İster çocuk ister yetişkin olsun alerjiler herkeste astımı tetikliyor. Tedavinin ilk adımını ise alerjenlerden uzak durmak oluşturuyor. Özellikle çocuğun yattığı odada toz tutan bir şey olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman “Ev içinde sigara içilmemeli, nem oranı düşürülmeli ve evde boya ve ilaçlama yapılacağı zaman çocuk uzaklaştırılmalıdır” diyor.
#Astım Nedirİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1ASTIM, her yaştaki kişileri etkileyebilen, doğru tedaviyle kontrol altına alınması mümkün olan, hava yollarının daralması ve nefes almakta güçlükle karakterize bir akciğer hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 339 milyon kişiyi etkileyen ve yaklaşık 400 bin kişinin ölümünden sorumlu olan ciddi bir halk sağlığı sorunu. Ülkemizde de yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde astım görülüyor. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzierer, astımda aktif bir hayatın mümkün olup olmadığını değerlendirdi.
#1Çevresel ve kalıtsal faktörlerin bir karışımından kaynaklandığı düşünülen astım, bazı etkenler nedeni ile akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarının şişmesi ve bu nedenle de bu hava yollarının daralması olarak da tarif edilen bir hastalıktır. Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukModern tıptaki gelişmelere rağmen bazen tıbbi durumlar düzeltilememektedir. İlerlemiş, ilerleyici veya ölümcül bir hastalık, herhangi bir yaştaki bir kişinin günler, haftalar, aylar veya bazen bir yıldan fazla bir süre içinde ölmesine neden olabilecek, tedavisi olmayan, yaşamı sınırlayan bir durumdur. Peki, tedavisi olmayan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGünlük yaşamı olumsuz etkileyen alerji türlerinden olan alerjik rinit halk arasında saman nezlesi olarak da biliniyor. Mevsimsel değişikliklerin tetiklediği alerjilerden olan alerjik rinit dünya nüfusunun yüzde 10 ila 30'u kadar geniş bir kitlesini oluşturuyor. Peki alerjik rinit nedir, çocuklarda ve yetişkinlerde belirtileri nelerdir? İşte alerjik rinit bitkisel tedavisi için çözüm önerileri...
#Alerjik RinitSon zamanlarda havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan virüsve grip hastalıklarından biri olan influenza özellikle okullarda etkisini sürdürüyor. Günümüzde kış aylarında en çok rastlanan influenza belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. İshal ve kusmaya neden olabilen zorlu bir grip tiri olan influenza nedir, kaç günde geçer sorularının yanıtlarını paylaşıyoruz.
#İnfluenzaSizce de yeni nesil daha önceki jenerasyonlara göre çok daha uzun boylu değil mi? Ergenlik çağındaki çocukları görünce 'acaba anne babası da bu kadar uzun mu' ya da 'ne yiyip içiyorlar da bu kadar uzun boylu oluyorlar' diye düşünmeden edemiyor insan. Peki, insanların boyu neden bu kadar uzadı? Boyların bu kadar uzamasında sağlıklı beslenme ne kadar önemli? Boylar daha ne kadar uzayacak?
#Çocuk Beslenmesi2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiBalgam, alt solunum yollarında ve akciğerlerde üretilmiş olan bir mukus çeşididir. Sinüsler, akciğerler, burun, ağız, gastrointestinal sistemler ve boğazın astar dokuları ile üretilen balgam, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Balgama iyi gelen bazı doğal ve bitkisel çözümlerle evde çare bulunabilir. Peki balgama ne iyi gelir? Evde balgam nasıl geçer? Balgam neden olur? Öksürük ve balgama ne iyi gelir? Balgamlı öksürük nasıl geçer? Boğaz ağrısı ve balgama ne iyi gelir? İşte balgamın nedenleri ve evde balgam atan doğal ve bitkisel çözümler...
#Balgam Neden OlurÖksürüğün pek çok nedeni olabilir. Özellikle en sık görülen öksürük türleri arasında balgamlı öksürük gelmektedir. Balgamlı öksürük önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilecek bir durumdur. Bundan dolayı balgamlı öksürük nedenleri mutlaka araştırılması gerekir. Son günlerde balgamlı öksürük ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? Balgamlı öksürük nasıl geçer? Balgamlı öksürük nedenleri nelerdir? Balgamlı öksürük tedavisi nasıl olur? İşte balgamlı öksürük ile ilgili tüm detaylar.
#Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Covid-19 aşılama süreci devam ederken aşı sırası geldiği halde antibiyotik gibi bazı ilaçları kullanmak durumunda olanlar, antibiyotik kullanırken covid aşısı olunur mu merak ediyorlar. Sağlık Bakanlığı, aşı portalı üzerinden, antibiyotik kullanımında covid aşısı olma konusu ve aşıların uygulanmasına engel oluşturmayan durumlarla ilgili bilgi verdi.
#AntibiyotikYaz aylarının gelmesi ile birlikte yaz alerjisi yaşayan insanların sayısında da artış gözlemlenmeye başlamıştır. İnsanlarda alerjinin oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Peki, Yaz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yaz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizin için derledik.
#Yaz Alerjisi NedirTahıl alerjisi en sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlardan bir tanesidir. Tahıl alerjisi ne sahip olan kişilerde belirli ürünler tüketilemez. Bundan dolayı Tahıl alerjisi için birçok kişi hastanelere başvurmaktadır. Tahıl alerjisi vücutta çeşitli reaksiyonları da doğuran bir alerji türü hastalığıdır. Tahıl alerjisi hakkında bilgi edinmek için araştırmalar yapılmaktadır. Peki Tahıl alerjisi nedir? Nasıl geçer? Tahıl alerjisi belirtileri nelerdir? Tahıl alerjisi için ne iyi gelir? İşte Tahıl alerjisi ile ilgili tüm detaylar.
#Tahıl AlerjisiKestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane AlerjisiFındık alerjisi, hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen bir alerji çeşididir. Fındığın direkt olarak tüketilmesi ya da toz halinde iken koklanması da alerjinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fındığa alerjisi görülen kişilerin bazı besinlere de alerjisi olduğu bilinir. Bu besinler; kaju, antep fıstığı, badem, Brezilya fındığı, ceviz, muskat, su kestanesi, acı bakla unu, Hindistan cevizi, fasulye, soya, mercimek olarak sıralanabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fındık AlerjisiBuğday alerjisi, içeriğinde buğdaydan üretilen ürünlerin olduğu yiyeceklere karşı gösterilen alerjik reaksiyon türüdür. Buğday alerjisi nedir, neden olur, nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Buğday Alerjisi NedirKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriAtopik cilt, özellikle soğuk havalarda cildin hassasiyet geliştirmesiyle yaşanan bir sorundur. Cilt bariyerinin etkisini kaybetmesi sonucu atopik dermatit yani halk arasında bilinen adıyla egzama cilt hastalığı meydana gelir. Peki bu bozulmanın nedeni nedir, atopik cilt belirtileri nelerdir? Atopik cilt hakkında merak edilen bazı bilgileri paylaşıyoruz.
#Atopik CiltHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirKoronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
#Çocuk