Şef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru ErkeHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuKocaeli’nin Çayırova ilçesinde esnaf İsmail Kuş (43), evinin bir odasına eski yapıların olduğu minyatür mahalle kurdu. Kuş, “Dükkanıma bir gün arkadaşım gelmişti. Aslında bütün hikayem bir çöp şişle başladı. Arkadaşım ‘Çöp şiş istiyorum’ dedi. Ne yapacağını sordum. ‘Bir köy evi yaptım; ona tırmık yapacağım’ dedi. ‘Ben de böyle bir köy evi yapabilir miyim’ diye o gün işe başladım. İşte bütün hikayem o zaman başladı” diye konuştu. Kuş, “Bunları yapan Türkiye'de çok az bulunuyor. Benim bir amacım var. Hem bu kişilerin yaptıklarını alarak hem de kendi yaptıklarımla ileride bunun bir müzesini oluşturma amacım var" dedi.
#MinyatürKocaeli’nin Çayırova ilçesinde esnaf İsmail Kuş (43), evinin bir odasına eski yapıların olduğu minyatür mahalle kurdu. Kuş, “Dükkanıma bir gün arkadaşım gelmişti. Aslında bütün hikayem bir çöp şişle başladı. Arkadaşım ‘Çöp şiş istiyorum’ dedi. Ne yapacağını sordum. ‘Bir köy evi yaptım; ona tırmık yapacağım’ dedi. ‘Ben de böyle bir köy evi yapabilir miyim’ diye o gün işe başladım. İşte bütün hikayem o zaman başladı” diye konuştu. Kuş, “Bunları yapan Türkiye'de çok az bulunuyor. Benim bir amacım var. Hem bu kişilerin yaptıklarını alarak hem de kendi yaptıklarımla ileride bunun bir müzesini oluşturma amacım var" dedi.
#KocaeliDoğada bulunan pek çok canlı birbiri ile aynı özelliklere sahip olmaktadır. Aynı özelliklere sahip olan canlılar da çoğu zaman aynı isimleri taşımaktadır. Bunlardan birisi de yılan balığıdır. Balık çeşidi olan yılan balığı isminden dolayı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki yılan balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Yılan balığı faydaları ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.
MasterChef çöp şiş dürüm tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Normalde çöp şiş mangalda yapılsa da mutfağınızda günün menüsüne kolayca ekleyebilirsiniz. Peki, çöp şiş dürüm nasıl yapılır, malzemeleri neler? Fırında çöp şiş dürüm tarifi kolay ve pratik sunumuyla hemen aşağıda...
#Masterchef Çöp Şiş DürümMasterChef midye tava tarifi ile aranan lezzetler arasında yer alıyor. Sokak yemeklerimizde midye tava tarifi evde de kolayca hazırlanabiliyor. Hazırlanışında ise midye tava sosu önemli bir rol oynuyor. Peki, evde midye tava nasıl yapılır, nasıl pişirilir? İşte, ustasından midye tava tarifi ve malzemeleri...
#Midye TavaAksaray’da 3 Eylül'de meydana gelen sel felaketinde kaybolan 3 aylık Asel bebeğin cansız bedenine ulaşıldı. Sele kapılıp sürüklenen ve güçlükle kurtulan Asel bebeğin annesi Hayriye Balcan , ''Sular gittikçe yükseldi. Nasıl olduysa bir kaya parçası mı, sert bir şey geldi, eşimin oturduğu tarafa, sürücünün bulunduğu tarafa çarptı. Çocukla epey sürüklendim. Sonra da ellerimin içinden kaydı gitti.' sözleri ile sel faciasında yaşadıklarını anlatmıştı.
#AksarayAksaray’da 3 Eylül'de meydana gelen sel felaketinde kaybolan 3 aylık Asel bebeğin cansız bedenine ulaşıldı. Umutla günlerdir bekleyen Nafiz Balcan, gözyaşlarına hakim olamadı. Arama ekibinde görevli Miraç Mutlu ise Asel bebeğin bulunuş sürecini anlatırken, 'Üzerinde kendi elbiseleri mevcuttu. Ayağında çorabı dahi vardı.' ifadelerini kullandı. Asel bebeğin annesi Hayriye Balcan , 'Sular gittikçe yükseldi. Çocukla epey sürüklendim. Sonra da ellerimin içinden kaydı gitti.' sözleri ile sel faciasında yaşadıklarını anlatmıştı.
#AksarayBeş farklı kebapçıda tattıklarımı anlatacağım bu hafta... Kiminin muhammarasını çok seviyorum, kiminin çiğköftesini... Önder Ocakbaşı’nda Adana yassı şişte pişiyor, nefis. Tam kuzu ve gerçek zırh kıyma... Bıçak kesince dağılıyor. Tuzu ve biberi yerinde. Kuyrukyağı miktarı da beni tatmin etti. Ama içlerinde bir yer var ki ustası benim için kebap işinin ordinaryüs profesörü... Fikret Yılmaz Adana Ocakbaşı’ndan söz ediyorum. Buranın özellikle içliköftesini ve ciğerini de kaçırmayın. İçliköftenin içindeki dolgu, kuzu kafes ve but karışımı... Ciğer iyi temizlenmiş, lezzetli; kekiği, pul biberi, kimyonu ve kuyrukyağıyla dürüme sarıp yemek için ideal. Pek ciğer yemeyen kızım Ceylan Handan da sevdi.
