Pandemi günlerinde çocuklar sosyalleşmek konusunda da elbette kısıtlandı. "Fiziksel olarak mesafelensek de sosyal olarak yakınlaşmaya her zamankinden çok ihtiyacımız var" diyen Rehber ve Psikolojik Danışman Betül Aşık, bu dönemde çocukların sosyal çevreleri ile temasta kalmalarının oldukça önemli olduğunu söyleyerek ailelere önerilerde bulundu.
#PandemiEğitim ve iş yaşamında başarılı olan birçok insan, kişisel ve sosyal yaşamlarında aynı başarıyı gösteremiyor. Bir zeka alanının insanı bütün olarak başarıya götürmediği biliniyor. Yapılan araştırmalar duygusal ve sosyal becerileri gelişmiş bireylerin özel ve mesleki yaşamlarında daha başarılı ve mutlu olabildiklerini gösteriyor.
#Konuk YazarOkulun ilk günü öğretmenler öğrencileri tek tek ayağa kaldırır ve tanışmak amacıyla hem kendilerini hem de ailelerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin anne ve baba adları ve meslekleri de bu tanışma faslının en yaygın sorularıdır. Peki bu soruları sormak ne kadar doğru? Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun onlar hakkındaki soruları yanıtlamak zorunda kalması ne gibi psikolojik sonuçlara sebep olabilir? Bu sorular öğrenciler arasında sosyoekonomik bir ayrışmaya yol açabilir mi? İşte insan hikayeleri ve kritik uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıGünümüzün en büyük sorunlarından biri ekran. Hem yetişkinler hem de çocuklar ekransız gün geçirmiyor ama ebeveynler kendi ekran sürelerini görmezden gelirken çocukların ekran karşısında geçirdikleri zaman gözlerine batıyor. Oysa okullarda bile dersler artık akıllı tahtalarla işleniyor. Peki ekranı nasıl kullanmalıyız? Prof. Dr. Selçuk Şirin’e sordum.
#AnneBirçok sınıf öğretmenine göre pandemi sonrası çocukların çoğunun özgüveni eksik ama aynı zamanda kibirliler. Çantalarını toplayamıyor, montlarını giyemiyor, hatta kaşıklarını bile tutmakta zorlanıyorlar. Sanki hâlâ bebekliklerini yaşıyorlar. Çünkü pandemi süresince her istedikleri yapılmış, “hayır”ı bilmeyen paşa, prenses ve prensler haline gelmişler. Evet tablo iç açıcı görünmüyor ama çözümsüz de değil. İşte yeni nesil prens ve prenseslerle baş etme yolları...
#ÖĞRETMENEğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarTüm dünyada ilgi ile izlenen birçok animasyon çizgi dizi bulunmaktadır. Bu türün oldukça çok sevildiği ve büyük başarılar yakaladığı bilinmektedir. Bundan dolayı kaliteli olarak yapılan işlerin sayısı çok fazladır. Pijamaskeliler adlı yapımda büyük bir beğeni yakalamayı başarmıştır. Pijamaskeliler karakterleri ve isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Hepimiz hayatımızda kurduğumuz ilişkilerde karşımızdaki kişilerin sorumluluk ve önceliklerini bilmesini ve buna uygun hareket etmesini isteriz. Bununla birlikte; ebeveyn, eş, çalışan/ işveren, vatandaş olarak içinde bulunduğumuz tüm toplumsal rollerin sorumlulukları vardır ve bunları yerine getirmemiz beklenir. Sorumluluk duygusu, sorumlulukların farkında olma ve buna uygun hareket etme becerisi yaşama dair hemen her konu gibi, erken çocukluk-çocukluk döneminde atılmış sağlam temeller üzerine inşa edilir. Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, sorumluluk kavramı ve çocuklarımıza sorumluluk duygusu kazandırma konusu hakkında bilgi verdi.
