Belki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartStanford Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalışan, 2015 yılında tıpta ve biyolojide ilerleyen liderlerden biri olarak seçilen Türk bilim insanı Dr. Gözde Durmuş, öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere, hayallerinin peşinden gitmelerini söyleyen Durmuş, “Çocukluğumda bir enfeksiyon nedeniyle uzun yıllar antibiyotik aldım ama iyileşemedim. Enfeksiyonların tedavisinde en doğru antibiyotiği en kısa zamanda bulabilmeyi hayal ettim ve yıllar sonra bunu başardım. Siz de hayal edin, çalışın ve kendinize güvenin” dedi.
#Dr. Gözde DurmuşAB Komisyonu bu ay ‘Türkiye İlerleme Raporu’nu yazacak. Rapor 6 Ekim’de açıklanacağı için TBMM, Ekim yerine 14 Eylül’de açılacak. Çünkü Türk Ceza Kanunu tasarısının son halini alması gerekiyor. Kadın derneklerinin bir araya gelerek oluşturduğu TCK Kadın Platformu, tasarının bu haliyle özellikle kadın hakları ve ayrımcılık konularında AB’nin taleplerinin gerisinde kaldığını söylüyor.
AKP’nin 59 ildeki belediye başkanı arasında Milli Görüş (Refah, Fazilet) geleneğinden gelenlerin sayısı 23. ANAP kökenli 12, DYP kökenli 7, CHP ve MHP kökenli birer kişi var. 15’i politikada yeni. 10’u imam-hatip lisesi, 5’i ilahiyat fakültesi mezunu. Hepsi evli, eşlerinin eğitim profilleri daha düşük. Büyük çoğunluğu ev hanımı. <br> Milli Görüşçüsü, Tayyip Beycisi, eskisi yenisi, hepsi ‘orta yolcuyum’ diyor.
<B>DÜNKÜ</B> köşenizde okurunuz<B> A.Baki Karakol</B>'un <B>‘‘Tehlike Çanları’’ </B>başlıklı yazısını okuyunca <B>Hürriyet Gazetesi </B>Parlamento Muhabiri <B>Turan Yılmaz</B>'ın <B>Ümit Yayıncılık</B> tarafından yayımlanan <B>‘‘Tayyip, Kasımpaşa'dan Siyasetin Ön Saflarına’’ </B>adlı kitabı geldi aklıma diyor bir dostumuz.