Çocuklukları boyunca çocuklar evde ve okulda değişikliklerle karşılaşırlar. Bu değişiklikler küçük olabilir ve fark edilmeyebilir ya da yaşamı değiştirebilir. Anaokuluna anasınıfına başlamak, çocuklar için birçok değişikliği içeren bir geçiştir. Oysa bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının evden okula geçişine katılımının önemi yeterince vurgulanamaz. Sevecen, çocuğunu destekleyen bir ebeveynin desteğiyle, bu geçiş çocuk için olumlu bir deneyim olabilir, ona özgüven ve başarı duygusu verir.
#Konuk YazarAnne babalar için oyun çoğu zaman eğlence gibi algılansa da çocuğun en doğal öğrenme ortamıdır. Oyun oynamanın duygusal, sosyal, fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini ve düşündüğümüzden çok daha büyük katkılarla çocuğa geri dönüş sağladığını ifade eden Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ebeveynlerin çocukları ile oyun oynarken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
#OyunYKS’nin ilk oturumu TYT tamamlandı. Yarın ise ikinci oturum AYT ile YDT yapılacak. Bazı adayların sınavı iyi geçti, bazıları ise o kadar şanslı olamadı. Sınav çıkışında morali bozuk olan adayın ailesine de çok iş düşüyor. Peki aileler, bu süreçte çocuklarına nasıl davranmalı? Rehberlikçiler tarafından hazırlanan 10 maddeden oluşan rehberde, ailelere yapılan uyarılar arasında ‘çocuğunzu başkalarıyla kıyaslamayın’ deniliyor.
#YKSİçe kapanıklık çocukların sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen özelliklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu ebeveyn çocuğunun içe kapanık ya da utangaç olmasından rahatsız olur ve endişe duyar. Aslında belli bir sınıra kadar içe kapanık çocuklar ebeveynleri korkutmamalıdır. Çünkü ebeveynlerin endişe etmesi her zaman sorunun çözülmesi yerine daha çok pekişmesine neden olmaktadır.
#İçe Kapanık ÇocukVikingler ve masalcı Hans Christian Andersen ile tanıdığımız Danimarka’nın, bir de ünlü jimnastik çiftliği var. Bildiğiniz çiftlik; yemyeşil bir alanın ortasında kurulu. Çiftlikte, yaşları 7 ile 17 arasında değişen 400 çocuk eğitim görüyor.
Yeni öğretim yılının bir haftasını geride bıraktık. Ne kadar alışkın olsalar da her yaştan çocuk için okulların açıldığı günler heyecanlı ve stresli geçiyor. Onları yeni döneme alıştırmanın en iyi yoluysa ebeveynlerin uyum sürecine önce kendilerini hazırlamayı başarmaları.
#ÇocukMilyonlarca gencin geleceğini etkileyecek LGS ve YKS maratonu için geri sayım başladı. LGS 2 Haziran, YKS ise 8 ve 9 Haziran’da yapılacak. Bu yıl LGS’de 1 milyon, YKS’de ise 3 milyondan fazla öğrencinin sınava girmesi bekleniyor. Ebeveynlere de görev düştüğüne dikkat çeken eğitim uzmanları, şu tavsiyeleri veriyor...
#LGSİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkKüçük karışıklıklardan, rutinin aksamasından ve istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için çocuğunuza her gün birçok hatırlatma yapıyorsunuz, onun başarabileceği birçok şeyi onun yerine yapıyorsunuz ya da yeterki başarısızlık yaşamasın diye aldatıcı yollara başvuruyorsunuz. Elbette en temel isteğiniz onların mutluluğu, konforu ve güvenliği. Ancak eğer çocuğunuzun gerçek mutluluğunu ve güvenliğini inşa etmek istiyorsanız, onun başarısız olmasına da izin vermelisiniz.
