Uzaktan eğitim süreci için geri sayım devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), üç haftalık uzaktan eğitim sürecinde, tüm öğretmenler tarafından canlı ders uygulamalarının gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Peki, uzaktan eğitim ne zaman başlayacak? Üç hafta sürecek uzaktan eğitim nasıl olacak? İşte uzaktan eğitim süreci hakkında bilgiler...
#Uzaktan EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, milyonlarca kişinin merak ettiği konularla ilgili canlı yayında açıklama yaptı. Uzaktan eğitim çalışmaları hakkında bilgi veren Selçuk, "Canlı sınıfla ilgili imkanlarımızı başlangıca göre bu süreçte asgari 10-12 kat artırıyoruz." ifadelerini kullandı. Bakan Selçuk, "Erişimde fırsat adaleti olsun diye internet paketi olmayan çocuklarımıza destek olmak; bugün yine operatörlerden olumlu haber geldi. İki katına çıkarılıyor çocuklarımızın eğitimle ilgili kotaları. Bu anlamda da daha yeni gelişmeler olacak." diye konuştu. Selçuk, 21 Eylül'de okullar açılacak mı sorusuna da "Hiçbir çocuğumuzu ve öğretmenimizi riske atan bir karar imza atmayız. 21'inde belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Salgının seyri itibariyle, sürekli değerlendirme söz konusu olduğu için biz bunu takip ediyoruz. Buna uygun olarak da durumumuzu dikkate alacağız." yanıtını verdi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, illerdeki meslektaşlarıyla gerçekleştirdiği eğitim buluşmalarının ardından branş öğretmenleriyle zümre toplantıları başlattı. İlk konukları, Türkiye’nin dört bir yanından sınıf öğretmenleri olan Bakan Selçuk, İngilizce ve matematik öğretmenleriyle zümre toplantıları gerçekleştirdi.
#Ziya ÖğretmenEğitim öğretim yılının sona ermesinin ardından yaz okulu programları ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile başladı. TRT-EBA TV'nin üç kanalından öğrencilere seslenen Bakan Selçuk, "Eğitimin ve öğrenmenin tatili olmaz biliyorsunuz. İnsan her an, her saniye öğrenmeye açık olmalı. Okul sıralarında olmasa da izlediklerinizle, okuduklarınızla her gün yeni şeyler öğrenmeyi lütfen unutmayın. Derslerimiz devam ediyor. Sizler öğrenmeye devam edin diye, varsa eksikleriniz tamamlayın diye, yazın da derslerimiz yayında olacak. Ama bu dersler, yaz tadında çok farklı ve eğlenceli içeriklerle hazırlandı" dedi.
#MebZiya Öğretmen, dijital eğitim buluşmalarının 12’ncisini Ardahan’daki meslektaşlarıyla gerçekleştirdi. Ardahan’da görev yapan öğretmenlerin her birinin ayrı bir hikayesi vardı. Kimi köy köy dolaşıp materyal dağıtıyor, kimi kendi lojmanına atölyeler yaptığını anlatıyordu. Bakan Selçuk hiç birinin isteğini kırmadı. Her bir isteğe “Arkanızdayız, hemen yapılıyor” diye yanıt verdi. Koronavirüs salgını sonrası ilk il ziyareti sözü de Ardahan’a gitti.
#Ziya Öğretmen İle Eğitim BuluşmalarıUzaktan eğitim sürecinde okullarına hasret kalan çocukların geniş hayal dünyalarını yansıttığı öyküler, 23 Nisan'ın 100’üncü yıl dönümünde ‘Çocuklardan Ev Yapımı Öyküler’ kitabında derlendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Çocuklarımıza, 'Öykülerinizi bizimle paylaşın, belirleyeceğimiz 100 öyküyü 23 Nisan'ın 100’üncü yıl dönümünde kitaplaştıralım' demiştik. Editörlerimizin seçim yapması hayli zor oldu. Çocuklarımın öykülerini okurken dünya edebiyatından, Türk edebiyatından nicelerinin fısıltılarını duydum. O fısıltılar, çocuklarımın yakın gelecekte Türkiye’nin ve hatta dünyanın saygın edebiyatçıları, senaristleri, metin yazarları olacaklarını söylüyordu" dedi.
#MebMilli Eğitim Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle evinde uzaktan eğitim gören çocukların yazdığı öyküleri, 'Çocuklardan Ev Yapımı Öyküler' kitabında bir araya getirdi. Kitabın ön sözünü yazan Bakan Ziya Selçuk, "Çocuklarımın öykülerini okurken dünya edebiyatından, Türk edebiyatından nicelerinin fısıltılarını duydum. O fısıltılar, çocuklarımın yakın gelecekte Türkiye'nin ve hatta dünyanın saygın edebiyatçıları, senaristleri, metin yazarları olacaklarını söylüyordu" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıDüzenlediği etkinlikler ve kitaplarıyla Türkiye’de ‘yetişkinler için masal’ furyasını başlatan Judith Malika Liberman, bu kez çocuklar için bir kitap yazdı. ‘Önce Hayal’de bir terzinin öyküsünü anlatan Liberman: “Masal, hayal kurmaya bir davettir. Yaşadığımız rasyonel dünyada bize nefes aldırır. Kulağımıza ‘Başka neler mümkün olabilir’ diye fısıldar. Bence masallar sadece çocuklar için olmamalı, ailece paylaşılmalı.”
#ÇocukÇocukların toplumsallaşmasını, ailenin ve toplumsal çevresinin yanı sıra masallar, çizgi filmler, oyuncaklar, bilgisayar oyunları, giysiler gibi birçok faktör etkiliyor. Bunların dışında, eğitim sürecinde neredeyse vazgeçilmez olan ders kitaplarının da önemli bir yeri olduğu yadsınamaz. Ancak ders kitaplarında kadın, erkek, anne, baba ve ailenin temsiliyetinde önemli problemler bulunuyor.
#DersEdebiyat hayatının 55’inci yılını ‘A Takımı/İz Sürücü Köpekler’ dizisi ile kutlayan çocuk edebiyatının usta ismi Gülten Dayıoğlu, her yaştan okurunu minik bir seslenişle selamlıyor: “Kitap aşı gibidir. Aşı nasıl mikroplara karşı bağışıklık kazandırırsa, kitaplar da yaşamın her türlü haline karşı bizlerde bağışıklık oluşturur.”
#Gülten DayıoğluYaşamım boyunca sayamayacağım kadar çok gittiğim, her defasında da yeni bir şey öğrendiğim, yeni bir mekânını keşfettiğim şehirlerden biridir Şanlıurfa. Son ziyaretim bir başka anlamlıydı. Şehrin değerlerinin neredeyse sıfır noktasından yola çıkıp eşsiz bir kültür, tarih hazinesi haline gelişi adım adım canlandı gözümün önünde. Bugün Türkiye’nin en büyük müzeler alanına sahip olan Şanlıurfa, Haleplibahçe’nin yamaçlarındaki nekropol alanlarının da açılmasıyla dünyanın sayılı müze alanlarından biri haline gelecek.
#Ertuğrul Günay