Yalan söylemek çocuk gelişiminin bir parçasıdır ancak bu durum çoğu ebeveyn için endişe vericidir. Peki, çocuklarda yalan söyleme hangi yaşlarda başlar? Çocuklardaki bu alışkanlık nasıl düzeltilebilir? Yalan karşısında ceza vermek doğru mu? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, konuyla ilgili önemli noktalara değindi.
#ÇOCUKYalan söyleyebilmek çocuk gelişiminin bir parçasıdır ancak çoğu ebeveyn için çocuğunun yalan söylemesi şaşırtıcı ve endişe vericidir. Çocuk üç yaşından itibaren kendi düşüncelerinin ve hedeflerinin başkalarından farklı olduğunu anlamaya başlar. Bu dönem çocuğun, kendisi söylemediği sürece, herkesin her şeyi bilemeyeceğini fark ettiği dönemdir.
#ÇOCUKÇocukluk çağında yalan söylemenin tetiklenmesine en fazla yol açan etkenlerin başında korku duygusu geldiğine dikkat çeken Uzman Psikolog/Pedagog Reyhan Ateş Yücel, “Çocukluk döneminde yalan, büyük oranda çocuğun ceza almaktan, ebeveynin öfkesinden kaçınmak için başvurduğu yöntemlerden biridir. Oysa çocuk eğitiminde ceza da ödül de etkili bir yöntem değildir.” dedi.
#ÇocukÇocuğunuz son zamanlarda yalan mı söylemeye başladı? Çocuğunuzun yalan söylediğini yakalıyor ama neden yalan söylediğini bir türlü çözemiyor musunuz? Yalan söyleyen çocuğa nasıl yaklaşmalı? Psikolog Emrah Polat çocuklarda yalan söyleme nedenlerini anlattı.
#Çocuk PsikolojisiEvet bu görüş çok yaygın. Sayı biraz abartılı mı geldi? Bize de! Ama aldatmanın gündelik insan ilişkilerinde çok büyük bir yere sahip olduğunu da inkar edemezsiniz. O halde belki 200 sayısı sizin için geçerli olmayabilir, ama günde onlarca kişiyle dakikalarca konuşan "sosyal ilişkileri güçlü" insan, belki de kendisi bile fark etmeden beyaz, yeşil, pembe, siyah yüzlerce yalanı ayaküstü söylüyordur.
Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomani belirtileri ve nedenleri merak ediliyor. Çocuklarda da yetişkinlerde de görülebilen mitomani psikolojik nedenlerle ortaya çıkabilir. Peki, mitomani nedir, kimlerde görülür? İşte mitomani hastalığı belirtileri ve merak edilenler...
#MitomaniÇeşitli nedenlerle ilişkilerini evlilikle taçlandıran çiftler bir süre sonra yine çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olmaya karar verirler. Evlilikten önce evlat, çalışan, öğrenci gibi birçok role sahip olan bireyler, evlilikle birlikte eş rolünü de bu rollere dahil eder ve kısa sürede diğer rollerini aksatmadan bu role uygun davranmaya başlarlar.
#Aile3 yaş, çocuğun en kritik davranışlarının bir arada gözlemlendiği bir dönemdir. Benlik ve mülkiyetin geliştiği bu dönemde çocukta bu durumun getirdiği inatçılık davranışları görülecektir. Peki, 3 yaş psikolojisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#3 Yaş DönemiAnne babalar olarak çocuklarımızın büyüme gelişimleri sırasında her gün kafamızı meşgul eden sorularla mücadele etmekten kendimizi alamayız. Çocuğumun büyümesi yaşına uygun mu? Zihinsel ve bedensel gelişmeleri iyi mi? Duygusal gelişime yardımcı olabilmek için neler yapmalıyım? Fark edilmeyen bir hastalığı var mı?
#ÇocukNew York Times gazetesinde yayımlanan bir araştırma, “Çocukların yalan söylemesi onların zeki olduğunu gösterir” sonucuna vardı ve “Eğer çocuğunuz yalan söylüyorsa bu iyi” açıklamasıyla araştırmayı duyurdu. Oysaki psikologlar bu araştırmanın doğru sonuç vermediğini belirtiyor. Konuyu Çocuk Gelişimi Uzmanı Prof. Dr. Arzu Yükselen’e sorduk.
#Yalan