Çocuklarda deprem korkusunun anne ve baba tutumlarıyla kontrol altına alınabileceğini belirten uzmanlar, bu konuda “güven” duygusunun önemine işaret ediyor. Dış dünyaya güven duymanın her zaman kişiye iyi geldiğini belirten uzmanlar, evde ve okulda “güvenli yer belirlenmesi” ve çocukla mutlaka konuşulması gerektiğini vurguluyor. Çocuk deprem sonrası okula dönmede sorun yaşıyorsa destek şart!
#DepremDeprem konusu hepimiz için korkutucu bir olay fakat çocuklar için deprem, korkudan çok daha fazlası demek.12 yaşın altındaki çocuklar soyut düşünemezler, somut düşündükleri için depremin nasıl gerçekleştiğini zihinlerinde işleyemezler o nedenle deprem, çocukların zihninde belirsiz bir kavramdır. Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi çocuklarda deprem korkusu ile ilgili konuda önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda Deprem KorkusuYakın zamanda yaşadığımız afet ve ardından uzmanların olası depremlerle ilgili sürekli yaptığı uyarılar birçok kişide deprem korkusunu tetikledi. Psikolog Gizem Sürenkök “Depremin beklenmedik anlarda meydana geliyor oluşu, önceden ne zaman olacağını bilememek bu kaygıyı arttırıyor” diyor.
#Sismofobiİnsanda travmatik etkiler bırakan depremin çocuk psikolojine etkilerine değinen Uzman Psikolog İlkay Soykal, deprem travması olan çocukların fiziksel ve ruhsal yıpranmalar yaşayacağını belirtti. Soykal, bu süreçte çocuğa yaklaşımda hassas olunması gerektiğini söyledi.
#DepremSıra dışı bir olay karşısında yaşanılan korku vücudun stres tepkisi vermesine neden oluyor. Stres tepkisi de biyolojik bozulmalara sebep olabiliyor. Korkunun bulaşıcı olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Birisi korktuğu zaman diğerlerine de bulaşır. Korkulan bir durumla karşılaşıldığı ilk anda ‘Dur, düşün, eyleme geç’ kuralı var. Korku, tehlike, krizdeki yaklaşım tarzı için bunu öneriyoruz. Ayrıca zihinsel hazırlık yapıldıktan sonra yüzleştirme ve sanal gerçeklik programları da kişilerin korkularını yenmesi için uygulanan tedavi yöntemleri arasında” ifadelerini kullandı.
#KorkuDeprem gibi doğal afetlerde yaşanan kitlesel travma yaşantıları, gelişim dönemleri devam eden çocuk ve ergenlerde ciddi olumsuz etkilenmelere yol açabiliyor. Her çocuğun tepkisi, yaşanılan bu afet süresinde ve sonrasında farklılıklar gösterebilir. Bu tepkiler, çocukların yaşlarına, gelişimsel düzeylerine ve bu olaydan önceki yaşam deneyimlerine göre değişebiliyor
#Depremİzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin toplumun her kesimini derinden üzdüğünü, psikolojisini olumsuz etkiledi. Rehberlik ve Liseler Koordinatörü Sibel İzgiman, depremin çocuklar ve ergenler üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalar yaparak, ailelere uyarılarda bulundu.
#Deprem Korkusuİzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin toplumun her kesimini derinden üzdüğünü, psikolojisini olumsuz etkilediğini söyleyen İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Rehberlik ve Liseler Koordinatörü Sibel İzgiman, çocukların psikolojik iyi oluşlarına dikkat çekerek, “Çocuklar bu süreçte okula gitmek istemeyebilirler, ya da dikkat toplayamama ve okul başarısında düşüş gibi durumlar oluşabilir. Küçük yaş grupları aileden ayrılmak istemeyebilir, ebeveyn ile birlikte uyumak isteyebilirler. Eğer bu tepkilerle baş edilmezse korku ‘travma sonrası stres bozukluğuna’ dönüşebilir. Duyguların ifadesi çok önemli, aileler iletişim ve paylaşımda bulunmaya dikkat etmeliler” dedi.
#Sibel İzgimanDeprem gerçeğiyle tekrar karşılaştığımız bugünlerde fizyolojik etkilerin yanı sıra psikolojik etkiler de dikkat çekiyor. Depremi yerinde yaşayanlar gibi yaşamayanlarda da deprem korkusu belirmeye başladı. Peki bu korkularla nasıl baş edilebilir? Çocuklar deprem gerçeğine nasıl hazırlanabilir? Psikolog Serap Duygulu tüm merak edilenleri yanıtladı...
#DepremÇocuk Psikologu Arzu Yazar, deprem sonrası çocuklarda oluşan korku ve kaygı durumuna dikkat çekti. Yazar, “Aileler olaylara anlam kattığında ve duygu yüklediğinde çocuklar da korkuyor. Onlara bu durumu normalleştirerek anlatırsak korkularının önüne geçmiş oluruz” dedi.
#PsikolojiYarıyıl tatilinin bitmesine kısa bir süre kala iki büyük festival, çocukların neşesini yerine getirecek. Bu festivallerden ilki Geleceğimiz Çocuk Festivali diğeri ise Zorlu Sanat Festivali. Üstelik her ikisi de sadece çocuklar için değil, bu festivallerde anne babalar için de etkinlikler ve eğlence var.
#Geleceğimiz ÇocukNobel ödüllü James Watson’ın bir sözü var: “Kaderimizin yıldızlara yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz”. Bilim dünyası insanoğlunu her gün yeni bir bilgiye uyandırıyor. Harvard ve British Columbia Üniversitesi’nin üst üste açıkladığı çalışmalar, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA’larında torunlarına bile aktarılabilecek değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. Nöroloji uzmanı Doktor Banu Taşcı Fresko, bu mirasın kendini genellikle hastalıklar, özellikle de ağrılarla ve depresyonla belli ettiğini söylüyor. Travmalar ve ağrı üzerine çalışan Fresko’yla aileden gelen bu mirasın nasıl kalıtımsal değişikliğe yol açtığını konuştuk.
#GazetehaberleriVan’da geçen yıl meydana gelen depremin yaraladığı ruhları, Travma Sonrası Aile Danışmanlık Merkezi’nde görev alan 5 uzman tedavi ediyor. Uzmanlar kentlerdeki 1600 konteynerin kapısını çaldı. Geçen 7 içerisinde aile hayatının büyük değişime uğradığını, boşanmaların ve hamileliklerin arttığını tespit etti.
Uzmanlar, çocukların kendi odalarına sahip olmalarının hem özgüvenlerini artıracağını, hem de özel hayat kavramlarının yerleşmesi açısından önemli olduğunu belirtiyor. Bu noktada odaların doğru şekilde dekore edilmesi ve sağlığa zararlı malzemelerin kullanılmaması çok önemli.Eda UTKU / eutku@hurriyet.com.tr