Sosyal medyada her geçen gün çocuklar açısından tehlikeli oyunlara yeni biri daha ekleniyor. Sanal dünyayı vuran son çılgınlık 'Mavi Bebek' adındaki oyun aileleri tedirgin ediyor. Mavi Balina ve Momo’da olduğu gibi talimatlarla ilerleyen bu oyunların ortak özelliği çocukların kaygı seviyesini yükselterek gerçeklikten uzaklaşmalarına sebep olmaları…
#Mavi Bebek'Mavi Bebek oyunu nedir?' Çocukların psikolojisi olumsuz yönde etkileyen 'Mavi Bebek' oyunu gündemde yer almaya devam ediyor. Çocuklardaki etkileri kadar aileleri de tedirgin eden Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili uzmanlar ebeveynleri uyarıyor. Momo ve Mavi Balina gibi tehlikelerin oyunları ile beraber anılan Mavi Bebek oyununda kullanılan yöntemlerle çocuklara hipnotik telkin veriliyor. Uzman Psikolog Ceylan Şekerci ve Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten oyun ile ilgili uyarılarda bulundular. İşte, Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mavi Bebek OyunuBebekler öfkelerini, ağlayarak, kollarını sallayarak, bacaklarıyla tekme atarak dile getirirler. 18. aydan sonra bu ifade çoğu annenin de deyimiyle “sinir krizi”ne dönmektedir. 2 yaşın sonuna doğru yemek yeme, uyuma gibi basit gündelik etkinliklerde bile zirveye ulaşan bu krizler, ifade edici dilin gelişmesiyle yavaş yavaş azalır. Çünkü çocuklar isteklerini ifade etmede, dil ve konuşmanın etkin bir araç olduğunu keşfederler. Psikolog Elif Ersoy, Şahin çocuklarda öfke krizlerinin nedenlerini ve neler yapılması gerektiğini anlatıyor.
#Çocuklarda Öfke Nöbetleriİskandinav eğitim sisteminde hızla popülerleşen orman okulları projesi, çocuklara doğada öğrenme ilhamını aşılamayı amaçlıyor. Anaokullarını ve ilkokulları kapsayan proje bağlamında, çocuklara uygulamalı öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunuluyor. Oyunla öğrenen çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanırken duygusal anlamda da gelişim gösteriyor. Hem ülkemizde de çeşitli örneklerini görmeye başladığımız orman okulları modelini inceledik, hem de çocukları için bu okulları seçen ailelerle konuştuk...
#EğitimOkulların kapanmasının ardından birçok çocuk yaz okullarında eğitim öğretimlerine devam ediyor. Ancak otizmli çocuklar için açılan yaz okullarında eğitimin özel bir anlamı var. Çünkü özel gereksinimi olan bu çocukların okuldan ayrı kaldıkları dönemde kazanımlarının gerilememesi önemli. Bu yüzden aileler otizmli çocuklarının eğitimini kesintiye uğratmamak için mutlaka bir yaz okulunun kapısını çalıyor. İşte bu noktada yaz okulu adı altında otizmli çocuklara eğitim verdiğini iddia eden ve mesleki uzmanlığı olmayan bazı kurumlar, ailelerden her ay için 10 binlerce lira ücret talep edebiliyor.
#BESYOBüyük bir yıkıma neden olan çifte deprem, ruhumuzda da derin yaralar açtı. Bölgedeki depremzedeler yas, korku, şok, kaygı, stres, öfke gibi çok sayıda duyguyla baş etmek zorunda. Sahaya inen psikologlar, depremzedelerin elini tutuyor, acılarını paylaşıyor, ruhsal yaralarını sarmaya çalışıyor...
#DepremOtizm hastalığı yani tam adı ile de otizm Spektrum bozukluğu genellikle ilk 3 yaştan başlayan ve hayat boyu da devam eden, kişinin etrafı ile sözel ve sözel olmayan şekilde uygun bir ilişki kuramaması şeklinde de ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Çocuklarda otizm belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukBebek gelişiminde ilk 2 yıl oldukça önemlidir. Bebeğiniz daha hızlı hareket etmeye başlar, algıları daha fazla açıktır ve bu konuda anneler, kendilerni nelerin beklediğini öğrenmek için çeşitli kaynaklardan yardım alır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman, sizlere bu konuda yardımcı olmak için; çocukların 12 -18 ay arası bebek gelişimi hakkında merak edilenleri anlattı.
#12-18 Ay Arası Bebek GelişimiSosyal fobi, sosyal anksiyete ismi ile de bilinmektedir. Bu rahatsızlık kişilerin sosyal bir ortamda kendilerini utanç verici, gülünç ve tuhaf göründükleri ile ilgili kaygı duymaları nedeni ile meydana gelmektedir. Sosyal fobi nasıl yenilir, kendiliğinden geçer mi? Sosyal fobi olduğu nasıl anlaşılır? İşte, tüm detaylar.
#Sosyal FobiÇocuğunuzdan bir şey yapmasını istediniz. Harekete geçmesini bekliyorsunuz ama beklediğiniz gerçekleşmiyor. Hareket yerine, büyük bir sessizlik hakim. Bu size umursamazlık gibi geliyor ve her geçen gün sabrınız azalıyor. Belki ilk aklınıza gelen ‘Acaba beni duymadı mı?’ oluyor ve sakince tekrar söylüyorsunuz. Ama ne yanıt var ne de hareket. İkinci yol, söylediğinizi tekrar etmek. 2,3,4 tekrar derken olanlar oluyor ve öfkeleniyorsunuz. Basit bir yönergeyi, küçük bir talebi evin içinde haykıran birine dönüşüyorsunuz. Siz öfkelenirken, çocuğunuz neler olduğuna anlam veremiyor, şaşırıyor ya da korkuyor. Çoğu aile bu kısır döngüyü yaşıyor ne yazık ki. Peki neler yapılabilir?
#ÇocukAİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalara göre, aile içinde şiddete tanıklık eden ya da maruz kalan çocukların, yetişkinlik dönemlerinde şiddete başvurabileceklerini belirten Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Gökçe Gülen Akçin, "Çocuklar, şiddetin yakın ilişkiler için kabul edilebilir olduğunu düşünebilir, başkalarının ona kötü davranmasına inanabilir" dedi.
#Öğr. Gör. Gökçe Gülen AkçinYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeDünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Türü ne olursa olsun psikolojik veya fiziksel şiddetin etkileri ruhsal yapıyı derinden sarsıyor. Peki, şiddet gören kadın ne yapmalı? 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konunun hem psikolojik hem de hukuki boyutlarını ele aldık.
#ŞiddetÜlke gündeminden bir türlü düşmeyen, her yeni olayda toplum olarak vicdanları daha da yaralayan konuların başında geliyor çocuk istismarı. Bir türlü önü alınamayan, çocuklara büyük bir travma yaşatan, aileleri ve yakınlarını da derinden sarsan çocuk istismarı vakalarının önüne nasıl geçilebilir? Vakaları önlemede diğer adli ve polisiye önlemlerin yanında çocuklara mahremiyet eğitimi verilmesi etkili olur mu? Mahremiyet eğitimi nasıl verilmeli? Aileler mi anlatmalı yoksa konunun uzmanlarınca verilecek eğitimlerle daha profesyonel bir yol mu izlenmeli?
#ÇOCUKOkullar uzaktan eğitim ile 2020-2021 eğitim öğretim yılına merhaba dedi. Uzaktan eğitime alışma sürecinde, evde uzun saatler ekran başında ders dinleyen öğrenciler psikolojik açıdan da zorlanıyor. Bu durumda hem velilere hem de öğretmenlere önemli görevler düşüyor.
#PandemiYoğun pandemi dönemi nedeniyle eğitimlerine uzaktan devam eden öğrenciler, yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte yeni eğitim dönemine başlıyor. Pandemi yüzünden aylardır okuldan uzak kalan çocukların uyum sorunu yaşayabileceklerini belirten uzmanlar, aynı zamanda öfke, kaygı ve mutsuzluk gibi duyguların da görülebileceğine dikkat çekiyor.
#ÇocukÇocuklarımız özellikle korona günlerinde sürekli olarak evde oturdukları için aileler onların oyalanmaları adına bilgisayar, telefon ve tablet ile zaman geçirmelerine çok fazla ses çıkarmadılar. Çünkü bunlar olmasa sıkıldıklarını, okulda olmadığı için yapacak bir şeylerinin olmadığını biliyorlardı.
#ÇOCUKMEB'den gelen son dakika haberine göre koronavirüs travmasına karşı psikososyal destek rehberleri hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamasında ‘Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz, öğrencilerimiz ve velilerimize yönelik salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için iki ayrı kılavuz hazırladı’ dedi. Bakan Selçuk Twitter hesabından da "7 Haziran 2020 LGS’nin başvurularını otomatik olarak yapacağız. Koronavirüs önlemleri çerçevesinde başvuru işlemlerinin uzaktan yapılabilmesi için gerekli altyapıyı hazırladık. Sınav kılavuzunu geçen yıl olduğu gibi 3 Nisan’da yayımlayacağız.Her şey planlanıyor ve yapılıyor." açıklamasını yaptı.
#Corona VirüsMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz, öğrencilerimiz ve velilerimize yönelik salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için iki ayrı kılavuz hazırladı. Psikolojik travmalar konusunda uzman bir akademisyen grupla çalışan Genel Müdürlüğümüz kılavuzları tamamlayarak internet üzerinden yayımladı. Bundan sonra yeni desteklerle ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz" dedi.
#Mebİnsani bir duygu olan öfke, hemen hemen her yaştan insanın hissettiği bir durumdur. Özellikle engellenmeye, incinmeye, istenmeyen sonuçlara, beklentilere veya karşılık bulmamış isteklere verilen bir tepkidir. Peki, çocuklarda karşılaşılan öfke nöbetlerine karşı nasıl davranma gerekir? Uzman Klinik Psikolog Merve İlikçi İygün, çocuklarda öfke nöbeti hakkında önemli bilgiler verdi.
#ÇocukMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da otizmli öğrencilerin okul çıkışında veliler tarafından yuhalandığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. İsmini vermek istemeyen otizmli öğrenci velisi, isyan etti. Olayın ortaya çıkması ardından sosyal medya kullanıcıları ‘otizm’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Peki, otizm nedir? Otizmli çocukların özellikleri neler?
#Otizm Neden TT OlduGünlük hayatımızda çok sık dile getirdiğimiz, çok sık yaşadığımız ama yönetme konusunda oldukça başarısız olduğumuz bir konu öfke… Peki, neden bu kadar öfkeliyiz? Öfkemizi kontrol altına almak için neler yapabiliriz? Klinik Psikolog/Psikoterapist Utku Türkmeneri anlatıyor.
#ÖfkeÇocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Hozan Saatçıoğlu, aileleri uyardı. Saatçıoğlu, “Bebeğiniz 1.5 yaşına geldiği halde iletişim kuramıyor, sizinle göz göze gelmiyor ve ismi ile seslendiğinizde bakmıyorsa otizm şüphesi doğabilir. Ayrıca özellikle 2 yaş altı bebekleri televizyon ve bilgisayarlardan da uzak tutmak gerekir. Aksi taktirde bu bebeklerde gelişim geriliği görülebilir” dedi.
#Bebek