Çevresel faktörler ve genetik yatkınlığın bir araya gelerek oluşturduğu hastalıkların başında diyabet hastalığı gelmektedir. Her yaştan insanda görülen bu hastalık belirli birtakım kurallara uyularak kontrol altına alınabilmektedir. Diyabet hastaları hastalığın seyrine göre ilaç ya da insülin kullanarak hastalığın zararlı etkilerinden korunmaya çalışmaktadırlar. Çocuklarda da görülen bu hastalığın birbirinden farklı olan çeşitleri bulunmaktadır. Peki, çocuklarda şeker kaç olmalı? Çocuklarda açlık ve tokluk şekeri ortalama kaç olmalıdır? İşte, çocuklardaki açlık ve tokluk şekeri değerleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan bilgileri derledik.
#Çocuklarda Şeker Kaç Olmalı?Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekKan değerlerinin düşüklüğü ya da yüksekliğine bakılarak vücudumuzdaki pek çok hastalık için tanı konulabilir. Bazofil değerine tahlil sonuçlarında BAS olarak ifade edilir. BAS değerinin yüksek olması kişideki enfeksiyonun yüksek olması anlamına gelebilir. Peki, bazofil nedir? Bazofil normal değeri kaç olmalıdır? Bazofil yüksekliği- düşüklüğü belirtileri
#Bazofil Nedirİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkÇocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukFobi tarzında bir hastalık korkusunun ortaya çıktığını belirten Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hastalık fobisi olan kitlenin çoğaldığını ve hastanelerin risk altında olduğunu vurguluyor. Bazı bireylerde örtülü strese de rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Örtülü stres, duygularını bastıran kişilerde çok oluyor. Duygu ifadesine izin vermedikleri için devamlı stres bağışıklık sistemini bastırıyor. Örtülü stres, vücuttaki uyuyan kanser hücrelerini uyandırır ve kişide kanser başlar” dedi.
#PsikolojiYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü nükleer tesis için İğneada’yı işaret edince nükleer meselemiz tekrar gündeme geldi. Peki Türkiye’nin gerçekten nükleer tesislere ihtiyacı var mı? Avrupa vazgeçerken biz niye santral yapmaya çalışıyoruz? Ve en önemlisi; ne kadar risk altındayız? Uzmanları cevapladı.