Televizyon, bilgisayar, tablet, telefon... Eğer çocuğunuz ekrana bağımlıysa dikkat! Ankara Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, çocuklarda ekran bağımlılığını “Çağın vebası” olarak nitelendirerek, ebeveynlere şu uyarıyı yaptı: “Erken yaşlarda ekrana maruz kalan çocuklarda iletişim, konuşma, dikkat ve duygu kontrol becerilerinde yetersizlikler oluşuyor.”
#Ankara Medipol Üniversitesi Dil Ve Konuşma Terapisi BölümüCalifornia Üniversitesi San Diego Bilişsel Bilim Profesörü Lera Boroditsky, “Pandeminin dil konusundaki olumsuz etkilerinin çok dirençli ve kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Çocukların dil edinimi dil öğrenme süreci hızlı ve bu konuda çok yetenekli oldukları için özellikle küçük yaşlarda kolayca kayıpların telafisi sağlanabilir” dedi.
#San Diego Bilişsel Bilim ProfesörüStockholm sendromu nedir sorusu sık karşılaşılan konulardan biri. Stockholm sendromu, ilk olarak psikiyatr Nils Bejerot tarafından tanımlanmıştır. Bu durumla baskı altında kalan veya kaçırılan kişilerde karşılaşılabiliyor. Peki Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu adı nereden gelir? Stockholm sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Stockholm Sendromu NedirÇocuklarda dil edinimi ne zaman başlar sorusu anne ve babaların araştırdığı konulardan. Doğumdan itibaren başlayan dil ediniminde 0-6 yaş arası büyük önem taşıyor. Çocuklar bu sürede aile ve çevreden duydukları kelimeleri öğreniler. Peki çocuklarda dil edinimi ne zaman başlar? İşte çocuklarda dil gelişim süreci
#Çocuklarda Dil Edinimi Ne Zaman BaşlarÇocuklardaki dil gelişimi uzun bir süreç içerisinde kelimelerin ve seslerin dil kurallarına göre çıkartılması olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda bahsedilen uzun süreç doğumdan yaşamın sonuna kadardır. Bu sebepten dolayı çocuklardaki dil gelişiminin nasıl desteklenmesi gerektiği bilinmelidir. Çocuklardaki dil gelişiminin desteklenmesindeki en büyük rolü anne ve babalar üstlenmektedir. Çocuklardaki dil gelişimi basamakları hakkında ayrıntıları derledik.
#ÇocukGünümüzde ağız kokusu her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen ağız kokusu çocuklarda da görülmektedir. Bu sebeple ebeveynlerin ağız kokusuna neden olacak şeyleri iyi bilmeleri gerekmektedir. Peki, çocuklarda ağız kokusu neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ağız kokusuna ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda görülen ağız kokusu problemleri ile ilgili merak edilenleri derledik.
#ÇocukBebekler ne zaman konuşur sorusu, anne babaların merak ettiği konulardan biri. Çocuklarda dil gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve ömür bou devam eder. Bebeklerin her ilk hareketinde olduğu gibi ilk sözler de ebeveynlerini heyecanlarıp mutlu ediyor. Bebeklerin iletişim süreci aydan aya farklılıklar gösterir. Peki bebekler ne zaman konuşur? İşte bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman KonuşurBebeklerde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dil gelişimidir. Bu sebeple bebeklerde ve çocuklarda dil gelişiminin gidişatını da bilmek gerekmektedir. Dil gelişimi her çocukta değişkenlik gösterse de bireysel farklılıklar az olmaktadır. Peki, bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı? Sizlere bebeklerde dil gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#BebekAlmanya İmam Hatipliler Derneği (ALİMDER) Bursa üyeleri, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Herne kentindeki Volkshaus Röhlinghausen salonunda 29’uncu kez buluştu. Buluşmaya, dönemin Bursa İmam Hatip Lisesi müdürü Mustafa Kütahyalıoğlu da katılarak öğrencilerine sürpriz yaptı.
