Çocuklardaki takıntı erken yaşta kendini belirli durumlar ile gösterebilmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk olarak da bilinen takıntı bilişsel davranışsal tedavi ile kısa sürede düzelir. Bu bakımdan çocuklar için bu durumu daha kolay hale getirmek için belirli durumları gerçekleştirmek de gerekebilir. Çocuklardaki takıntının sebeplerini ve obsesif kompulsif bozukluğun nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukObsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) çocuklukta başlayabilen, obsesyon ve kompulsiyonlarla karakterize olan ruhsal bir rahatsızlıktır. Obsesyonlar, ısrarcı ve kontrol edilemez, istem dışı ve tekrarlayıcı düşünce, imge ve dürtülerdir.Kompulsiyonlar ise obsesif düşüncelerin neden olduğu kaygıyı azaltmak için ya da korkulan durumu engellemek için kişinin kendisini yapmak zorunda hissettiği tekrarlayıcı, abartılı davranış veya zihinsel eylemlerdir. Obsesyon ve kompulsiyonlar kişinin zamanını alır, günlük yaşantısını aksatmasına neden olur ve ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkiler derecede olmalıdır.
#OkbÇocukların yaşadıkları takıntıların neler olduğu, hangi duygusal durumlardan kaynaklandığı, ne gibi belirtiler verdiği, tırnak yemenin neden sıkça yaşandığı ve nasıl tedavi edildiğini uzmanlar bu akşam ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a değerlendirecek.
Bağımlılık yapan maddelerin yanı sıra özellikle dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, kişide genetik yatkınlık varsa şizofreniyi tetikleme riski barındırıyor. Bu tip ilaçların doktor gözetiminde kullanılması büyük önem taşıyor. Özellikle dopamin arttıran ilaçların çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Beyinde dopaminin fazla artması demek, kişide yatkınlık geni varsa şizofreniyi çıkarıyor. Dopamin beyinde ödül/ceza sisteminin ödül kimyasalı. Beyin şizofrende dopamini aşırı fazla salgılıyor. Şizofreni hastaları hayal, rüya ve gerçek arasında ayrım yapmakta zorlanıyor. Sevgi yatırımını kendine yapıyor.
#ŞizofreniAraştırmalar her 20 çocuktan 1’inin takıntılı olduğunu gösteriyor. Bilimsel adı ‘obsesif kompülsif bozukluk’ olan bu durumun kalıcı hale gelmesinin sebeplerinden biri anne-babaların çocuklara takıntılarıyla ilgili çok sert tepkiler vermesi. Uzmanlar “Teşhisi siz koymayın” diyor.
#YazarDikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak bilinen ADHD özellikle çocuklarda görülmektedir. Son derece önemli akademik, sosyal ve ruhsal hastalıklara sebep olan ve olumsuz etkileri ömür boyu sürebilen bir hastalık olarak tanımlanır. Pek çok ebeveyn bu konu hakkında genel bilgiye sahip değildir. ADHD konusunda tüm detayları sizler için derledik.
#ADHD Nedir?Bir martının süzülerek uçuşu, çayın kokusu, kaldırım taşlarının arasından fışkırmış çiçekler... Görüyor, hissediyor, duyuyor, yaşıyor musunuz bunları, yoksa “Salgının bitmesine daha ne kadar var” sorusu aklınızdan bir türlü çıkmıyor mu? Yeryüzünde bir kişinin bile yanıt veremediği bu soruya kafayı takmak yerine, süreci daha iyi bir ruh haliyle sürdürmek isterseniz, ‘psikolojik esneklik’ kavramıyla acilen tanışmalısınız...
#GazetehaberleriÇocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemen Işık, ailelere, Covid-19'un psikolojik etkileriyle mücadele için "Olumsuz durumları olumluya çevirmek kendi hayatımız için yapabileceğimiz en önemli şey. Evet olumsuz bir durum var ama bunu olumluya nasıl çevirebilirim diye düşünmemiz lazım." önerisinde bulundu.
#Covidİnsanda travmatik etkiler bırakan depremin çocuk psikolojine etkilerine değinen Uzman Psikolog İlkay Soykal, deprem travması olan çocukların fiziksel ve ruhsal yıpranmalar yaşayacağını belirtti. Soykal, bu süreçte çocuğa yaklaşımda hassas olunması gerektiğini söyledi.
#DepremYoğun pandemi döneminde sık karşılaşılan sorunlardan biri de çocuklarda görülen korku ve kaygılar oldu. Pandemiyle birlikte sıklıkla ayrılık kaygısı, ölüm korkusu ve mikrop kapma kaygısının görüldüğünü belirten uzmanlar, birçok psikiyatrik rahatsızlığın ergenlik döneminde başladığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, ev içerisinde pandemi değil, diğer gündelik konular, kısa ve uzun vadeli planlar konuşulmalı.
#ÇocukBu hafta okullar kapalı ama önümüzdeki hafta bütün eğitim-öğretim sistemi yepyeni bir uygulamaya geçiyor. Uygulamanın adı, ‘uzaktan eğitim’. Evlerde çocuklarla anne-babaların iyi bir ekip olması uzaktan eğitimin verimini arttıracak. Ebeveyne düşen bir diğer önemli görev de çocukları koronavirüs konusunda bilgilendirmek. Çocukların sorunla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması önemli. Çünkü yanlış ve asılsız yaklaşımlar çocuklarda fobiler gelişmesine hatta travmalara neden olabiliyor.
#GazetehaberiDijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital bağımlılıktaki artışa işaret ederek, "Her geçen gün bağımlılık oranımız artmaktadır. Yeni bir dijital bağımlı nesil karşımıza çıkmaktadır. Buna karşı önlemlerin ivedi alınması ve sözde değil, özde eylemlerin yapılması gerekmektedir" dedi.
#TeknolojiHalk arasında “takıntı hastalığı” olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişide ciddi düzeyde kaygı ve huzursuzluğa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, yaşam kalitesini düşüren hastalıklar içinde ilk 10’da yer alan OKB, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülebiliyor. Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, çocukluk çağında görülen Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#ÇocukÇok yaramaz, okulda uyumsuz, sürekli bağırıp ağlıyor, dağınık... Bunun gibi birçok sorun, anne-babaların ortak şikayeti. Sıradan ve tipik çocuk davranışları gibi gözükmesine rağmen de hiçbiri normal davranış grubuna girmiyor. Şunu bilmenizde yarar var: Fiziksel ve ruhsal bir problemi olmadığı halde bu şekilde davranan çocuklar, çeşitli nedenlerden dolayı “yanlış” davranmayı öğrenmiştir.
#Başak DemirizİZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Türkan Alkan Özbay, akıllı telefonlar, tabletler, bluetoothlu kulaklıkların hayatı kolaylaştırdığını ancak yaydıkları elektromanyetik radyasyon miktarıyla sağlığımızı tehdit ettiğini söyledi.
#İzmir