Çocuk Hastalıkları haberleri sayfasında Çocuk Hastalıkları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11744 Çocuk Hastalıkları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gökdeniz bebek, nadir görülen Harlequin tipi iktiyozis hastalığı ile dünyaya geldi. Annesi onun minicik elini bile doğumdan ancak 21 gün sonra görebildi; aylarca öpüp koklayamadı, kucağına alamadı. Bugün Gökdeniz bebek bir yaşında. Annesi Ela Tuncer bir yıl boyunca yaşadıklarını hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Bebek SağlığıGeçtiğimiz yıl eğitimlerine uzaktan devam eden çocuklar bu sene okullarına geri döndü. Çocuklarını okula tekrar göndermeye başlayan ebeveynleri en çok endişelendiren şeylerden biri de çocukların yakalanabileceği salgın hastalıklar. Koronavirüsle mücadele devam ederken uzmanlar velileri diğer enfeksiyonlar konusunda da uyarıyor.
#Çocuk SağlığıÖpücük hastalığı ((EBV hastalığı, Enfekiyoz mononükleoz hastalığı, mono hastalığı ) derken sevgi hastalığıymış gibi bir durum akla gelmesin, sağlıklı birisini öpersek bu hastalığa yakalanmayız. Sadece hasta kişiler hastalığı damlacık yolu yani tükürükle bulaştırdığı için öperken bulaşabilme ihtimali nedeniyle öpücük hastalığı kavramı oluşmuştur. Diğer tüm damlacık ile bulaşan durumlarda öğrendiğimiz gibi bu hastalığı da yine bir virüs yapıyor.
#Öpücük HastalığıÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
#ÇOCUKÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergül Bolat, yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen ishalle ilgili aileleri uyardı. Bolat, “Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan durum, ishal ve kusmadır. İshal ile birlikte kusma, vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açmaktadır. Önlem alınmazsa böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi tablolar ortaya çıkmaktadır” dedi.
#Yaz İshaliEl ayak ağız hastalığı her yaşta görülebilmesine rağmen çoğunlukla beş yaş altı çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. El ayak ağız hastalığının belirtiler nelerdir? Bulaşmasını önlemek için neler yapılabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Wassim Bekraki, el ayak ağız hastalığı hakkından bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Çocuk HastalıklarıKış kapıda. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Gelin hep birlikte çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarına bakalım:
#Çocukları Hastalıktan Korumanın YollarıOkullar, çocukların daha sık hastalanması ve bu hastalıkları birbirlerine kolayca bulaştırmaları anlamına da geliyor. Sınıf ve okul ortamlarında uzun saatler boyunca bir arada bulunan kalabalık öğrenci grupları birçok enfeksiyonla karşı karşıya kalıyor. Özellikle okula ilk kez başlayan çocuklar okula başladıkları ilk yıl içinde yaklaşık 8 kez ateşli üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanıyor.
#ÇocukKistik fibroz, genetik geçiş gösteren ve sonuçları itibariyle son derece önemli bir sağlık sorunu. Ülkemizde her 3 bin doğumda bir bebek bu hastalıkla dünyaya geliyor, ancak akraba evlilikleri göz önüne alındığında bu oranın daha sık olduğu tahmin ediliyor.
#Kistik FibrozKışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
#Çocuk HastalığıHavaların soğumasıyla birlikte çocukların sık hastalandığı bir döneme girdik. En gelişmiş ülkelerde bile 5 yaşın altındaki çocuklar 1 yılda ortalama 6-8 kez hastalanmaktadırlar. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğal bir durumdur. Ancak bunların haricinde çok daha ciddi hastalıklar vardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bu hastalıkları açıkladı.
#Solunum Yolları HastalıklarıGece yatak ıslatma çok sık görüldüğü için bu konu hakkında çeşitli şehir efsaneleri dolaşmaktadır. Peki gece yatak ıslatma problemi psikolojik midir? Yatak ıslatma ile ilgili kullanılan ilaçlar kısıırlığa yol açar mı?Doç Dr. Selçuk Sılay, gece yatak ıslatma ile ilgili doğru bilinen yanlışları düzeltiyor.
#Yatak Islatma‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise başka hastaneye sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Anne Hatice Nur Koyuncu, “Medilife Hastanesi’nde doğum yapmıştım, süreç çok iyiydi, ta ki o haber gelene kadar, bebeklerimin yatacağı hastane hiç aklıma gelmemişti. Önce herhangi bir şey olmadığı söylendi sonra ‘Acil hastaneye gelmeniz gerekiyor’ dendi. Gittiğimizde polisler vardı, Kuzey’i o gece taburcu aldık. Hamileliğimde Asel’in yaşayamayabileceğini dediler, ilk onu taburcu aldık şuan Defne’yi alıyoruz, çok farklı bir duygu” dedi.
#Yenidoğan ÇetsiUzun yıllardır infertilite ve tüp bebek uygulamaları alanında yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Deniz Ulusoy, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı. Op. Dr. Deniz Ulusoy, haftanın 6 günü İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde olduğu bilgisini aktararak, hastanenin verdiği sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
#1Kahramanmaraş'ta pompalı tüfekle hastane basıp, 'Benim kalbimi durdurun' diyerek, çantasında da bomba olduğunu söyleyen Birgül G. (45), güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildi. Korku dolu anlar kameraya da yansırken, Birgül G. sorgusunda, uyuşturucu bağımlısı oğlundan eziyet gördüğünü, intihar etmek istediğini ancak yapamayınca hastaneye gittiğini belirterek, "Tüfeği gören olursa belki birileri beni öldürür diye hastaneye gittim" dedi.
#KahramanmaraşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen ameliyatın, "büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon" yerine, "pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği" olarak tanıtıldığına ve Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek, "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanBartın'da Hacı İbrahim Paşa Kız Öğrenci Yurdu'nda arkadaşlarına başının ağrıdığını söyleyip, ağrı kesici alarak uyuduktan sonra yatağında ölü bulunan üniversite öğrencisi İrem Er’e (24), yapılan ilk otopside ölüm nedeni belirlenemedi. İrem Er'den alınan kan ve doku örnekleri Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Sonuçların 1 ay içinde çıkacağı bildirildi.
#BartınTIBBIN pekçok alanında olduğu gibi "Çocuk Hekimliğinde" de yapay zeka uygulamaları hızla kullanılmaya başlandı. Çocuk doktoru-hasta ilişkisi çocuklara tıbbi hizmet sağlamanın temel taşı ve yapay zeka yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda bu ilişkinin doğasını da zenginleştirir. Elektronik tıbbi kayıtlar, tıbbi görüntüleme teknolojisi, akıllı ilaç tasarımı ve akıllı sağlık yönetimi sistemleri gibi tıbbi alanda verilerin işlenmesine yönelik yapay zeka çözümleri , hekimlere sadece araştırma yapmaları için değil teşhis ve tedavi alanında da yardımcı oluyor. İzmir Doktor Behçet Uz Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan Çocuk Sağlıgı ve Yapay Zeka Kongresi ile ilgili şunları söyledi.
#1Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinginde halka hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kent uzlaşısı adı altında kirli ittifak kurdular. Bavul bavul paralar… Bu paralar nereden geliyor, nereye gidiyor. Tek sermayesi sizlerin oyları olan DEM, benim Kürt kardeşlerimizin iradesini işporta pazarına çıkarmıştır." ifadelerini kullandı. 'Teröre 40 yıl daha feda edemeyiz' diyen Erdoğan, "Kapımız teröristlere de terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara kapalıdır. Listelerini terör örgütünün belirlediği parti, parti olmaz." tepkisinde bulundu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTarsus Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Tarsus yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Mersin Tarsus Belediyesi hangi partide? Tarsus Belediye Başkanı kimdir?
#MersinSON zamanlarda uluslararası alanda oldukça ses getiren aralıklı orucun vücudumuza olan katkılarının bilimsel olarak gösterilmesi aslında oruç tutmanın sağlığımız için ne denli yararlı olduğunu bir kez daha vurguluyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can, aralıklı orucun yararlarını anlattı:
#1ÇOCUK ve gençlerde dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan obezite; genel olarak enerji alımının enerji tüketiminden fazla olduğu durumlarda, yağ dokusunun artmasıyla ortaya çıkan klinik bir durum olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokusunda anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak tanımlamıştır. Obeziteyi değerlendirirken vücuttaki yağ dokusu ile yağsız dokunun oranlarının bilinmesi de önemlidir. Dr.Behçet uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Behzat Özkan konu ile ilgili şunları anlattı.
#1Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonundaki bilim çalışmalarından birinde imzası olan Prof. Dr. Gökhan Aydemir, akciğer ve solunum hastalıklarını yapay zekâ desteğiyle tespit eden VokalKord adlı mobil uygulama geliştirdi. Prof. Aydemir, sistemi geliştirmek ve uluslararası geçerliliğini sağlamak için Alper Gezeravcı’dan gelecek deney sonuçlarını bekliyor.
#Gökhan AydemirFAZLA kilosu olan her çocuk obez bir yetişkin olacak diye bir şey söylenmesi doğru olmasa da çocukluk döneminde görülen fazla kilo yetişkinlik dönemi obezite riskini artırır. Çocukluk dönemindeki fazla kilo, pediatrik hipertansiyon, Tip II diyabet, ileride gelişebilecek kalp damar hastalıklarına sebep olabileceği gibi, çocuğun özgüven gelişimini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay, kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri anlattı.
#1ÇAĞIMIZDA insan sağlığını en çok tehdit eden fazla kilolar artık çocukları da etkiliyor. Alınan enerjinin harcanandan daha çok olması sonucu vücutta aşırı yağ depolanması şeklinde kendini gösteren fazla kilolar; çocukların hareketlerini engelleyerek yaşam kalitesini bozuyor. Yine fazla kilolar kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona, yağ ve şeker metabolizmasını bozarak damar tıkanıklığı ve şeker hastalığı gibi yaşamı olumsuz etkileyen birçok önemli hastalıklara da başlangıç oluşturmakta. Bunlardan daha da önemlisi fazla kilo; çocuğun psikolojisini bozarak onun dış çevreden soyutlanmasına, aile ilişkilerinin bozulmasına ve okul başarısının düşmesine neden olmaktadır. Çocuklarda kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Bay anlattı.
#1Duru Coşkun, 4 sene önce 8 yaşındayken doktoru Prof. Dr. Gökhan Aydemir’in tavsiyesiyle başladığı okçulukta dünya şampiyonu oldu. Aynı zamanda başarılı bir öğrenci olan Duru, zaferi ailesiyle kutladıktan sonra onu bu spora yönlendiren doktorunun yanına koştu.
#Duru CoşkunÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#Salgın