle de çok şanslı bir coğrafya Akdeniz. Kıyı şeridi çok sıcak ve kalabalık mı geldi? Birkaç saatlik bir yolculukla sırtını dağlara yaslayan bir köye yolunuzu düşürdünüz mü bambaşka bir dünyaya adım atmak mümkün. Ormana, Bezirgan ve Çukurbağ işte bu başka dünyalardan üç güzel durak.
#GazetehaberleriYıllarca önce dalgıç Ercan Tutal’ın kurduğu hayal bugün 10’uncu yılını doldurdu. İlki 2008’de açılan, dört yıl önce de Kaş’a taşınan ‘Düşler Akademisi’nde bugüne kadar 6 bin engelliye ulaşıldı. Kimi dalmayı, kimi heykel yapmayı, kimiyse fotoğraf çekmeyi öğrendi. Hayallerin nasıl gerçeğe dönüştüğüne Kaş’ta tanık olduk.
#KaşBuğday Derneği’nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik çiftlikler, gönüllü veya ziyaretçilerini bekliyor. TaTuTa, hem Türkiye’den, hem de yurt dışından gelen gönüllü ve konuklarla Türkiye’de ekolojik tarım yapan çiftlikleri buluşturuyor. İşte detaylar…
#Ekolojik Yaşam ÇiftliğiTeknolojinin gelişimi birçok şeyi yok etti ancak, Antalya'ının Kaş İlçesi'ne bağlı Yayla Çukurbağ Köyü'ndeki su değirmeni 300 yıldan beri dönmeye ve un öğütmeye devam ediyor.Nevzat Çengeloğlu'na ait su değirmeni, su zengini bölgede ayakta kalan ve yaşamını sürdürmeye çalışan tek su değirmeni. Gelişen teknolojiye rağmen, Dorum Değirmeni adındaki su değirmeni, suyun doğal gücüyle dönmeye ve doğal yöntemlerle buğdayı un etmeye devam ediyor.Değirmenin suyu, Abdal Musa'ca kutsanmış olan, Alevilerce kutsal sayılan Akdağ'ın doruklarından akan Uçarsu'dan geliyor. Nevzat Çengeloğlu, bir kilo buğdayı 5 kuruşa una çeviriyor veya öğüttüğü buğdayın yüzde 10'unu hak olarak alıyor. Çok fazla para kazanamasa da Nevzat Çengeloğlu Dorum Değirmeni'ni yaşatmaya kararlı olduğunu söyledi. Çengeloğlu, "Değirmen bana atalarımdan kaldı. Bir hatıra olduğu için bu değirmeni yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.Ahmet ACAR/ DHA
#HtvhaberBu yaz tatil yaparken bir yandan da yeni hobiler edinmek isterseniz sahil şeridindeki Cunda Adası, Kayaköy, Alaçatı, Göcek ya da Bodrum’da yapılan kurslara katılabilirsiniz. Resim, heykel, seramik, ebru sanatında ustalaşmak, film hilelerini öğrenmek ya da yeni bir enstrüman çalmak için bu kurslar tam size göre.
Tatil sizin için sadece dinlenmek anlamına gelmiyor; yeni şeyler görmek ve öğrenmek istiyorsanız, biraz yürüyüşe de itirazınız yoksa, işte kaçış biletiniz: 22-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek Botanik Turu! Tur, üç gün boyunca Likya Yarımadası’nda Akdeniz bitki örtüsünü, endemik ve orkideleri keşfetmeyi vaat ediyor. Ancak siz bir taşla iki kuş vurup, hem doğa içinde üç gün geçirebilir, hem de Kaş’ta yaz sezonuna erken bir başlangıç yapabilirsiniz!
Orta Toroslar’ın en yüksek noktasındaki Aladağlar, Niğde’nin bağrını yarıp 3 bin metrelere tırmanan bir kaya yumağı. Kişiye karınca hissi veren dev vadilerden, kırmızıya çalan kaya duvarlardan geçip merkezine ulaştığınızda karşınıza doğa harikası bir plato çıkıyor. Yedi Göller platosunun buzullarını, karlı zirvelerini 3723 metreden kuşbakışı seyretmek için, dolunayda bir grup doğaseverle Engin Tepe’ye yürüdüm. Günün ilk ışıklarında, 3 bin metreye ulaştığımda bir doğa mucizesi çıktı karşıma. Sihirli bir el, çölü andıran susuz, topraksız kayalık araziye rengarenk, küçük ve çok zarif çiçek demetleri serpiştirmişti. Bu sürpriz yılda bir kez, temmuzda yaşanıyordu.
Dağcılık federasyonu kurucu başkanı ve kayak federasyonu eski başkanlarından İsmet Ülker yıllarını doğada, dağlarda geçirdi. "Dağlarımız" adlı kitabında, Türkiye’nin dağlarını gezi ve kayak alanlarıyla, krokileriyle anlattı. Bir de anı kitabı yazdı. Ülker, sıcakların bunalttığı bugünlerde Aladağlar’da dağ esintisiyle ferah bir yolculuk yapabileceğiniz, herkese uygun yürüyüş güzergahlarını anlattı.
Bugüne kadar gizli kalmış, tarih ve doğa tutkunlarının keşfini bekleyen bir güzellik Gömbe. Antik çağ insanları "Komba" demiş bu efsaneler yaylasına. Artemis adına tapınak yapmış, ardından erken Hıristiyanlık dönemini yaşamış. Ne zaman ki Anadolu ereni Abdal Musa Sultan’ın yolu düşmüş buraya, keramet sahibi olmuş Gömbe’nin buz gibi suları. Bu keramet sürer gider günümüzde de.