Teknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat KırıkOyuncak seçimi çocuğun gelişimi için çok önemlidir. “Barbie” filmi, bu oyuncakları yeniden tartışmaya açtı. Uzun yıllar boyunca ‘mükemmel kadın’ imajı yaratan Barbie oyuncaklarına eleştiriler üzerine sosyal hayatta karşılaşabileceğimiz oyuncaklar da eklenmişti ama eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor. Kimine göre 2 saatlik film bir ‘oyuncak reklamı’, kimine göreyse pembe renklerle boyalı cinsiyetçi bir yapım. Bir anda büyük bir ‘Barbie akımı’ başladı. Peki, renkler ve Barbie oyuncakları bize ne söylüyor? Uzmanlara sorduk.
#Ömür KurtBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarAdnan Menderes Üniversitesi personel alımı ile bünyesine 117 yeni kadro açacak. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi bünyesine alınacak olan 117 personel alımı için başvuru şartları ve detayları yayımlandı. İşte, hemşire, güvenlik görevlisi, memur gibi pozisyonlarda yapılacak olan Adnan Menderes Üniversitesi 117 personel alımı başvuru detayları ve kontenjan bilgileri
#Adnan MenderesÖNCE şu bilginin altını dikkat ve önemle çizelim: ÇOCUK VE GENÇLERİMİZİN RUH SAĞLIĞINI İLGİLENDİREN SORUNLARDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR! Bu endişe verici gelişmenin pandemi sürecinde daha da zirve yaptığı konusunda bizim uzmanlar da fikir birliği içindeler. Ruh sağlığı uzmanları, çocuk ve gençlerde eskiye oranla özellikle “DEPRESYON”a, “KAYGI BOZUKLUĞU”na ve “TAKINTI MERKEZLİ RUHSAL SORUNLAR”a daha sık rastlandığına işaret ediyorlar. Ayrıntılara gelince...
#Sosyal MedyaGünümüzde televizyon, gazete, dergi hatta hayata dair her şey sosyal mecralara taşındı. Tek bir tuşla tüm bilgiye ulaşabileceğiniz gibi birçok olumsuz içeriğe de denk gelebilirsiniz. Sosyal mecralarda tanınır olmak, bir tane daha fazla takipçi veya beğeni almak için çatıya çıkandan, toplumun hassas noktalarıyla dalga geçene kadar pek çok kötü örnek görebilirsiniz. Peki sosyal medyadaki hak ihlallerine karşı toplum olarak neler yapılmalıdır? Psikolog Sena Karabiber psikolojik açıdan değerlendirirken, Avukat Emel Korkut ise yasal açıdan değerlendirdi…
#Sosyal MedyaDeprem gibi doğal afetlerde yaşanan kitlesel travma yaşantıları, gelişim dönemleri devam eden çocuk ve ergenlerde ciddi olumsuz etkilenmelere yol açabiliyor. Her çocuğun tepkisi, yaşanılan bu afet süresinde ve sonrasında farklılıklar gösterebilir. Bu tepkiler, çocukların yaşlarına, gelişimsel düzeylerine ve bu olaydan önceki yaşam deneyimlerine göre değişebiliyor
#DepremMarmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman, çocukların akıllı cihazlarda her geçen gün daha fazla vakit geçirmesiyle ilgili anne ve babalara önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu. Dijital bakıcılığın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çeken ve çocukların akıllı cihaz kullanımı konusunda “Yasaklar, tam tersine çekici hale gelebilir” diyen Arman, bu nedenle çocuklara özel olarak geliştirilmiş arayüz uygulamaların kullanılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. İşte her ebeveynin bilmesi ve uygulaması gereken birbirinden önemli tavsiyeler…
#SamsungOECD’nin ‘Dijital Çağda Çocuk ve Gençlerde Zihinsel Sağlık’ raporuna göre organizasyona üye ülkelerde gençlerin yüzde 25’i zihinsel rahatsızlık yaşıyor. Aşırı internet ve sosyal medya kullanımı, çocukların zihinsel sağlığını bozuyor. Günde altı saatten fazla çevrimiçi olan ergenlerin mutlu olma şansı azalıyor. En uygun süre 1-2 saat. Rapordan öne çıkan bulgular şöyle:
#OCEDABD merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) araştırması, okulların sabah 08.30’dan önce derse başlamasının sağlık açısından uygun olmadığını gösteriyor. Araştırmaya göre, ülkede orta ve lise düzeyinde her altı okuldan beşi sabah ilk derse bundan çok daha önce başlıyor. Liselerdeki her üç öğrenciden ikisiyse günde sekiz saatten daha az uyuyor.
#GazetehaberleriÇocuğunuz ders çalışmayı, hatta okula gitmeyi reddediyorsa, bütün gününü bilgisayar başında geçiriyorsa, bilgisayarı kullanmak için size yalan söylüyorsa, o da bir bilgisayar bağımlısı olabilir. Türkiye’de gençlerin yüzde 10.5’i bilgisayar bağımlısı. Bu gibi durumlarda aileler ve çocukları arasında ciddi çatışmalar yaşanabiliyor. Uzmanlar ise bilgisayar kullanımını tamamen yasaklanmanın yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuğunuz ders çalışmayı, hatta okula gitmeyi reddediyorsa, bütün gününü bilgisayar başında geçiriyorsa, bilgisayarı kullanmak için size yalan söylüyorsa, o da bir bilgisayar bağımlısı olabilir. Türkiye’de gençlerin yüzde 10.5’i bilgisayar bağımlısı. Bu gibi durumlarda aileler ve çocukları arasında ciddi çatışmalar yaşanabiliyor. Uzmanlar ise bilgisayar kullanımını tamamen yasaklanmanın yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
#Bilgisayar