#AlmanyaBazı bebeklerde doğumdan itibaren Ankiloglossi olarak ifade a-edilen dil bağı oluşmaktadır. Bir dil yapısı problemi olan dil bağı bebeklerde dilde hareket kısıtlılığı oluşturmaktadır. Bu anlamda ebeveynler dil bağı rahatsızlığının nasıl geçtiği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki bebeklerde dil bağı nasıl anlaşılır ve kendiliğinden geçer mi? Bebeklerde dil bağı tedavisi ve ameliyatı hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Eğitim“Anne, babam küpüthanede mi?” / “Baba, benden bu oyuncağı al.”Yukarıdaki ifadeler 3 yaşındaki kızıma ait. Hem bir bilim insanı hem de meraklı bir baba olarak kızımın dil gelişimini yakından takip ediyorum. 19’uncu yüzyılın ilk yarısında yaptığı sayısız deneyle çocuklarda dil edinim sürecini inceleyen ilk bilim insanı, felsefeci Dietrich Tiedemann kadar sistematik bir şekilde araştırmasam da bu gözlemler bana pek çok veri sunuyor.
#PROF. DR. CEM BALÇIKANLI KİMDİR?Pandemi döneminde çocuk ve ergenler önce yetişkinlerin yaşadığına benzer bir şok yaşadı. Sağlığı korumak adına getirilen tedbirlerin çeşitli ruhsal etkileri oldu. Çok uzaklarda yaşanan ve de ‘bize etki etmez’ diye düşünülen bu sağlık problemini enselerinde, yakınlarında hissettiler. Bu hissediş tahmin edileceği üzere sosyal ve görsel medya aracılığıyla öğrendikleri kısıtlamalarla oldu. Okullar kapandı. İlk dönemlerde tatil gibi algılandı. Kısa zamanda klasik bir tatil olmadığını çoğu hissetti. Ekşimsi-acımsı bir tatlıydı bu tatil.
#KoronavirüsBüyümesine rağmen bazı harfleri söyleyemeyerek bebek gibi konuşma, çocuğun sosyal ve akademik gelişimini etkiliyor. Çocuğun 5-6 yaşlarına kadar hemen hemen bütün konuşma seslerini öğrendiğine dikkat çeken uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle birlikte bazı sesleri çıkaramamanın önemli bir işaret olduğunu belirtiyor. Erken dönemde müdahalenin önemine işaret eden uzmanlar, dil ve konuşma gelişiminde yaşanan sorunların çeşitli terapi yöntemleriyle düzelebileceğini kaydediyor.
#ÇocukDil gelişimi yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Yeni doğan döneminde bir ihtiyaç ve rahatsızlık sonucu ağlama, mırıldanma şeklinde başlayan dil gelişimi, çocuğun çevresindeki insan seslerini duyması ve taklit etmesiyle devam eder. Peki çocuklarda dil gelişimi nasıl ilerler? Anne ve babalar bu gelişimi desteklemek için ne yapmalı? Psikolog Sena Karabiber, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı ve ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
#ÇocukGünümüzde çocuklar tablet, telefon ve televizyon ekranıyla çok küçük yaşlarda tanışıyor. Çocukların çok erken yaşlarda ekranlarla tanışmaması gerektiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Çocuğunuzu 3 yaşından önce ekranlarla tanıştırmayın, örnek olun, rehberlik edin ve kurallar belirleyin” dedi. Çakmakçı, ailelere ekran bağımlılığı konusunda 8 önemli öneride bulundu.
#ÇocukKültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Çocuk ve İlk Gençlik Kitapları Forumu her çevreden yazar, yayıncı ve okurun katılımıyla oldukça renkli bir organizasyon oldu. Öncelikle bakanlığın çocuk ve gençlere eğilmiş olması, herkesin düşüncesini rahatça ifade etmesi takdire şayandı. Çocuk Vakfı'nın kurucularından Mustafa Ruhi Şirin'in "Türkiye, çocuklar konusunda tercihini yapmalı" cümlesi toplantının özeti gibiydi.
#Çocuk Ve İlk Gençlik Kitapları ForumuHamilelik döneminde B12 takviyesi almanın önemine dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu dönemde günlük B12 vitamin ihtiyacının yaklaşık 3 mikrogram olması gerektiğinin altını çizdi, "Annede gebelikte B12 eksikliği varsa, bebek de eksik depoyla dünyaya gelir" dedi.
#B12 EksikliğiDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuGünümüzde çocukların çoğu kendi başlarına yemek yemeyi öğrenmeden önce televizyonu açıp kapamayı, kanalların yerlerini; bisiklete binmeyi öğrenmeden önce kumandayı kullanmayı öğreniyorlar. Televizyon, bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar derken teknolojinin hayatımızdaki yeri yadsınamayacak kadar çok. Ancak teknolojinin bizlere zarardan çok fayda verebilmesi için bilinçli olarak kullanılması gerekiyor. Özellikle çocuklarımızın, teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmalarını sağlamamız büyük önem taşıyor.
#Çocuk Ve Televizyon