Özellikle 2 yaş altı çocuklarda akciğerlerden kaynaklı ıslık sesine benzeyen ses çıkması, doğumsal sorunlardan astıma kadar altında birçok farklı sorunu gizleyebiliyor. Hastalıktan daha çok, önemli bir belirti sayılan bu durum “Hışıltılı Çocuk” olarak tanımlanıyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, hastalıklara işaret eden bu önemli belirtinin son yıllarda küçük çocuklarda alerji sıklığının artmasına bağlı olarak hışıltının da artığına dikkat çekiyor.
#Çocuklarda HışıltıBAHARIN gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda artışların yaşanmaya başladığını belirten İzmir Özel Can Hastanesi Çocuk Göğüs, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkan Karaman, halk arasında genel olarak ‘bahar alerjisi’ ya da ‘saman nezlesi’ olarak da bilinen çeşitli hastalıkların ortaya çıkabildiğini, ancak yaşam kalitesini düşüren bu durumun doğru yaklaşımla düzeltilebildiğini söyledi.
#1İZMİR Özel Can Hastanesi Çocuk Göğüs, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkan Karaman, hışıltılı çocukların yaklaşık üçte birinde ilerleyen dönemde astım gelişebildiğini söyledi. Karaman, “0-3 yaş aralığında her 10 çocuktan üçünde görülür. Çocuğun göğüs kafesinden hışıltı dediğimiz ıslık çalar gibi bir ses duyulur. Özellikle genetik yakınlığın olduğu çocuklarda daha sık görülmektedir” dedi.
#1Çocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.
#Astım HastasıÇocukların büyüme ve gelişmesi yanında eğitimlerini de etkileyen ve her 10 çocuktan 1’inde görülen astım hakkında uyarılarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, hijyen ile bireye özgü yaklaşımların yapılmasının zorunluluk taşıdığına dikkat çekti.
#Dr. Öğr. Üyesi Serdar NepesovÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, “Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
#Dr. Serdar NepesovÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor dedi.
#Besin AlerjisiNefes darlığı, soluk alıp verirken ıslık sesi çıkması, özellikle sabaha karşı artan öksürük, göğüste sıkışma ve batma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan astım, Türkiye’de her 12 yetişkin ve 8 çocuktan birinde görülüyor. Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan hastalık, uygun tedavi ve yakın takip sayesinde kontrol altında tutulabiliyor.
#SağlıkÇocukluk çağının en sık rastlanan kronik hastalığı olan astım, çocukluk çağında okul kaybı ve hastane yatışlarının önemli sebeplerinden biridir. Peki, çocuklarda astım neden olur? Ailede astım varsa çocukta da astım gelişir mi? İşte konuyla ilgili önemli bilgiler…
#AstımSarımsak alerjisi nedir? Sarımsak alerjisinin belirtileri nelerdir? Nadir görülmesine rağmen ciddi semptomlara neden olan ve son yıllarda besin alerjilerinin hem sıklığının hem de çeşitliliğinin arttığını söyleyen Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, sarımsak alerjisi hakkında uyarıyor.
#SarımsakKış kapıda. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Gelin hep birlikte çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarına bakalım:
#Çocukları Hastalıktan Korumanın YollarıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şafak Yıldız, astımın kontrol ve tedavi edilebilir hastalık olduğunu ve alerjik astımın, astım hastalarının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturduğunu söyledi. Yıldız, "Şehirlerde artan trafik ve iklim değişikliği nedeniyle hava kirletici unsurlar, astım şikayetlerinin kontrolünü güçleştirebilir" dedi.
#AstımAstım hastalığının artışının modernleşmenin bir sonucu olduğunu söyleyen Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Özkaya, “Astım, son 15 yılda iki misli artış gösterdi ve son verilere göre İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası” dedi.
#ÇocukÖksürük nasıl geçer sorusunun yanıtı birçok kişinin kış aylarından sorguladığı konular arasında yer almaya başladı. Boğazda gıcıkla beraber öksürüğe neden olan rahatsızlığı geçirmek için birçok besin kaynağı yer alıyor. Peki, öksürük nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen besinler nelerdir?
#ÖksürükKuru öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hışıltı solunum… Genellikle gece veya sabaha karşı yoğunlaşan bu şikayetler astım hastalığının habercileri. Günümüzde giderek yaygınlaşan astım gerek dünyada gerekse ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu. Her yaşta görülebilen bu hastalık, ülkemizde her 100 erişkinden 5-7’sini etkilerken çocuklarda bu sayı yaklaşık üç katına çıkıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülcihan Özkan, astımın kontrol altına alınmadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak sınırlayabilen hatta yaşamı tehdit eden kronik bir hastalık olduğunu belirtiyor.
#AstımHavaların soğumasıyla birlikte çocukların sık hastalandığı bir döneme girdik. En gelişmiş ülkelerde bile 5 yaşın altındaki çocuklar 1 yılda ortalama 6-8 kez hastalanmaktadırlar. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğal bir durumdur. Ancak bunların haricinde çok daha ciddi hastalıklar vardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bu hastalıkları açıkladı.
#Solunum Yolları HastalıklarıSoğuk havanın yanı sıra alışveriş merkezleri, kreş ile okul gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen zamanın artması, virüs ile bakterilerin çevreye kolayca yayılmalarına yol açarak hastalıklara adeta davetiye çıkarıyor. Özellikle de üst solunum yolu enfeksiyonları kış aylarında çocukların peşini bırakmıyor.
#Kış HastalıklarıBağışıklık sistemi yetişkinlere oranla daha hassas olan çocuklar, bir ısınıp bir soğuyan havalarda kış hastalıklarından olumsuz etkileniyor. Bulaşıcılık riski yüksek olan çoğu kış hastalığı, okulda çocuklar arasında hızla yayılıyor ve fiziksel yıpranmanın ötesinde derslerinin de aksamasına yol açıyor.
#ÇocukGünümüzde çocuklarımızı artan oranlarda spor yapmaya özendiriyoruz. Bu tür aktiviteler çocuğun fiziksel kapasitesinin artmasına ve sosyal yönden gelişimine çok büyük katkılar sağlıyor. Ancak beklemediğimiz bir problemle karşılaşmamak için spora başlamadan önce çocuğumuzun kalp sağlığı hakkında bilgi edinmeliyiz. Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker dikkat etmemiz gereken noktalarla ilgili bilgi verdi.
#ÇocukÖksürük nasıl geçer sorusu boğazlarından rahatsızlık çeken vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Gıcık haline gelen öksürüğü geçirmek için birçok doğal yol ve tedavi yöntemi bulunuyor. Peki, öksürük nasıl geçer? İşte öksürüğü geçirecek tedavi yöntemleri.
#ÖksürükYeşillenen ağaçlar, açan çiçekler, yüzünü giderek daha çok göstermeye başlayan güneş, baharı müjdeliyor. Ancak bahar bazıları için bu kadar da güzel değil. Onlar bu ayları daha çok, hapşırık, burun akıntısı, göz sulanması ile birlikte anıyor, alerji mevsimi olarak tanımlıyor. Baharda alerjik belirtilerin başlıca nedenleri olarak şubat-mart aylarında ağaç, nisan-mayıs-haziranda çimen, haziran-kasım arası ise polenler gösteriliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suna Büyüköztürk, alerjiye karşı alınabilecek en temel yaklaşımın o alerjenden uzak durmak olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Büyüköztürk, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Alerji