Güncelleme Tarihi:
Abdullah Gül'ün ilk siyasi fikirleri Kayseri'de filizlendi. Gül, 1991 yılından bu yana aralıksız tam dördüncü kez Kayseri milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Emekli bir askeri işçinin oğlu olan ve 29 Ekim 1950 yılında, yani bir Cumhuriyet Bayram'ında doğan Abdullah Gül, dürüstlüğü ve sevecenliğiyle tanınıyor.
Baba ocağı Kayseri'den kopmayan, 77 yaşında olmasına rağmen halen ortağı olduğu atölyede torna ve freze tezgahlarında çalışan ak sakallı babası Ahmet Hamdi, annesi Adeviye'yi her geldiğinde ziyaret ederek, Melikgazi İlçesi Kergah bağlarındaki mütevazı sayfiye evinin bahçesindeki üzümleri dalından koparan, babasıyla pekmez kaynatacak kadar mütevazı Abdullah Gül, sıkı Beşiktaş taraftarı. Beşiktaş'ın kongre üyesi Gül'ün ikinci takımı ise, Kayserispor.
Abdullah Gül 1950 yılının 29 Ekim günü Kayseri'de dünyaya geldi. Yani Abdullah Gül, tam bir Cumhuriyet çocuğu. Aile büyükleri Kayseri'de çevrelerinde sevilen ve eşraftan insanlar. Bir anlamda geleneklerine ve inancına bağlı bir aile.
Gül ailesinin en önemli özelliklerinden biri geçmişte ilmiye, günümüzde ise üniversite olarak adlandırılan bilim dünyasına çok sayıda insan kazandırması. Abdullah Gül, Kayseri Gazipaşa İlköğretim Okulu'nda öğretimine başladı. Kayseri Lisesi'ni bitirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni tamamladı.
BABASI MSP'DEN ADAY OLMUŞTU
Abdullah Gül'ün babası Ahmet Hamdi Gül, 1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi'nden son sıra, yanı 8ïinci sırada milletvekili adayı gösterildi. Ama, seçilemedi. Abdullah Gül, gençlik yıllarında Necmettin Erbakan'ın henüz Milli Nizam Partisi kurulmadan başlattığı Bağımsızlar Hareketi döneminde siyasetle tanıştı.
1975 seçimlerinde Kayseri'den MSP senatör adayı olan Recai Kutan'ın seçim kampanyasında Şükrü Karatepe, İrfan Gündüz, Bekir Yıldız ve Adem Baştürk'le birlikte görev aldı. 22 yıl sonra Abdullah Gül, Recai Kutan'la birlikte, Bakanlık ve Genel Başkan Yardımcılığı görevinde buluştu.
NECİP FAZIL'DAN ETKİLENDİ
Gül'ün fikriyatının oluşmasında Necip Fazıl Kısakürek'in büyük etkisi oldu. Büyük Doğu Fikir Kulübünün davetlisi olarak, Necip Fazıl Kısakürek'in Kayseri'ye geldiğinde, sıra arkadaşı Mehmet Tekelioğlu ile birlikte gittiği konferans, Gül'ün düşünce hayatında dönüm noktası oldu.
Büyük Doğu Fikir Kulübü ve Milli Türk Talebe Birliği, Gençlik enerjisini verdiği uğraş noktaları oldu. Gül, henüz ortaokul son sınıf öğrencisiyken Necip Fazıl'ı tanıdı. 1968'de İstanbul'da üniversite dönemi başladı.
Abdullah Gül, üniversite yıllarında fikir mücadelesini, Milli Türk Talebe Birliği çatısı altında sürdürdü. O yıllarda Gül ve arkadaşlarının fotoğrafları, sol gruplar tarafından duvarlara asılarak aylarca üniversiteye girmeleri engellendi. 1969 seçimlerinde Necmettin Erbakan, Konya'dan, Süleyman Karagülle Aydın'da, Ömer Faruk Yiğin ise İstanbul'dan bağımsız aday oldular. O tarihlerde Abdullah Gül henüz lise öğrencisiydi.
Gül, Süleyman Karagülle'nin Aydın'daki seçim kampanyasına İzmir'deki dayısı Prof.Dr. Ahmet Satoğlu ve Sabri Tekir'le birlikte katıldı. Abdullah Gül, üniversite öğrencisiyken, Milli Türk Talebe Birliği'nde merkez icraa konseyi kurulu üyesi olarak görev yaptı.
Abdullah Gül, bir yandan Maliye ve sosyal siyaset bölümünde öğrenimini sürdürürken, öte yandan da MTTB'nin her yıl düzenlediği Çanakkale Savaşı'nın yıldönümlerinde binlerce genci Çanakkale'ye götürerek orada siyasi konuşmalar yapardı.
AKADEMİK HAYAT
Üniversiteden mezun olunca, akademik kariyer yapması için Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş tarafından teşvik edildi. 1976-1978 yılları arasında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe ile birlikte Milli Kültür Vakfı bursuyla, İngiltere'ye gönderildi. Gül, burada kısa adı FOSİS olan Müslüman Öğrenci Birliği'nde Türk Öğrencileri Yardımlaşma Derneği (TÜRKYAR) kurucusu oldu.
