Güncelleme Tarihi:
12-18 ay bebek gelişimi için önemli bir süreçtir. Artık emeklemeye hatta yürümeye başlayan bebeğiniz için zaman zaman paniğe kapılabilirsiniz. Ancak 12-18 ay bebek gelişimi için sizi nelerin beklediğini, bebeğinizi gözlemleyerek anlayabilir ve aksi bir durumda çok geçmeden bir uzmana başvurabilirsiniz. Peki, 12-18 ay bebek gelişimi nasıl olur, bebeğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Uzmanı anlattı...
12-18 ay arası dönemde neler yaşanır?
12-18 ay döneminde çocuk artık destekli veya desteksiz ayakta durabilir. Oturduğu yerden kendini kaldırabilir. Bu evrede önce birkaç adım atmaya başlar, ardından yürümeye geçer.
Tıpkı bebekler gibi, küçük çocuklar da kendilerini güvende hissettiklerinde cesaret duyguları gelişir..Bu yüzden yürüme başlangıcı, çocuğun cesaretini toplamasına ve motor güç değişkenliğine göre farklılıklar gösterir. İleri korumacı tarzda büyütülen hiç kucaktan indirilmeyen, yere bırakılmayan bir çocuğun geç yürüme ihtimali yüksektir.
Yeni yürümeye başlayan çocukların tırmanma potansiyelleri de olduğu unutulmamalıdır. Özellikle pencere önü bırakılan sandalye koltuk gibi eşyalara tırmanıp hayati kazalar yaşanılabilir.
Sağlıklı büyüme için uykunun önemi büyüktür. Çocukların bu dönemde gece boyunca uzun bir uykuya ve gün içinde 1 ila 2 daha kısa uykuya yayılan 24 saatlik bir süre boyunca 11 ila 14 saat uyuması gereklidir.
12-18 ay döneminde çocuğunuzun fiziksel gelişimi
18 aya kadar, çoğu yeni yürümeye başlayan çocuklar el ve kol hareketleri üzerinde çok daha fazla kontrole sahiptir ve onları giydirmenize yardımcı olmaya çalışabilir.
Çocuklar bu dönemde kalem ve kaşık kullanma veya bardaktan içme gibi becerileri deneyebilir. Ayrıca küçük taşlar veya oyuncak parçaları gibi çok küçük nesneleri toplamaya başlamalarını sağlayacak motor becerileri de gelişir. Bu dönemde çocukların yerde buldukları fındık kabuğu, oyuncak parçası, küçük metal para vb yutmaya veya kulağına, burnuna sokmaya çalışması ciddi sorunlara neden olabilir.
• Oyuncaklar arasında en çok sesli olanlar ilgilisini çeker. Küpleri üst üste koyarak kule yapabilir.
• Bir koltuğa kendini oturtur, arabaları sürerek oynamaya başlar.
• Bebeğine yemek yedirme gibi sanal oyunlar oynayabilir.
12-18 ay döneminde çocuğunuzun duygusal gelişimi
Bu dönemde çocuklar duygularını çok net bir şekilde gösterir. Korktuklarını mimik veya sözel olarak gösterebilir. Yaklaşık 14. ayda anneden ayrılmaktan korktukları zaman ayrılık kaygısı hissetmeye başlarlar. Annenin gözünün önünden ayrılmasını istemeyebilir. Bazı çocuklarda sinirlenme ve öfke nöbetleri görülebilir.
12-18 ay döneminde çocuğunuzun dil ve iletişim gelişimi
Bu dönem çocukların yabancı kişiyi yadırgadığı etrafındakilerle iletişiminin arttığı bir evredir. Basit komutları alır. İsmi ile seslenildiği zaman o kişiye döner. Ailedekileri taklit eden hareketler yapar.
Birkaç anlamlı kelime söylemeye başlar. Bu başlangıçta “ba-ba”, “ma-ma” gibi heceleme tarzında olup zamanla tek ve anlamlı sözcükler halini alır.
Çiş veya kaka yaptığı zaman işaretle veya söyleyerek ifade edebilir.
Özellikle renkli kitaplar ilgisini çeker. Kısa süreli kitap okunmasını dinleyebilir.
Ani seslere korku tepkisi verebilir.
12-18 ay döneminde çocuğunuzun bilişsel gelişimi
• Resimli kitaplara bakmaya başlar.
• Aynada kendini tanıyabilir.
• Vücut kısımlarını sorduğunuzda gösterebilir.
• Oyuncaklarını şekil ve renge göre eşleştirmeye ve sıralamaya başlar.
• Hayvan seslerini resimlerle eşleştirmeye başlarlar.
12-18 ay döneminde gelişimi destekleyecek tavsiyeler
Bebeğin işaret ettiği öğeleri adlandırarak ve sorular sorarak dil gelişimini teşvik edin. Örneğin, bir oyuncağı işaret ederse, "O oyuncağı ister misin?” diye sorun. Jestlerin bir anlamı olduğunu öğrenmesine yardımcı olur.
Bir kaşıkla bağımsız olarak yemelerine yardımcı olmak için bebekle birlikte çalışın.
Banyo zamanına sünger ekleyin. Süngerler tüm şekil, boyut ve renklerde olabilir. Süngerleri sıkmasına ve ıslatmasına izin verin. Bu, ellerinin güçlendirmesine yardımcı olur.
Bir çantayı, taşıdığınıza benzer eşyalarla doldurun. Bir oyuncak cep telefonu, ayna, sahte anahtarlar ve aile ve arkadaş fotoğrafları içeren bir cüzdan ekleyin. Çocuğunuzun çantasından eşyaları alıp tıpkı sizin gibi davranacak! Bu, ince motor becerilerini ve sosyal iletişimini geliştirmesine yardımcı olur.
12-18 döneminin hekim başvurusu gerektiren alarm bulguları nelerdir?
Eğer çocuğunuz ismi ile seslenildiğinde dönüp bakmıyorsa, göz teması eksikse, bir yerden tutunarak da olsa ayaklarının üzerine basmıyorsa veya parmak ucu basıyorsa hekiminize başvurunuz.