Çocuklarda geniz akıntısı nasıl geçer?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda geniz akıntısı nasıl geçer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2019 15:35

Geniz akıntısının çocuklarda sıklıkla öksürüğe neden olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, çocuklarda geniz akıntısının nasıl geçeceğini anlattı.

Haberin Devamı

Geniz akıntısı özellikle kış aylarında daha sık, ama bazı çocuklarda her mevsim görülen ve onların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır.

Kafamızda burun içi ve etrafında bulunan sinüs adı verilen boşluklar bulunur. Bebek ve küçük çocuklarda tüm sinüsler gelişmemiş dahi olsa, bazı sinüsler doğuştan mevcuttur. Sinüslerde ve burunda mukus (salgı) üretilir. Bu salgının büyük bir kısmı aldığımız havanın nemlendirilmesinde kullanılır. Bir kısmı burun mukozaları üzerinde akarak burada ki bakterileri, tozları, yabancı parçacıkları yıkayıp, temizler. Aşağı itilerek yutulur. Bunlar mide asidi tarafından parçalanır.

Çocuklarda geniz akıntısı nasıl geçer

Haberin Devamı

ALERJİK YAPILI ÇOCUKLARDA GENİZ AKINTISI

Normal şartlarda mukoza akıntıları, berrak (renksiz) ve su gibidir. Burun ön kısmından akmaz ve insanlar bundan rahatsız olmazlar hatta zorlama bile vermez. Özellikle alerjik yapılı çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarında (nezle, grip, sinüzit vs. ) çok soğuk havalarda, ortam havasının çok kuru olduğunda veya hava kirliliğinde bu akıntının kıvamı ve rengi değişebilir. O zaman rahatsızlık vermeye başlar. Özellikle enfeksiyonlarda akıntı kıvamlı, yapışkan sarı ve yeşil renkte olabilir.

İNATÇI ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLUR

Geniz akıntısı çocuklarda sıklıkla inatçı öksürüğe neden olabilir. Bunun yanı sıra bulantı, kusma, iştahsızlık, ağız kokusu, yutkunma zorluğu, boğazda ağrı ve yanma bazen kulak ağrısı horlama vb. gibi semptomlara yol açar.

 

Çocuklarda geniz akıntısı nasıl geçer
 

GENİZ AKINTISININ TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • İyi ve sağlıklı dengeli beslenme
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar vitaminler alınmalı
  • Hijyen koşullarına çok önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalı
  • Çocukların iyi dinlenmeleri ve uykularını yeterince alabilmeleri sağlanmalı
  • Çocuğun olduğu ortamda sigara içilmemeli
  • Çocuğun bulunduğu ortamın odanın uygun oranda nemlendirilmesi sağlanmalı
  • Çocukta bir enfeksiyon varsa özellikle bu enfeksiyonun tedavisi düzenlenmeli
  • Büyük bademcik ve geniz eti olan çocuklar daha sık üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanırlar bağışıklık sistemleri zayıflar, daha kolay orta kulak enfeksiyonu veya sinüzit olabilirler. Bu çocuklar bu yönde ele alınıp değerlendirilmeli
  • Uygun görülen çocuklara burunu açık tutmak için özel burun damlası veya spreyler verilmeli
  • En önemlisi özellikle alerjik yapılı çocuklarda buna yönelik tedavi planlanmalıdır. 

BAKMADAN GEÇME!