Güncelleme Tarihi:
ALERJİK NEZLE BULGULARI
“Hastalarda nöbetler halinde gelen, tekrarlayan aksırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, genizde akıntı ile seyreden alerjik nezle bulguları en sık karşılaşılan tablodur” diyen Prof. Dr. Özkan Karaman, “Bu hastalar burunda şiddetli kaşıntı ve sürekli akıntı nedeniyle adeta mendile yapışık gezer ve ‘alerjik selam’ dediğimiz sık sık el ile burnu ovuşturma hareketini yapar. Hastalar bir aksırık krizine tutulmuş gibi üst üste, bazen 20-25 defa aksırabilir” ifadelerini kullandı. Yine bu dönemlerde polenlerin etkisiyle gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ile giden alerjik konjuktivit adı verilen alerjik göz iltihabı oluşabildiğini belirten Karaman, “Polenler ayrıca öksürük, hışıltı, nefes darlığına neden olabilir. Astım adını verdiğimiz bu tablo oldukça ciddidir. Bu hastalar şikayetleri nedeniyle akciğer enfeksiyonu olarak değerlendirilmekte ve gereksiz antibiyotik verilebilmektedir. Oysa tablo alerjiktir, tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur” diye konuştu.
TANI NASIL KONULUYOR?
Tanıda öncelikle hastanın şikayetlerinin ayrıntılı olarak dinlenilmesi ve fizik muayenenin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan Karaman, “Daha sonra çeşitli testler ve tetkikler yapılır. Alerji deri testlerinin tanıda önemi büyüktür. Yanıltıcı sonuç vermemesi için test yaptırmadan belli bir süre önce hastadan eğer kullanıyorsa antihistaminik ve kortizon gibi ilaçları kullanmayı bırakması istenir. Oldukça güvenli bir testtir. Çocuklarda da rahatlıkla yapılabilmektedir. Sağlıklı bir alerji testinin alerji uzmanları tarafından yapılması ve yorumlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
KORUNMA DA ÖNEMLİDİR
Tedavide öncelikle korunmanın önemli olduğunu söyleyen Karaman, şöyle devam etti: “Sonbahar ve özellikle ilkbahar, polenlerin en çok yayıldığı ve semptom oluşturduğu mevsimlerdir. Polenlerin en çok yayıldığı sabah saatlerinde mümkünse dışarı çıkılmamalı, çıkılması gerekiyorsa maske kullanılmalıdır. Havalandırma amacıyla pencereler açılmamalı, gerekli durumlarda polen filtreli klima, hava temizleyici aletler kullanılmalıdır. Eve gelince duş alınması, vücudun polenlerden arındırılması ve temiz kıyafetler giyilmesi yarar sağlar. Sigara ve hava kirliliği, polenlerin oluşturduğu semptomları artırabilir, bu tür ortamlardan uzak durulmalıdır. Tıbbi tedavi hastanın şikayetlerine, tanıya göre şekillendirilir. Alerjik hastalar ve hastalıklar özel bir uzmanlık gerektirmektedir. Uzun süreli takip ve tedavi gerektiren bu hastaların alerji uzmanları tarafından izlenmeleri yararlı olur.”