Güncelleme Tarihi:
Hayatın vazgeçilmezleri arasına giren, oynaması için çocuklara bile verilen cep telefonları, onlarda hiperaktivite ve dikkat eksikliği gelişme riskini arttırabiliyor. Özellikle gelişmekte olan çocukların beyinlerinin radyo frekans radyasyonuna çok duyarlı olduğunu belirten uzmanlar, cep telefonlarıyla konuşma sürelerinin kısaltılmasını ve kulaklık kullanılmasını öneriyor. İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Türkan Alkan Özbay, akıllı telefonlar, tabletler, bluetoothlu kulakların hayatı kolaylaştırdığını ancak yaydıkları elektromanyetik radyasyon miktarıyla sağlığımızı tehdit ettiğini söyledi. Özbay, "Teknolojiye de çok çabuk uyum sağladık. Bu ürünlerin her birini benimsedik ve hayatımızın merkezine koyduk. Ancak bu aletler elektromanyetik radyasyon yayıyor. Ciddi bir sağlık tehlikesi olmaya başlıyor" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) cep telefonlarından yayılan radyo frekans elektromanyetik alanlarını ’muhtemel kanserojen’ olarak tanımladığını kaydeden Özbay, "Son yıllarda panik atak, depresyon ve takıntı hastalığı gibi psikolojik hastalıklar ile Alzheimer ve parkinson gibi organik beyin hastalıklarında anormal artışlar gözlenmiştir. Cep telefonu kullanılırken beyinden ne kadar uzakta tutulursa, beyni o kadar az etkileyecektir. Bu nedenle, cep telefonu kullanılırken hoparlör veya kulaklık kullanılmalıdır. Ayrıca, cep telefonu ile konuşulan süreler minimuma indirilmeli, çocukların cep telefonu kullanım yaşı mümkün olduğunca geciktirilmelidir" diye konuştu.
Cep telefonlarının yaygın olarak son 10-15 yılda kullanılmaya başlandığını kaydeden Özbay, elektronik eşyaların çocuklara oyuncak olarak verilmemesi gerektiğini ifade etti. Özbay, "Özellikle gelişmekte olan çocukların beyinlerinin radyo frekans radyasyonuna çok duyarlıdır. Sürekli cep telefonlarıyla oyun oynayan çocuklarda, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gelişme riski de var" dedi.
Arama sırasında numara çevrildikten sonra hat bağlanma süresine dek telefonun vücuttan uzak tutulmasını tavsiye eden Özbay, bu esnada sinyal alışverişinin maksimum olduğunu ifade etti. Yatak odaları ve çocuk odalarında cep telefonu bulundurulmaması gerektiğini aktaran Özbay, "Uyurken kapatılması veya en az 1 metre uzağa koyulması gerekir. Cep telefonlarının yanı sıra bilgisayar, tablet, modem, TV gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlarla geçirdiğimiz süreyi de azaltmak, elektromanyetik radyasyondan kaynaklanan sağlık problemlerinin uzun vadede görülme sıklığını azaltacaktır" dedi.