Gül, İstanbul İktisat Fakültesi'nde başlattığı doktorasını, İngiltere'de tamamlayıp, Sakarya Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Gül, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'tan 'Türkiye ile İslam ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimi' konulu tez aldı.
METRİS'TE YATTI
Bu arada 12 Eylül harekatı oldu. 12 Eylül'den birkaç gün önce İstanbul'da evlenen Abdullah Gül, İstanbul Erenköy'deki evinden, bir üsteğmen tarafından gözaltına alınarak, İstanbul'da Metris Askeri Cezaevi'nde siyasi tutuklular arasında yer aldı.
1983 yılında Sakarya Üniversitesi'nden ayrılarak Merkezi Cidde'de olan 48 İslam ülkesinin üye olduğu İslam Kalkınma Bankası'nda ekonomi uzmanı olarak görev aldı. Gül, aynı dönemde doçent ünvanını aldı. 1991 yılında Türkiye'ye geldi.
1991'DE MİLLETVEKİLİ OLDU
Büyük oğlu Ahmet Münir'in sünnet düğününü Kayseri'de yaparken, o günlerde erken seçim kararı alındı. İslam Kalkınma Bankası'ndaki görevi devam ederken, Gül'e Refah Partisi Kayseri Teşkilatından milletvekili adaylığı teklifi geldi. Gül, 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde milletvekili oldu.
1993 yılında Refah Partisi'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 1995 yılına kadar TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyeliğine seçildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi'nde Türkiye'yi temsil etti.
24 Aralık 1995 seçimlerinde RP'den ikinci kez milletvekili seçildi. 1996 yılında Erbakan Hükümetinde Devlet Bakanlığı ve hükümet sözcülüğü yaptı. 18 Nisan 1999 seçimlerinde FP'den 3'üncü dönem milletvekili seçildi.
YENİLİKÇİLERİN LİDER TAKIMINDAN
Gelenekçilere karşı başlatılan 'Yenilikçiler' Hareketine öncülük yaptı. FP'de Recai Kutan'a karşı Genel Başkan adayı oldu. Ama, çok az bir oy farkıyla genel başkanlık yarışını kaybetti.
Yenilikçilerle birlikte parti içinde muhalefet yapma kararı aldı. FP'nin kapatılması ile birlikte AKP'nin kurucu üyesi oldu. AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinde Kayseri'den AKP 1ïinci sıra milletvekili adayı olarak seçime girdi ve yeniden seçildi.
ABDULLAH GÜL'ÜN ÖZELLİKLERİ
* Abdullah Gül, sporla çok ilgilenmemesine rağmen Beşiktaş taraftarı. Gül, aynı zamanda Beşiktaş'ın kongre üyesi.
* Abdullah Gül, yemeklerden en fazla kuru fasulye, pilav seviyor. Mantı, su böreği ve yağlama gibi Kayseri yemeklerinden, kilo alırım endişesiyle uzak duruyor. Gül, meyvalardan en çok elma ve üzümü seviyor.
* Abdullah Gül, eşi Hayrünissa ile görücü usulü ile evlenmiş. Kayseri'den İstanbul'a giden şehrin tanınmış ailelerinden Akyurt ailesenin kızı olan Hayrünissa, bir yakınının düğünü için geldiği Kayseri'de anne Adeviye tarafından görülerek beğenilmiş ve daha sonra Abdullah Gül'le 1980 yılında evlenmiş. Abdullah-Hayrünissa Gül çiftinin oğlu Ahmet Münir Sabancı Üniversitesi, Kızı Kübra Bilkent Üniversitesi ve 11 yaşındaki küçük oğlu Mehmet Emre İlköğretim okuluna gidiyor. Gül'ün eşi Hayrünissa Hanım, evlenmeden önce de türban takıyordu.
* Abdullah Gül'ün babası Ahmet Hamdi, annesi Adeviye, kardeşi Macit Gül ise, Kayseri'de yaşıyor. Baba Ahmet Hamdi Gül, Organiza Sanayi Bölgesi'nde oğlu Macit ve diğer ortak Mustafa Yalçın'la birlikte Asteksan adlı firmada ortak. Hamdi Gül ilerlemiş yaşına rağmen her gün sanayi böylgesine giderek torna ve freze makinalarında çalışıyor. Hava İkmal Fabrikası'ndan emekli askeri işçi Hamdi Gül, 77 yaşında. 60 yıldır tornacılık yapan baba Ahmet Hamdi Gül ve oğlu Macit, ürettikleri elektrik direği, park aydınlatması aletleri ve çocuk oyuncaklarını yurt içi ve yurt dışında satıyor.
* Abdullah Gül, samimiyet, dostluk, insan özgüveni, açık ve şeffaf, kimseye yük olmayan, şikayet etmeyen, anlaşılır bir dille meramını anlatan, kolay diyaloga giren, aynı fikri paylaşmasa bile muhatabına güven veren, güleryüzle, kararlı, sakin, sadık, itimat telkin eden, karar vereceği zaman temkinli davranmasıyla tanınıyor. Abdullah Gül, genç yaşta hem batıyı, hem doğuyu tanıdı. Sosyal Bilimlerde Üniversite hocalığı yapması, Türkiye'nin imkanlarını ve zenginliklerini önce bilim adamı, sonra devlet adamı olarak iyi analiz etmiş bir politikacı olarak biliniyor.