Paylaş
Sağlıklı bir kişiliğin oluşması açısından bu bağımsızlık arayışı son derece önemlidir. Bu sebeple erkek çocukların ilk göze çarpan özelliği çok çabuk itiraz etmeleri ve ebeveynle inatlaşmalarıdır. Bu aslında anne ve babalara belki de hayata karşı vermek istedikleri ‘ben de varım’ mesajının iletişime yansımasıdır. Ergenlik dönemindeki erkek çocukların iletişimleri büyük ölçüde tepkilerden oluşur. Sizin de öfkeyle vereceğiniz ani tepkiler çocuğunuzu gittikçe sizden uzaklaştırır. Lütfen sabırlı olun. En az bir gün bekleyin ve ne konuşacağınıza iyice karar verdikten sonra özellikle de sakinken konuşun.
Beynin duygularla ilgili bölümünü ‘limbik’ sistem yönetir. Hormonların en yoğun yaşandığı bu dönemde beyin limbik sisteminin yani bir anlamda duyguların etkisi altındadır. Bu nedenle akıcı ve mantıklı konuşmamızı sağlayan frontal lobdaki aktivasyon azalır. Duygu ve düşünceleri sağlıklı bir şekilde anlatmak yerine ani tepki vermeleri bu yüzdendir. Sözlerden çok duygulara odaklanırsanız ve duygularını anladığınızı gösterirseniz onların dünyasına girmişsiniz demektir. “Oğlum bu olaydan dolayı arkadaşına çok kızgınsın anlaşılan” cümlesi bazen onlar için binlerce sözden daha etkilidir.
Ergenlik dönemindeki erkek çocukları en çok kızdıran şey, sürekli onlara nasihat verilmesidir. Onlara neyi, nasıl yapacaklarını söylemektir. ‘Artık her şeyi biliyorum’ ya da ‘kendi hayatımla ilgili tüm kararları ben vermek istiyorum’ psikolojisinin hakim olduğu bu dönemde nasihat vermek etkisiz olduğu kadar ters tepki vermelerine de neden olur.
Aranızdaki bağın en hassas olduğu bu dönemde oluşturacağınız ortak etkinlikler onları size daha çok yakınlaştırır. Konsere, festivale, tiyatroya ya da özellikle de maça birlikte gidin. Ergenlik dönemindeki erkek çocukların kendine ait bir jargonu vardır. Onların konuşma dilini bilmeniz onlarla daha çok yakınlaşmanızı sağlar. Kanka, panpa, hacı gibi kelimeleri bilmenizden çok hoşlanırlar.
Malum devir teknoloji devri. Ergenlik dönemindeki erkek çocukların kendilerini en çok ifade ettikleri alandır teknoloji ve sosyal medya. Aktif bir kullanıcı olamasanız da takip etmeniz; onların ilgi alanlarını, eğilimlerini, zevklerini ve onların psikolojilerini anlamanızı sağlar.
Ergenlik dönemindeki erkek çocuklarda arkadaşlık ve arkadaşların etkisi en yüksek olduğu dönemdir. Arkadaşlıklarını hemen sorguya çekip dışlamayın, anlamaya çalışın. Mümkünse onlarla tanışın ve dikkatli yaklaşın. Aniden tepki vermeniz zararlı arkadaşlıklara davetiye çıkarır.
Paylaş