Çocuklarda konuşma bozukluğunun okul yaşamlarını büyük ölçüde etkilediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, ailelerin ‘büyüyünce geçer’ ya da ‘komşunun oğlu da böyleydi ama geçti’ gibi yorumlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Sarımehmetoğlu, “Erken teşhis ve müdahale büyük önem taşımaktadır” uyarısı yaptı.
#Emel Arslan SarımehmetoğluÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaÇocuklar her dönem farklı beceriler kazanmaktadır. Bunlar arasında en çok merak edileni ise çocukların konuşmaya başlamasıdır. Fakat bazı durumlarda çocukların geç konuşması ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Bunun sebebi pek çok etkenden kaynaklanıyor olabilir. Peki, çocuklarda geç konuşma neden olur ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda konuşma gecikmesi nasıl anlaşılır? Sizlere çocuklardaki geç konuşma problemleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukKonuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukÇocuklarda farklı sebeplerden dolayı oluşabilecek pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de gelişim geriliğidir. Bazı çocuklarda gelişim geriliği görülebilmektedir. Bu nedenle anne ve babalar gelişim geriliği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki, çocuklarda gelişim geriliği nedir, neden olur ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda gelişim bozuklukları belirtileri ve nedenleri ile ilgili bilgileri sizlere detaylıca derledik.
Bebeklerde görülen hastalıklardan biri sma hastalığıdır. Belirtileri kişiden kişiye değişen bu hastalık son zamanlarda anne ve babalar tarafından merak edilen konulardan biri olmaktadır. Özellikle hastalığın belirtileri ve nasıl anlaşılacağı en çok araştırılan konular arasına girmektedir. Bebeklerde görülen sma hastalığının çeşitleri var mı ya da tedavi yöntemleri nelerdir gibi soruları da ebeveynler tarafından sorulmaktadır. Bebeklerde sma hastalığı belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır, neden olur gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Çocukluk çağındaki apraksi (konuşma bozukluğu) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sıralayan Öğr. Gör. Betül Özsoy Tanrıkulu, “Apraksili bir çocuğun, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor. Bu çocuklar dil ve konuşmayla ilgili olmayan başka becerilerde de sıkıntı yaşayabilirler” dedi.
#ÇocukÇocukluk çağındaki Apraksi(konuşma bozukluğu) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sıralayan Öğr. Gör. Betül Özsoy Tanrıkulu, “Apraksili bir çocuk, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor. Bu çocuklar dil ve konuşmayla ilgili olmayan başka becerilerde de sıkıntı yaşayabilirler” dedi.
#Çocukluk Çağı ApraksisiFolik asit, B9 vitamininin sentetik bir şeklidir. Çocuktan yetişkine hamileden yaşlıya kadar her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin farklı iki formudur. Folat besinlerde B9 vitamini doğal olarak bulunur. Folik asit ise sentetik olarak üretilen türevidir.
#Folik AsitAsperger Sendromu nedir? Neden bu şekilde adlandırılır? Asperger Sendromu gelişimsel bir bozukluk mu? Yaygın mıdır? Bu sendrom ile ilgili merak edilenleri Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Cahid Örengül anlatıyor.
#Asperger SendromuGünümüzde televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi teknolojik araçlar insan yaşamının önemli bir parçasını oluşturuyor. Teknoloji hayatımızın kaçınılmaz gerçeği. Peki bu kaçınılmaz gerçek hayatımızı nasıl etkiliyor? Teknolojinin bilgiye hızlı ulaşım, hızlı haberleşme, çalışmalarımızı düzenli ve pratik hale getirme gibi birçok olumlu etkisi var.
#TeknolojiSabırlı olun. Baskı yapmaktan kaçının. Problemi onda aramaktansa kesin çözüm için kaynağı arayın! Tam olarak neden mi bahsediyoruz? Çocuklarda görülen ve sıklıkla karşılaşın bir durum olmasına karşın çoğu aile tarafından bir sorun olarak tanımlanmayan bir problem; ‘geç konuşma’.
#Çocukların Geç Konuşmasının Nedenleri- Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemaloğlu: - "Arka planda televizyonun yaratacağı 25-30 desibellik gürültü, çocuğun ebeveynlerinin ağzından çıkan sözleri duymasını engelliyor" - "En azından belli saatler oluşturup onun dışındaki saatlerde, çocuğun rahatça oynayabileceği ve evin içindeki konuşmaları takip edecek şekilde tutmak gerekir. Çocuğunuzun dil gelişimini televizyona bırakmayın"