Paylaş
Kilo fazlalığının ileri şekli “obezite” olarak adlandırılmaktadır. Obezite en basit deyimle vücutta aşırı yağ birikmesi olarak adlandırılabilir. Aşırı yağ birikimi her yaş grubunda görülmekle birlikte yaşamın ilk yılı, 5-6 yaş arası ve ergenlik öncesi dönemde daha da sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite gelişme oranı son yıllarda okul öncesi yaşlarda tüm dünyada giderek artmaktadır. Okul öncesi yaşlarda fazla kilolu olan çocukların yüzde 25-40’ında, okul çağında fazla kilolu olan çocukların ise yüzde 40-60’ında ileri yaşlarda kilo fazlalığı saptanmıştır.
KİLO FAZLALIĞI NE YAPIYOR
* Glikoz toleransında bozulma, * Tip2 Diyabet (şeker hastalığı), * Yeme bozuklukları, * Yüksek tansiyon, * Uyku bozuklukları, * Solunum ve sindirim sistemi bozuklukları, * Kalp hastalıkları, * Psikolojik bozukluklar, * Depresyon,
* Deri çatlakları, * Deri enfeksiyonları, * Ortopedik bozukluklar.
AİLELER ÖNEMLİ FAKTÖR
* Anne ya da babadan birinin fazla kilolu olması çocuğunda fazla kilolu olmasında etkendir. * Ailenin aktif olması çocuğun fazla kilolu olmasını engeller. * Ailenin beslenme alışkanlıkları çocuğun ileriki yaşlardaki kilosunu etkiler. * Anne sütü ile beslenme ne kadar uzun sürerse çocuğun fazla kilolu olma olasılığı da o kadar azdır. * Ailenin fiziksel aktivitesi ne kadar fazlaysa çocuğun fazla kilolu olma olasılığı da o kadar azdır. * Ailenin sosyoekonomik düzeyi ne kadar yüksekse çocuğun fazla kilolu olma olasılığı o kadar azdır. * Ailenin eğitim düzeyi ne kadar yüksekse çocuğun fazla kilolu olma olasılığı o kadar azdır. * Evde yemek pişirilmesi ve çocuğun evde pişen yemekleri yemesi fazla kilolu olma olasılığını azaltır. * Fastfood restaurantlarından ne kadar çok yemek yenilirse çocuğun fazla kilolu olma olasılığı da o kadar artar.
NASIL ANLAŞILIR?
0-10 yaş grubu çocuklarda fazla kilonun değerlendirilmesi; doğum kilosuna, doğum boyuna ve yaşına göre özel olarak oluşturulmuş; boya göre kilo eğrileri üzerinden yapılır. 10-18 yaş arasında ise kilo fazlalığı Beden Kitle Endeksi (BKİ) denilen bir testle değerlendirilir. Burada BKİ=Kilo/Boyun metre cinsinden karesidir. Örneğin 11 yaşındaki bir çocukta; kiloyu 38, boyu 1,43 metre olarak kabul edersek BKİ=38/(1,43) karesi = 18,5. BKİ= 20’nin altında ise düşük kilolu, 20-25 arasında ise normal, 25-30 arasında ise kilolu, 30-40 arasında ise obez, 40 üstü aşırı obez olarak değerlendirilebilir. BKİ 30’un üzerinde olan çocuklar çok yakından izlenmelidir.
DAVRANIŞ BİÇİMİMİZ NE OLMALI?
Çocuklarda genelde mevcut kilonun korunması hedeflenmelidir. Sağlıklı beslenme ve egzersizle kilo kontrolü sağlanmaya çalışılmalıdır. Çocuk büyüdükçe uzayacağı için boya göre kilo zaman içerisinde normale dönecektir. 7 yaşın altındaki çocuklara kilo verdirilmesi asla düşünülmemelidir. 7 yaşın üstü çocuklarda boya göre kilo eğrileri yüzde 95 gelişim eğrisi üzerinde ise doktor kontrolünde kilo verdirilmesi çalışmaları yapılabilir..
Paylaş