#AileTüm çocukların başarılı bir bilim insanının sahip olduğu niteliklerle doğduğunu biliyor muydunuz? Çocuklar buldukları her şeyi ellerine alırlar, merak ederler, incelerler ve çevrelerindeki dünyaya gerçek bir ilgi gösterirler. Yeni şeyler denemek, bitmek bilmeyen sorulara yanıt aramak doğalarında vardır. Sürekli hipotez kurarlar ve onu test ederler. Temelde bilim insanlarının da yaptığı budur aslında. Ama okula gittiklerinde çoğu bilime olan ilgilerini kaybeder. Okullarda ne oluyor da çocuklar doğuştan gelen merak ve keşif duygularını, sorgulama yeteneklerini kaybediyorlar? Fen derslerinde neden başarısız oluyorlar?
#Konuk YazarÜniversite sınavlarına hazırlık döneminde adayların ruhsal durumlarının çok önemli olduğunu ve anne baba tutumlarının da adayların moral hazırlığında büyük ölçüde etkili olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Barış Tuncer, sınav hazırlık sürecinde ebeveynlerin çocuklarına yardımcı olmaları gerektiğini vurguladı. Tuncer, anne babaların sınava hazırlanan adaylara karşı sergilemesi gereken olumlu davranış ve söylemleri anlattı.
#SınavTüm aileler akıllı, sorumluluk duygusu gelişmiş, büyüklerine saygılı, küçüklerini seven, sağlıklı, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmek ister. Ancak bu istek, anne-baba tutumlarına yeteri kadar yansıyor mu? Akran şiddeti, doğaya ve hayvanlara zarar verme, bağımlılık, çocuk suçluluğu gibi sorunlar giderek artarken uzmanlar “Vicdanlı çocuklar yetiştirmek her şeyden önemli” diyor.
#YazarTuvalet eğitiminin zaman gerektirdiğini ve bu nedenle ailelerin sabırlı olunması gereken bir durum olduğuna vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik, "Çocuğunuzu kucaklayarak teşvik etmeli başardığı zaman övmelisiniz. Cezalandırmak ve azarlamak çocuğunuzun kendisini kötü hissetmesine ve tuvalet eğitiminin süresinin uzamasına neden olacaktır" dedi.
#ÇocukKanguru veya sling gibi bebek taşıyıcıları ebeveynlere kolaylık sağlıyor ve çok da tercih ediliyor. Ayrıca uzmanlar, bebek taşıyıcıların ağlamayı azalttığını, bağ kurmaya ve diğer işleri yapmak için elleri serbest bırakmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Peki seçerken nelere dikkat edilmeli?
#BebekGelişen bir çocuk için büyümek, yeni beceriler öğrenmek ve yürümeye alışmakla geçen bir günün ardından, sıcak bir banyo, rahatlama için ideal olabilir. Ayrıca banyo zamanını, gün ortasında oyun oynanan bir zaman dönüştürebilirsiniz.
#BanyoBir çocuk doğduğu andan itibaren ailesine bağımlı olmaya başlar ve bu bağ yıllar içinde daha da güçlenir. Ancak çocuk büyüdükçe bağımsız olmaya başlar ve o zaman ebeveynler nasıl iletişim kuracaklarını bilemeyebilir. Çocuklarla nasıl iletişim kurulacağı da her yaşta farklılık gösterir. Peki çocuklarla iletişim nasıl olmalı?
#İletişimDünya şampiyonu milli boksör Busenaz Sürmeneli, kız çocuklarıyla ilgili projelerde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Benim gibi başarılı sporcu olmaları ve rol model almaları için onları desteklemeye devam edeceğim." dedi.
#Busenaz SürmeneliPandemi sürecine kadar çalışan anne-babalar çocuklarının sorumluluğunu önce bakıcılara sonra kreş ve okullara ihale ediyordu. Ama pandemi sürecinde çalışan anne-babalar full-time ebeveynlik artı öğretmenlik görevini üstlendi. Bir yandan da online işlerini yerine getirmeye çalıştılar.
#Okul