Güncelleme Tarihi:
Geniz akıntısı özellikle kış aylarında daha sık, ama bazı çocuklarda her mevsim görülen ve onların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır.
Kafamızda burun içi ve etrafında bulunan sinüs adı verilen boşluklar bulunur. Bebek ve küçük çocuklarda tüm sinüsler gelişmemiş dahi olsa, bazı sinüsler doğuştan mevcuttur. Sinüslerde ve burunda mukus (salgı) üretilir. Bu salgının büyük bir kısmı aldığımız havanın nemlendirilmesinde kullanılır. Bir kısmı burun mukozaları üzerinde akarak burada ki bakterileri, tozları, yabancı parçacıkları yıkayıp, temizler. Aşağı itilerek yutulur. Bunlar mide asidi tarafından parçalanır.
Normal şartlarda mukoza akıntıları, berrak (renksiz) ve su gibidir. Burun ön kısmından akmaz ve insanlar bundan rahatsız olmazlar hatta zorlama bile vermez. Özellikle alerjik yapılı çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarında (nezle, grip, sinüzit vs. ) çok soğuk havalarda, ortam havasının çok kuru olduğunda veya hava kirliliğinde bu akıntının kıvamı ve rengi değişebilir. O zaman rahatsızlık vermeye başlar. Özellikle enfeksiyonlarda akıntı kıvamlı, yapışkan sarı ve yeşil renkte olabilir.
Geniz akıntısı çocuklarda sıklıkla inatçı öksürüğe neden olabilir. Bunun yanı sıra bulantı, kusma, iştahsızlık, ağız kokusu, yutkunma zorluğu, boğazda ağrı ve yanma bazen kulak ağrısı horlama vb. gibi semptomlara yol açar.