Bizi sadece kayıplarımız, kaygılarımız, korkularımız depresyona sokmuyor. Depresyonun da ruhsallıkla ilişkisi olmayan hazırlayıcıları, kolaylaştırıcıları ve hızlandırıcıları var. Üstelik bunların çoğu tedavi edilebilir sorunlar. Sizden gelen soruları da dikkate alarak kısa bir “depresyon notu” hazırladık. Umarız işinize yarar. Buyurun...
#Osman MüfftüoğluDepresyon, kişinin stresinin dışa vurması, varolan strese verdiği tepkidir ve herkes bunu farklı şekillerde ifade eder ve davranış şekilleriyle yaşar ancak depresyon için genel olarak belli tanı grupları mevcuttur ve bir takım psikiyatrik rahatsızlıklarla beraber görüldüğünü de biliyoruz.
Ünlü beyin araştırmacısı Prof. Dr. Türker Kılıç, çocukların yeteneğinin tıpkı hastalıklar gibi MR ile görüntülenebildiğini söylüyor: “Biz artık beyindeki merakı görüntüleyebiliyoruz. Enstrüman çalmaya ya da matematiğe yatkınlığını 4-5 yaştan itibaren beyin MR’ında görmek mümkün.”
#Türker KılıçO, on parmağında on marifet olanlardan. İyi bir baba, iyi bir eş. Yetenekleri saymakla bitmiyor; oynuyor, yazıyor, yönetiyor... Şimdi yeni şirketiyle işin yapımcılık kısmına da geçiyor. Bir yandan da müzik yapıyor. Geçmişe baktığında “Yaşadığım her anın bir şekilde tadını çıkarmışım” diyor. Ali Atay’la buluşuyoruz. Hayatını, yeni işlerini, yapım şirketini, Hazal Kaya ile evliliğini ve baba olmayı konuşuyoruz: “Çocuklarım hata yapmaktan korkmasın, mutlu olacaklarını düşündükleri şeyin peşinden gitsinler.”
#Ali AtayOkullarda öğrenciler arasında artan şiddet olayları eğitim dünyasının kanayan yarasını tekrar gündeme getiriyor: Akran zorbalığı... ODTÜ’den Prof. Dr. Sibel Kazak Berument ile Doç. Dr. Başak Şahin Acar, Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Tahiroğlu ve Ege Üniversitesi adına benim dahil olduğum ve Tübitak tarafından desteklenen Türkiye Aile, Çocuk ve Ergen Projesi (TAÇEP) kapsamında yapılan araştırmada 62 ilde yaklaşık beş bin çocuk ve ergen ile beş bin anne ve bin kadar baba ile görüşüldü. Okullarda yaklaşık her iki çocuktan birinin zorbalık yaptığı ve dört çocuktan üçünün zorbalığı uğradığı görülmekte.
#TAÇEPAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı Özen4. kez, 21 gün boyunca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi gören sanatçı Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un kızları Melek Bal, ailesinin yaptığı yardım çağrısının ardından, anne ve babası ile Silivri’deki Liman Ayık Yaşam Derneği’nde ilk kez kamera karşısındaydı.
#Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları HastanesiTürk ezgilerini ilk kez dünyaya tanıtan, caz müziği ve vurmalı çalgıların ustası kültür elçimiz Okay Temiz’le ritmin psikolojik ve fizyolojik tedavi edici gücünü konuşmak için bir araya geldik. Temiz’le Galata’daki ritim atölyesinde hem çaldık hem sohbet ettik.
#Okay TemizEğer bu konuya merak duyuyorsanız zaten İngiliz kraliyet ailesini takip ediyorsunuzdur... Hiçbir ilginiz yoksa da mutlaka basında bir yerlerde her bir üyesi bir tür magazin figürü haline gelen bu aileyle ilgili bir haber mutlaka karşınıza çıkmıştır.
#Kate MiddletonSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk Yazar38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#Otizmİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetSeri katillerle ilgili haberler sık sık ABD basınının gündemine taşınıyor. Bu seri katillerin birçoğunun en önemli ortak noktalarından biri meslekleri. Peki neden? Bir FBI ajanı binlerce kilometrelik bir yolculuğun ardından bu soruya yanıt buldu.
#ABDAlışveriş merkezlerinde dolaşırken birçoğumuz hem kısa bir dinlenme molası hem de rahatlama hissi için masaj koltuklarına oturmuşuzdur. Bu koltuklarda masaj yaptırmak kısa süreli rahatlama sağlasa da çoğumuz tehlikenin farkında değiliz. Uzmanlar, bu koltukların yanlış kullanımının felce kadar giden ciddi problemlere neden olabileceğini söylüyor. Peki, neden bu kadar zararlı? Doçent Doktor Mustafa Çorum ile konuştuk.
#SağlıkKat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKanada’nın bazı önemli liseleri, öğrencilerin öğrenimini aksattığı iddiasıyla TikTok, Meta ve SnapChat’e dava açıyor. AP’nin haberine göre açılan davalarda Facebook ve Instagram gibi platformların “çocukların düşünme, davranış ve öğrenme biçimlerini olumsuz etkilediğini” ve bunun etkileriyle öğretmenlerin başa çıkmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Aynı haberde ABD’de de benzer davalar açıldığı bilgisine yer verilerek; Meta, Instagram ve Facebook'un bilerek ve kasıtlı olarak çocukları kendi platformlarına bağımlı kılan özellikler tasarladığı ve gençlerin ruh sağlığını bozduğu iddia ediliyor.
#OkulKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuBalıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikleri nedeni ile ön plana çıkan ton balığının besin değeri çok yüksektir. Ton Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ton balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.