Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 13:10
Yıllarca önce dalgıç Ercan Tutal’ın kurduğu hayal bugün 10’uncu yılını doldurdu. İlki 2008’de açılan, dört yıl önce de Kaş’a taşınan ‘Düşler Akademisi’nde bugüne kadar 6 bin engelliye ulaşıldı. Kimi dalmayı, kimi heykel yapmayı, kimiyse fotoğraf çekmeyi öğrendi. Hayallerin nasıl gerçeğe dönüştüğüne Kaş’ta tanık olduk.
Kaş’ın Çukurbağ Köyü’nde, hayatımda gördüğüm en güzel kampı keşfettim: Düşler Akademisi... Beldenin girişindeki yarımada olan Çukurbağ’dan değil, merkezden yarım saat uzakta, dağların arasındaki köyden bahsediyorum.
Burası Ercan Tutal’ın hayali. Aynı zamanda bir dalgıç eğitmeni olan Tutal’ın neden Kaş’ı tercih ettiğini anlamak zor değil. Düşler Akademisi, en kısa açıklamasıyla ‘engelli bireylere destek veren bir sosyal gelişim ve sanat merkezi’. Ancak Çukurbağlı İzzet Amca’nın bağışladığı 15 dönümlük araziye kurulan akademi, bunun çok ötesinde bir merkez.
Müze ve kütüphane
için bile gidilir
Önce fiziki özelliklerini anlatarak başlayalım. Adı akademi ama engellilerin ve gönüllülerin belirli aralıklarla kullandığı dev bir kamp burası. Kampın kilidi yok. Herkes istediği gibi girip ziyaret edebiliyor. Girer girmez önce okul binası dikkat çekiyor. Bu bina, köyün 70 yıl önce yapılan, sonra terk edilen Çukurbağ İlkokulu. Bina aslına uygun olarak restore edilmiş.
Okulun bodrum katı şimdi bir müze. Köy okulunda verilen ilk karneden köyde bir asır önce kullanılan tarım aletlerine kadar pek çok parça sergileniyor.
Sadece bu müzeyi ya da 14 bin kitabın bulunduğu kütüphaneyi görmek için bile Düşler Akademisi’ne gidilir.
En büyük destekçisi Türkiye Vodafone Vakfı olan akademi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğiyle 2008’de kuruldu. İlk şubesi İstanbul Ataşehir’de açıldı. Antalya Kaş’taki kamp ise 2014’te faaliyete girdi.
Sadece Kaş için Vodafone Vakfı’nın verdiği hibe 1.7 milyon TL. Proje içinse 10 yılda toplam 5.5 milyon TL harcandı. Karşılığında binlerce engelli, Düşler Akademisi’nde engellerini aşmayı başardı. İşitme, görme, bedensel her türlü engelli için programlar düzenliyor akademi. Genelde kamp süreleri bir hafta oluyor.
Kulaktan kulağa yerine, elden eleBir de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sürdürülen ‘Kızlar Atakta’ programı var. Suça sürüklenen, istismar edilen genç kızları güçlendirmeyi amaçlıyor.
Bugüne kadar 415 çocuk bu programdan faydalandı. Ayrıntılı bilgi için kizlaratakta.org adresine bakılabilir. Kampa gittiğimizde, işitme engellilere yönelik bir çalışma vardı. Programın son günüydü. Oyunlarına bizi de dahil ettiler.
Hep birlikte, kulaktan kulağa oyunun elden ele versiyonunu oynadık. En baştaki oyuncu kendi belirlediği bir konuyu hareketlerle yanındakine anlatıyor. Oyun elden ele sondaki oyuncuya doğru gidiyor. Tıpkı kulaktan kulağada olduğu gibi en sonda tamamen başka bir şey ortaya çıkıyor. Örneğin bizim oyunda motosiklete binmek ile ilgili bir hareket, oyun sonunda tavuk gıdaklamasına dönmüştü.
Kime göre engelli! Kamp, gönüllülük esasına göre çalışıyor. Katılan engellilere genelde gönüllüler eğitim veriyor. Gönüllülerden Buket Ela Demirel, Mimar Sinan Sosyoloji Bölümü mezunu. Boğaziçi Üniversitesi İşaret Dili Bölümü’nde de misafir akademisyen olarak çalışıyor. İşitme engelli ancak konuşabiliyor, dudak okuyarak iletişim kuruyor. O kadar hızlı ki, hiç duymadığına inanamıyorsunuz. İşaret dilini nasıl öğrendiğini, bu konuyu nasıl sevdiğini anlatırken “Kime göre engelli? Bana göre de siz engellisiniz. Çünkü beni anlamıyorsunuz?” diyor. Eğer yolunuz Düşler Akademisi’ne düşerse Buket’i bulup biraz sohbet edin. Ne dediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Bu arada akademide pek çok farklı dalda eğitim veriliyor: Dalış, resim, müzik, dans, tiyatro, heykel, senaryo yazımı... Dalış eğitimini, akademinin kurucusu Ercan Tutal veriyor. Boyundan aşağısı tutmayan birini bile daldırdığını söylüyor. Bugüne kadar 3 binden fazla engelliye bizzat sualtında rehberlik etmiş.
Arazide, katılımcıların ekip biçebileceği bir bahçe de var. Domates, salatalık, biber, patlıcan, kavun, ne ararsanız ekilmiş. Bu ürünleri toplamak da kamptaki görevlerden biri. Projede yer alan 12 çalışan dışında herkes gönüllü. Gönüllülerden 15’i ise daimi gönüllü. Kaş’ta yaşayan Alper Ateş gibi.
Dalış eğitimini, akademinin kurucusu Ercan Tutal veriyor.Düşler Akademisi’nin her iki şubesinde yılda yaklaşık 1800 gönüllü çalışıyor. Gönüllü olmak da o kadar kolay değil. İnternet sitesinden duyuruları takip etmek ve iyi bir başvuru mektubu yazmak gerekiyor.
Kaş Düşler Akademisi, Haziran 2014’ten bu yana 1033 gönüllü ile 1444 öğrencinin engelleri aşmasını sağladı. Bugüne kadar da 11 bin ziyaretçi ağırladı. Siz de bir ziyaret edin, hatta önümüzdeki sezon için iyi bir mektup yazıp gönüllü olmaya çalışın. Umarız kabul edilirsiniz.