#Ata KolejiPandemi sebebiyle uzun süre evde kalan çocuklar, okula döndükten sonra pek çok sorunla karşı karşıya kaldı. En temel yönergelere uymakta zorluk çekiyor, arkadaş bulamamaktan şikâyet ediyor; “Benimle kimse oynamıyor”, “Benim yerime onunla oynamak istediğimi söyler misin” diye sıkıntılarını dile getiriyorlar. Biz ne yapacağını bilmeyen bir çocuğa nasıl destek olacağız?
#Çocuk9 yaşındaki Deniz’le Mehmet okula yalnız gidip gelmek istedi. Hal böyle olunca bizi aldı mı bir endişe! İşin hem güvenlik hem de çocuk psikolojisi boyutu söz konusu. “Git” desen aklın kalıyor. “Gitme” desen özgüvenini sarsabilirsin... Bakın biz dengeyi nasıl kurduk...
#ÇocukSon zamanlarda anne-babaların ve öğretmenlerin en çok yakındığı konuların başında çocukların marka takıntısı geliyor. Çocuklar okulda birbirlerinin kıyafetlerinin veya okul malzemelerinin markasını konuşuyor, istediği markaya ulaşamayan çocuklar ‘eksiklik’ hissi yaşıyor. Bu sorunun nasıl aşılacağını uzmanlara sorduk.
#ÇocukPandeminin gölgesinde eğitim-öğretim yıllarını tamamlayan okullar yaz tatiline girdi. Bazen yüz yüze bazen uzaktan eğitim gören öğrenciler karneleri aldı. Uzmanlar ise “Bu yaz öğrenciler için çok önemli” diyerek bir buçuk yılı evde geçiren öğrencileri uyarıyor. Peki tatilin en verimli şekilde geçmesi için neler yapmalı? Bu yazı nasıl değerlendirmeli? İşte uzman yorumları:
#GazetehaberleriBir martının süzülerek uçuşu, çayın kokusu, kaldırım taşlarının arasından fışkırmış çiçekler... Görüyor, hissediyor, duyuyor, yaşıyor musunuz bunları, yoksa “Salgının bitmesine daha ne kadar var” sorusu aklınızdan bir türlü çıkmıyor mu? Yeryüzünde bir kişinin bile yanıt veremediği bu soruya kafayı takmak yerine, süreci daha iyi bir ruh haliyle sürdürmek isterseniz, ‘psikolojik esneklik’ kavramıyla acilen tanışmalısınız...
#GazetehaberleriKoronavirüs vakalarının artış gösterdiği son günlerde en dikkat çeken kesim çocuklar oldu. Pandeminin ilk dönemlerine kıyasla daha fazla çocuk Covid-19 belirtileriyle hastanelere başvurduğundan akıllarda "Bunun sebebi ne olabilir?" sorusu belirdi. Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye açıkladı…
#KoronavirüsMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak” sözleri tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira uzaktan eğitim, ‘eğitim eşitsizliği’ bakımından hayli eleştirildi. Uzaktan eğitim, açık öğretim modelindeki gibi yüz yüze eğitimin yerini alabilir mi? Bakan Selçuk tam olarak neyi kastetti? Uzmanlara sordum.
#YazarYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriCovid-19 pandemisi en çok çocuklar ve ergenleri olumsuz yönde etkiledi. Ebeveynler işsiz, çocuklar okullarından uzak kaldı. Pandeminin yıkıcı etkisi aile içi şiddete neden olurken, şiddetin aktarıldığı durumlardan biri de çocukların yemek yemeyi reddetmesi. Peki, iştahsız çocuğa yaklaşım nasıl olmalı? Uzman Psikolog Arzu Yazar, pandemi günlerinde çocukların yaşadığı zorlukları anlattı.
#ÇOCUKŞaşılığın sebebi ve tedavisine yönelik önemli bilgiler paylaşan Göz Hastalıkları Uzm. Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, çoğunlukla erken yaşta ya da doğumsal sebeplerden dolayı ortaya çıkan şaşılığın her yaşta tedavi edilebildiğini belirterek, "Şaşılık gözün hareket etmesini sağlayan kas gruplarında yaşanan güç dengesizliği sebebiyle gerçekleşmektedir. Şaşılığın tedavisi için geç kalınmaması gerekiyor" dedi.
#Sağlık