Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, sanata yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Alman ressam, heykeltıraş ve baskı sanatçısı Georg Baselitz’in eserlerine ev sahipliği yaptığı “Georg Baselitz: Son 10 Yıl Sergisi”ni Sakıp Sabancı Müzesi’nde Türk sanatseverlerle buluşturan Sabancı ile sanat sevgisi ve çalışmaları üzerine konuştuk.
#Suzan SabancıYıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı olan sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) 25'inci kişisel sergisi 'Troy', misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London kentindeki London Art Space’te açıldı. Serginin ana teması Troya olsa da Artuklulardan Selçuklulara, Hattilerden Hititlere Anadolu’da yaşamış diğer 'Troya'ların izini sürdüğünü belirten LUKA, “Anadolu’nun hangi değerini ele alsam ona bir başka başyapıt imge olarak bakıyorum” diyor.
#LUKAPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali Güreliİnsan ne ise yaptığı işe yansıyor. Mercan Dede, kendi deyimi ile ‘insan olma yolculuğu’nda sanatını milyonlarla buluşturuyor. Müziğinde ve DJ’liğinde dinleyeni, resimlerinde bakanı adeta başka dünyalara götürüyor. Dünyaca ünlü, neyzen, besteci, Sufi müziğini etnik enstrümanları elektronik müzikle harmanlayan, ressam, yapımcı tam bir sanat insanı olan Mercan Dede, (nam-ı diğer DJ Arkın Allen) Arkın Ilıcalı ile YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de yürekten akan sözcüklerle derin, sakin ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Saklanacak, dönüp dönüp tekrar okunacak bu röportajdan umarım siz de benim kadar keyif alırsınız.
#1Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Contemporary İstanbul’un 18. edisyonu, 26 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Tersane İstanbul’da yapılacak. Etkinlikte 22 farklı ülkeden 21’i fuara ilk kez katılacak 67 çağdaş sanat galerisinin temsil ettiği sanatçıların en yeni eserleri bir arada olacak.
#18. Contemporary İstanbulDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülRixos Otelleri’nin sahibi Fettah Tamince’nin ‘Benim için ticari bir projenin çok ötesinde’ dediği Tersane İstanbul’da geri sayım başladı. İstanbul’un yeni merkezinin Haliç olacağını söyleyen Tamince, “Tersane İstanbul tamamen bittiğinde tek başına İstanbul’a milyonun üstünde artı turist getirecek” diyor. Tamince ayrıca ilk şubesini Tersane İstanbul’da açacağı yeni otel markasının turizmde tüm kuralları altüst edeceğini belirtiyor.
#Fettah TaminceFotoğraf sanatçısı Cem Bayoğlu, sonrasında hiçbir teknik desteğe ihtiyaç duymadan sadece çekim sırasında kullandığı malzemelerle “Sinful Colors” adını verdiği her biri sanat olan eserleri ortaya çıkarıyor. Muhteşemler... YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de sanatı ve sanatçıyı sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Hiç durmayan, sürekli yenilikleri kovalayan, uygulayan, uluslararası boyutta işler yapan Cem Bayoğlu’nun çılgın fikirlerine bu sohbet ile dahil oluyoruz.Ülke çapında 50 sanatçının eline valizi verdi ve hayat yolculuğu hikayelerini fotoğraflayarak kitabına aktardı. Durmadı, ülkemizde ilk defa sadeliği ve işlevselliği ile öne çıkacak olan ‘cvland’ adlı iş bulma uygulamasını hayata geçirdi. Okudukça ilham alacağınız sohbet ile sizleri baş başa bırakıyoruz.
#İzmirBu Nusret çok akıllı adam... Yarattığı markayla ilgili eleştirmek yersiz artık onu. Satıyor adam kardeşim, kapış kapış satıyor üstelik. Baksanıza Abu Dhabi’de bir masadan 3 milyon 100 bin lira almış. Adisyon hep ‘golden’ yani altın tozlu yiyeceklerle dolu. Demek adam yarın öbür gün ‘Golden Water’ (altın su) diye bir şey çıkarsa fiyatını da yapsa 5 bin lira o da sorgusuzca satılacak...
#Orkun Ün2019’da Nisa Taşyar tarafından kurulan Vision Art Platform, geniş sanatçı yelpazesiyle bugüne kadar çok çeşitli temalara odaklanan sergilere imza attı. Taşyar ile Vision Art’ın dünü, bugünü ve geleceği hakkında konuştuk: “Hem bir platform hem de galeri yapısını birlikte barındırıyor Vision Art Platform, bu da oldukça geniş ve kalabalık yaşamak demek.”
#Vision Art Platform‘Yaşarken eseri en yüksek fiyata satılan sanatçı’ Jeff Koons geçen hafta İstanbul’daydı. Şehrin tarihine, kültürel yapısına, mimari eserlerine hayranlığını dile getiren Koons ve eşi Justine’le İstanbul’da sıradışı bir tur yaptık. Perşembe Pazarı’nı da Perili Köşk’ü de gezdik, Çinili Hamam’a da girdik, Çukurcuma’ya da uğradık, Valens Su Kemerleri’nin altından da geçtik... Gittiğimiz her yerde bolca fotoğraf çeken Koons, tarih ve sanat dolu bu geziden çok keyif aldı. Yakın zamanda da Türkiye’de bir sergi yapmayı arzu ediyor.
#Saffet Emre TonguçŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuTosyalı Holding ve Contemporary İstanbul Vakfı, sanatta ileri dönüşümü desteklemek amacıyla ‘Artist in Residence’ (Misafir Sanatçı Programı) projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında seçilen beş sanatçı tarafından hurda ve atık malzemeler kullanılarak üretilen eserler 17-22 Eylül tarihleri arasında Contemporary İstanbul’da izleyiciyle buluşacak.
#Tosyalı Holding