Son dönemde oldukça yaygınlaşan ‘toksik’ sözcüğü birçok alanda karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de ‘toksik ebeveynlik’ kavramı. Ebeveynler çocukları için en iyisini isteseler bile bazen fazla kontrolcü olabiliyoruz. İşte o zaman da toksik ebeveyne dönüşüyoruz.
#Gizem CoşkunardaÇocuklarda öfke ve sinir problemi aileler tarafından gözlem altında bulunulması gerekilen ve kontrollerin yapılması gerekilen rahatsızlıkların arasında yer almaktadır. Belirli psikolojik destekler ile çocukların öfke ve sinir problemleri kontrol altına alınması mümkündür. Çocuklarda yaygın görülen öfke ve sinirin belirli sebep ve neden ilişkilerinin olmasına bağlı olarak, yeterli kontrollerden geçilmesi gerekmektedir. Çocuklarda öfke ve sinir problemleri hakkında ayrıntıları derledik.
#ÇocukMevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresiftir. İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir. "Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir" diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bipolar bozukluk ve manik depresif rahatsızlıkları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#BipolarSosyal medyada her geçen gün çocuklar açısından tehlikeli oyunlara yeni biri daha ekleniyor. Sanal dünyayı vuran son çılgınlık 'Mavi Bebek' adındaki oyun aileleri tedirgin ediyor. Mavi Balina ve Momo’da olduğu gibi talimatlarla ilerleyen bu oyunların ortak özelliği çocukların kaygı seviyesini yükselterek gerçeklikten uzaklaşmalarına sebep olmaları…
#Mavi Bebek'Mavi Bebek oyunu nedir?' Çocukların psikolojisi olumsuz yönde etkileyen 'Mavi Bebek' oyunu gündemde yer almaya devam ediyor. Çocuklardaki etkileri kadar aileleri de tedirgin eden Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili uzmanlar ebeveynleri uyarıyor. Momo ve Mavi Balina gibi tehlikelerin oyunları ile beraber anılan Mavi Bebek oyununda kullanılan yöntemlerle çocuklara hipnotik telkin veriliyor. Uzman Psikolog Ceylan Şekerci ve Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten oyun ile ilgili uyarılarda bulundular. İşte, Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mavi Bebek OyunuKoronavirüs salgını, dünyadaki herkesi sosyal, psikolojik ve ekonomik alanlarda etkilediği gibi otizmli çocukları da birçok alanda etkiledi. Koronavirüs önlemleri kapsamında eğitime ara verilmesi ile İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri için uzaktan eğitime geçildi. Ancak uzaktan eğitim, otizmli çocukların normal hayatlarına devam etmesinde yetersiz kalabilir.
#Koronavirüsİnsani bir duygu olan öfke, hemen hemen her yaştan insanın hissettiği bir durumdur. Özellikle engellenmeye, incinmeye, istenmeyen sonuçlara, beklentilere veya karşılık bulmamış isteklere verilen bir tepkidir. Peki, çocuklarda karşılaşılan öfke nöbetlerine karşı nasıl davranma gerekir? Uzman Klinik Psikolog Merve İlikçi İygün, çocuklarda öfke nöbeti hakkında önemli bilgiler verdi.
#ÇocukBireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanımı açısından çocukluk yılları kritik bir öneme sahiptir. Bu dönemde çocuğun sağlıklı ve uygun bir öğrenme ortamına sahip olması, hem psikolojik hem de sosyal açıdan çok önemlidir. Çocukluk çağında saldırganlık gibi bazı olumsuz davranışlar ortaya çıkabilmektedir. Bu olumsuz davranışlar çeşitli mekanlarda ve çeşitli olaylar karşısında sergilenebilir ve hem çocuğun kendisini hem de yakın çevresini zora sokabilir.
#Çocuklarda ÖfkeBütün çocuklar zaman zaman öfkeli davranabilirler. Vurma, bağırma, hatta bazen kriz şeklinde kendini gösteren davranışlara verebileceğimiz tepkiler, bu davranışların sıklığı, şiddeti ve davranışı gösteren çocuğun yaşı göz önünde tutularak belirlenmelidir.
#Öfeke İle Başetmenin YollarıBebekler öfkelerini, ağlayarak, kollarını sallayarak, bacaklarıyla tekme atarak dile getirirler. 18. aydan sonra bu ifade çoğu annenin de deyimiyle “sinir krizi”ne dönmektedir. 2 yaşın sonuna doğru yemek yeme, uyuma gibi basit gündelik etkinliklerde bile zirveye ulaşan bu krizler, ifade edici dilin gelişmesiyle yavaş yavaş azalır. Çünkü çocuklar isteklerini ifade etmede, dil ve konuşmanın etkin bir araç olduğunu keşfederler. Psikolog Elif Ersoy, Şahin çocuklarda öfke krizlerinin nedenlerini ve neler yapılması gerektiğini anlatıyor.
#Çocuklarda Öfke Nöbetleri12 yaşında kaleme aldığı ‘Kristal Kılıç’ adlı fantastik romanıyla dünyanın en genç ikinci yazarı ünvanını alan 16 yaşındaki Eren Demir, önceki gece Ataköy’de yaşadıkları binanın 10. katından düştü. Polis, Demir’in düştüğü sırada bir arkadaşıyla telefonda konuştuğunu belirledi. İlk izlenimlere göre olayın intihar gibi göründüğünü ifade eden polis Demir’in intihar mı ettiği yoksa dengesini kaybederek düştüğünü netleştirmek için araştırma başlattı.
#Kristal KılıçEmpati kurmadan 3 boyutlu düşünmeye, işitmeden ayrıntıları daha fazla hatırlamaya kadar tüm bu özellikler dişi ve erkek beynin arasındaki farkı yansıtıyor. Cinsiyetten bağımsız hormonların etkisiyle oluşan beynin cinsiyeti, öğrenme sistemini de etkiliyor. Uzmanlara göre testosteron beynin cinsiyetini belirliyor ve oran arttıkça beyin erkekleşiyor.
#Öğretmen