Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanımı açısından çocukluk yılları kritik bir öneme sahiptir. Bu dönemde çocuğun sağlıklı ve uygun bir öğrenme ortamına sahip olması, hem psikolojik hem de sosyal açıdan çok önemlidir. Çocukluk çağında saldırganlık gibi bazı olumsuz davranışlar ortaya çıkabilmektedir. Bu olumsuz davranışlar çeşitli mekanlarda ve çeşitli olaylar karşısında sergilenebilir ve hem çocuğun kendisini hem de yakın çevresini zora sokabilir.
#Çocuklarda ÖfkeEski manken Deniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla yaşadığı sorunların benzerleri bu kadar ağır olmasa da ergen çocuk sahibi pek çok ailede yaşanıyor. “Bu dönemi ben ebeveynlerin buz pistinde yürümesine benzetiyorum” diyen Psikolog Yılmazçetin, ailelerin sorunlu olanlar kadar yumuşak geçen ergenlikten de korkması gerektiğine dikkat çekerek, bu dönemde çatışmanın normal olduğunu söylüyor.
#Deniz Akkayaİnsanlar bazen hiç tanımadıkları çocukları temas ederek, sarılıp öperek sevebiliyor. Ebeveynler ise bu konuda gittikçe hassaslaşıyor. Birçoğu çocuklarına rızaları dışında kimsenin dokunmasını istemiyor. El öpmenin, sarılmanın, temas ederek konuşmanın yaygın olduğu ülkemizde özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilere “Çocukları dokunmadan sevin” fikrini anlatmak zor olabiliyor. Peki bu konuda ebeveynler ve uzmanlar neler söylüyor?
#Çocuk Sevmeİnsanlar bazen hiç tanımadıkları çocukları temas ederek, sarılıp öperek sevebiliyor. Ebeveynler ise bu konuda gittikçe hassaslaşıyor. Birçoğu çocuklarına rızaları dışında kimsenin dokunmasını istemiyor. El öpmenin, sarılmanın, temas ederek konuşmanın yaygın olduğu ülkemizde özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilere “Çocukları dokunmadan sevin” fikrini anlatmak zor olabiliyor. Peki bu konuda ebeveynler ve uzmanlar neler söylüyor?
#Bir Sorudan FazlasıÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarHayatının ilk döneminde “savaş” kavramıyla tanışan çocuklar için, konu doğru açıklanmadığında hayat boyu yaşanacak bir travmaya dönüşebiliyor. Uzmanlar çocuklarınızı savaşla ilgili haberlerden uzak tutun dese de günümüzde bilgi akışını engellemek ebeveynler için pek mümkün olmuyor. O zaman da çocuklara güven telkin edici, umut vaat edici açıklamalar yapmak gerekiyor.
#SavaşCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsDijitalleşen ve hızlanan dünyada dikkatimizi günden güne kaybediyoruz. Sosyal medya uygulamalarının geliştiği, sınırların ortadan kalktığı bugünlerde sadece bir konu üzerine en fazla üç dakika odaklanabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığından kurtulamayan, dijital cihazlara mahkûm olan insanlık çok geç olmadan benliğini kurtarabilecek mi? İşte uzmanların önerileri...
#TeknolojiÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalFacebook'un eski bir çalışanının basına sızdırdığı belgeler, sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerini tüyler ürpertici bir netlikle ortaya koydu. Kendini beğenmeme, yeme bozuklukları, depresyon, intihar eğilimi... Sorunların kaynağı Instagram, en hassas durumda olanlar ise ergenlik çağındaki genç kızlar. İfşa belgeleri ışığında sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisini uzman psikologlar Berk Karaoğlu ve Ceylan Şekerci'yle masaya yatırdık.
#Sosyal MedyaCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, ''Eylem planımızın asıl amacı toplumun kadına yönelik şiddete bakış açısını etkilemeye, değiştirmeye ve duyarlılıklarını artırmaya yönelik farkındalık oluşturmaktır. Kadına yönelik şiddetle mücadele ancak toplumun tamamının iştirakiyle ve samimi katkısıyla başarıya ulaşabilir'' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesi ile ilgili olarak da ''Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz bu sözleşmeyle başlamadı, bu sözleşmeden çekilmeyle bitecek değildir'' ifadelerini kullandı.
#Kadına ŞiddetÇocuğunuzdan bir şey yapmasını istediniz. Harekete geçmesini bekliyorsunuz ama beklediğiniz gerçekleşmiyor. Hareket yerine, büyük bir sessizlik hakim. Bu size umursamazlık gibi geliyor ve her geçen gün sabrınız azalıyor. Belki ilk aklınıza gelen ‘Acaba beni duymadı mı?’ oluyor ve sakince tekrar söylüyorsunuz. Ama ne yanıt var ne de hareket. İkinci yol, söylediğinizi tekrar etmek. 2,3,4 tekrar derken olanlar oluyor ve öfkeleniyorsunuz. Basit bir yönergeyi, küçük bir talebi evin içinde haykıran birine dönüşüyorsunuz. Siz öfkelenirken, çocuğunuz neler olduğuna anlam veremiyor, şaşırıyor ya da korkuyor. Çoğu aile bu kısır döngüyü yaşıyor ne yazık ki. Peki neler yapılabilir?