#KebapAylık 13 milyon lira. Öyle bir rakam ki bu... Hani şey de diyemiyorsun; ‘amaan ne olacak canım dolar hesabıyla 1 milyon bile değil...’ Aylık çünkü... Üstelik bir tatil için ödüyorsunuz sadece... Üzerine depozitosu, aidatı, mutfak gideri, elektriği, suyu da eklenince ortalık daha da şenleniyor. Sanırım görgüsüzlüğün zirvesine çıktık. Belki normale dönmek için böyle yozlaşmalar gerekiyor bize.
#İrem Dericiİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dizi ziyaret ve partisinin düzenlediği mitinge katılmak üzere Ankara'dan hava yolu ile Tokat'a geldi. Bakan Soylu'nun makam aracı Togg'a vatandaşlar yoğun ilgi yoğun gösterdi. Bakan Soylu, 5 gün önce Gabar'da Suudi Arabistan kalitesinde, Türkiye'nin en büyük petrol rezervlerinden birinin bulunduğunu söyledi.
#Süleyman Soyluİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dizi ziyaret ve partisinin düzenlediği mitinge katılmak üzere Ankara'dan hava yolu ile Tokat'a geldi. Bakan Soylu'nun makam aracı Togg'a vatandaşlar yoğun ilgi yoğun gösterdi. Bakan Soylu, 5 gün önce Gabar'da Suudi Arabistan kalitesinde, Türkiye'nin en büyük petrol rezevlerinden birinin bulunduğunu söyledi.
#TOKATİzmir’de, Göztepe ile Altay arasında oynanan ve olayların çıktığı derbiye ilişkin Göztepeli taraftar Mehmet Çakır’ı işaret fişeğiyle yaralayan tutuklu sanık Furkan Ersanlı ve tutuksuz 22 sanığın yargılanmalarına başlandı. Karşılaşmaya biletsiz olarak gittiğini ve üzerinin aranmadığını ileri süren Ersanlı, "19.14’te görsel şov yapılacağını duyunca benim de katkım olsun istedim. Meşaleyi kıyafetlerimin arasına sakladım. Stada yangın kapısından girdim. Polis, pankart asacağımı söyleyince içeri aldı. Ardından gelen güvenlik görevlisine de aramamın yapıldığını söyleyip, girdim. Saat 19.14’te meşale ve sisler yakılmaya başlandı. Ben de ceza yememek için tribünün ortalarına, sislerin arasına gittim. Göbeğime sakladığım meşaleyi çıkarıp, ipini çektim. Bir anda elimden kaydı. Ne olduğunu anlamadım" dedi.
#İzmir DerbisiYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıAğustos sonu ve eylül ayı çavuş üzümünün tam mevsimi… Olgunlaşıp sararmış çilli taneleriyle tam bir şekerpare... Karadeniz’in kokulu üzümü isabella’yı, Yalova incisini ve Tarsus beyazını da unutmayalım. Serin atıştırmalıklardan pratik sunumlara çok sevdiğim üzümlü tariflerimi siz de deneyin.
#ÜzümBalıklardan bazıları ilginç vücut yapılarından dolayı oldukça dikkat çekici olmaktadır. Çevresindeki diğer canlılardan şekillerinden dolayı kolayca ayırt edilen bu balıklardan biri de pisi balığı olarak belirtilmektedir. Bu balık yassı şekli ile farklı bir görünüme sahip olmaktadır. Peki, pisi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Pisi balığı faydaları ve özellikleri neler olmaktadır? İşte, pisi balığı hakkında bilgi merak edilen tüm detayları derledik.
Dallar çiçek açmaya başladı, kadife dokusuyla zarif çağla da tezgâhlarda yerini aldı. Hafif mayhoş tadıyla zeytinyağlı yemeklere çok yakışıyor; turşusu, cacığı, zeytinyağlısı ve etli yemekleri de yapılıyor. Çağla için ‘kayısı ve bademin olmamış hali’ demek mümkün. Onu çok sevip de henüz yemeklerde nasıl kullanacağından emin olamayanlar için leziz tarifler derledik.
#ÇağlaOn bir ayın sultanı Ramazan için geri sayım başladı. İlk sahur yarın yapılacak. 2 Nisan Cumartesi günü de ilk oruç tutulmuş olacak. Ramazan ayı gönüllere huzur, sofralara bereket getirir. Masaya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez, her bir lokmanın değeri bilinir. Sadece evlerde değil, lezzet duraklarında da 30 gün boyunca tatlı bir koşturmaca yaşanır. Bu aya özel hazırlıklar yapılır, lezzetler sunulur. Bugün sizi bu mekanlardan biriyle, Lezzet-i Alâ ile tanıştırmak istiyorum.
#1İstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#KöfteDüzenli spor yapmak, daha sağlıklı bir yaşam vaat ediyor. En kolay yapılabilecek sporların başında da koşu ve bisiklet var. Günde sadece bir saatimizi spora ayırarak hayatımızın rutinlerini ve tatil düzenimizi değiştirebilir, sporla farklı coğrafyalardaki güzellikleri keşfedebiliriz..
#Maraton