Şiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk YazarSosyal medyada korku sahneleriyle öne çıkan ve çoğunlukla çocukların izlediği videolar tehlike yaratıyor. Çocuk psikolojisine uygun olmayan oyun videolarının milyonlarca takipçisi var. Uzmanlar, bu tarz korku ve şiddet içerikli videoların hem akran hem de toplumsal şiddeti artırabileceği konusunda uyarıyor.
#Korku İçerikleri Toplumsal Şiddeti ArtırabilirGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarŞiddet içerikli oyunların çocuklarda “şiddet” kavramını normalleştirdiğini belirten uzmanlar, bu durumun şiddetin normal hayata taşınmasında etkili olduğunu vurguluyor. Şiddet içeren oyunların çocukta “ters kimlik” etkisi oluşturabileceğini belirten uzmanlar, “Özellikle gerçek yaşamda sağlıklı akran ilişkileri kuramayan, dışlanma yaşayan, olumsuz benlik duygusu olan çocuk ve ergenler, bu oyunlarla edindikleri kimlik üzerinden kendilerini ifade etmeye başlayabiliyor. Normalde olumsuz ya da toplumda istenmeyen, kabul görmeyen bazı davranışların belli ortam veya topluluklarda kabul görmesi, bu davranışların pekişmesi anlamına geliyor” uyarısında bulundu.
#ÇOCUKProf. Dr. Ahmet Güzel, şiddet içerikli video oyunlarının çocuklarda korku nöbetlerine yol açtığını; bunun hastanelerde acil servise başvurularda da fark edildiğini belirerek, özellikle oyun sırasında ani patlama şeklindeki ışık huzmelerinin beyindeki dalgaları uyardığını söyledi.
#İnternetHenüz 15 yaşında bir genç kızın kendi evlerinin çatısında kediyi asarak öldürmesi ve bunu Instagram sayfasında paylaşarak “Dikkat et sevdiğim seni de böyle asmayayım” notuyla tehdit ederek paylaşması olay yarattı. Durum, hayvanseverlerin tepkisi üzerine ortaya çıkınca genç kız Instagram sayfasını kapattı ve fotoğrafı sildi.
- Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, bir öğretim görevlisi ile 3 öğrencinin kurduğu çadırda IŞİD saldırıları nedeniyle aileleriyle Irak'tan kaçan Ezidi çocuklar rehabilite ediliyor - Çadırda 4-14 yaş grubundaki 100 çocuğa yaşadıkları acıları unutmaları için resim ve müzik eğitimi veriliyor - Öğretim görevlisi Karakoyun: "Çocukların savaş psikolojilerini atlatabilecekleri bir oyun alanı yaratma düşüncesiyle böyle bir adım attık"
Şiddete yönelik sinyaller neler, şiddet uygulayan erkeğin sorunu ne, ne tetikliyor, nasıl engel olunur, çalışan kadın da şiddet görüyor mu? İşte çok çarpıcı açıklamalar; Psikiyatrist Dr. Ayşe Zuhal Dolay ile kadına yönelik şiddeti derinlemesine inceledik.
#YaşamDİYANET İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, Konya'da Cuma namazı öncesi verdiği vaazda, “İbadet sadece namaz kılmak, oruç tutmak gibi anlaşılmamalı. Bir anne babanın çocuğunu okutması, bir ustanın çırağını yetiştirmesi, bir işçinin evine helal kazanç götürmesi de en büyük ibadettir” dedi. Prof.Dr. Barkadoğlu Türkiye’de sosyal hastalıkların korkulacak hale geldiğini belirterek, bu noktada din görevlilerinin ‘sosyol doktor’ olarak nerede aciliyet varsa derman olması gerektiğini söyledi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Türkiye'de öğrencilerin yüzde 35'inin haftada en az bir kez şiddet içeren söz ve hakarete uğradığını belirterek, “Okulda şiddetin tetikleyicileri arasında, evde çok otoriter ana-baba tutumu, birinci nedendir” dedi.
Samsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisBoşanmaların sayısındaki artış, bazı taraflar için aynı rahatlıkla karşılanamıyor. Sokak cinayetleri ise polisin yeterince kontrol sağlayamaması ve yasal boşluklar nedeniyle artış gösteriyor. Çocuklarımızı kontrol edemiyoruz ve onlara yeterince sevgi veremiyoruz. Uyuşturucu, tarihte hiç olmadığı kadar yaygınlaşıyor. Türkiye için üzücü sonuçlar doğuran bir tablo bu. Çok daha iyisini yapabilir, çözüm üretebiliriz.
#ŞiddetOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran Zorbalığı