#Çocukİçerisinde bulunduğumuz ara tatilde teknoloji kullanımının öne çıktığını belirten uzmanlar, süre sınırlaması ve içerik denetiminin önemine işaret ediyor. 2 yaşından önce ekran kullanımı önermeyen uzmanlar, 2 yaşından sonra ise yaşına uygun şekilde içeriklerin sınırlı sürede izletilmesini ya da oynatılmasını tavsiye ediyor.
#ÇocukTırnak yeme alışkanlığının zararları Kovid-19 salgını ile el hijyeninin ön plana çıktığı bu dönemde daha önemli hale geldi. Bu davranışın aile içinde fark edilmemiş sorunların çözümü için bir sinyal ve şans olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken Klinik Psikolog Aylin İpek Timur, önlenmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Tırnak Yeme AlışkanlığıCovid-19 salgını hayatı derinden etkilemeye devam ediyor. Salgının en büyük mağduru ise çocuklar. Okula gidemiyor, özgürce sokaklarda oynayamıyor, sosyalleşemiyor, uzun saatlerini bilgisayar karşısında geçirmek zorunda kalıyor ve aile içi şiddete maruz kalıyorlar. Çocuklara karşı şiddet uygulamak çocuk psikolojisini ve iştahı nasıl etkiliyor?
#ÇOCUKŞiddet içerikli oyunların çocuklarda “şiddet” kavramını normalleştirdiğini belirten uzmanlar, bu durumun şiddetin normal hayata taşınmasında etkili olduğunu vurguluyor. Şiddet içeren oyunların çocukta “ters kimlik” etkisi oluşturabileceğini belirten uzmanlar, “Özellikle gerçek yaşamda sağlıklı akran ilişkileri kuramayan, dışlanma yaşayan, olumsuz benlik duygusu olan çocuk ve ergenler, bu oyunlarla edindikleri kimlik üzerinden kendilerini ifade etmeye başlayabiliyor. Normalde olumsuz ya da toplumda istenmeyen, kabul görmeyen bazı davranışların belli ortam veya topluluklarda kabul görmesi, bu davranışların pekişmesi anlamına geliyor” uyarısında bulundu.
#ÇOCUKDünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Türü ne olursa olsun psikolojik veya fiziksel şiddetin etkileri ruhsal yapıyı derinden sarsıyor. Peki, şiddet gören kadın ne yapmalı? 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konunun hem psikolojik hem de hukuki boyutlarını ele aldık.
#Şiddetİzmir'de yıkıma yol açan depremin çocuklar üzerinde de olumsuz etki yarattığını belirten Uzman Psikolog Nurcihan Körpe, çocukları depremin yaratacağı travmadan kurtarmak için öneriler sıraladı ve çocuklarla kaliteli zaman geçirilmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
#ÇocukUZMAN Psikolog Nurcihan Körpe, İzmir'de yıkıma yol açan depremin çocuklar üzerinde de olumsuz etki yarattığını belirtti. Çocukları depremin yaratacağı travmadan kurtarmak için öneriler sıralayan Körpe, "Çocukla daha fazla ve kaliteli zaman geçirmeye dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
#Uzman Psikolog Nurcihan KörpeÇocuğunuz sık sık şiddetli öfke patlamaları yaşıyor, sürekli kızgın ve sinirli bir ruh hali yansıtıyorsa Yıkıcı Duygudurum Düzenleyememe Sorunu (YDDB) ile karşı karşıya olabilir. Ani ve çok şiddetli görülen öfke patlamalarının haftada en az üç kez görülmesinin önemli bir belirti olduğunu belirten uzmanlar, mutlaka uzman desteği alınması uyarısında bulunuyor.
#ÇOCUKYoğun pandemi dönemi nedeniyle eğitimlerine uzaktan devam eden öğrenciler, yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte yeni eğitim dönemine başlıyor. Pandemi yüzünden aylardır okuldan uzak kalan çocukların uyum sorunu yaşayabileceklerini belirten uzmanlar, aynı zamanda öfke, kaygı ve mutsuzluk gibi duyguların da görülebileceğine dikkat çekiyor.
#ÇocukÇocukların öğretimlerini evlerde sürdürdüğü ve teknolojik iletişim aletlerinin önünde çok fazla zaman geçirdiği şu günlerde özellikle erken yaşlarda fiziksel aktivitenin çocuklar için çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.
#Çocuk