Anne babaların tutumları çocukların psikolojisinde önemli bir yere sahiptir. Bazen tüm iyi niyetlere rağmen hiç istenmeyen o savaşlar ve kriz anları eninde sonunda patlak verir. Peki, bu kriz anlarında çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ebeveynlere çocuklarıyla iletişimi kolaylaştıracak tavsiyelerde bulundu.
#ÖfkeBir aile için çocuğunun yalan söylediğini fark etmek gerçekten zor bir durumdur. Akıllarında bir sürü soru belirir: ‘Kızmalı mıyız, görmezden mi gelmeliyiz? Ne yapmamız lazım?’ Aileler genellikle ne tepki vermeleri gerektiğine karar vermekte zorlanırlar. Çocuğunuzun yalan söylediğini fark ettiğinizde öncelikle yalanın neden söylenmiş olabileceğine odaklanmanız gerekir. Çünkü bütün yalanlar aynı değildir.
#Çocuk Ve YalanKarnesinde zayıf notları olan çocuklara kızmak yerine destek olmak gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Elçin Konuk, ebeveynlere çocuklarına notları yüzünden ceza vermek yerine birlikte gerçekçi hedefler koyarak notlarını düzeltebilmesi için bir çalışma planı yapmayı öneriyor.
#ÖnerilerAilede ikinci çocuğun doğumuyla birlikte, büyük çocuğun doğal bir tepki olan kıskançlık duygusunu yaşayabileceğini, bu durumda da ebeveynlere büyük görevler düştüğünü söyleyen Uzman Psikolog Damla Alkan Saygılı, ebeveynlerin mutlaka çocuklarına gebelik olduğu bilgisini vermesi gerektiğini söyledi. Saygılı, çocukların doğum öncesi, sürece alıştırılması ve iki kardeş arasında kıyaslama yapılmaması gerektiğini hatırlattı.
#AnneUniq İstanbul’a, nasıl desem, sanki bir ‘çokbilmiş’lik sinmiş... Her taraftalar: Masada otururken çaprazınızda, aldıklarını öderken kasada, tuvaletten çıkarken kapıda... Sanki bakışlarıyla içinizi okuyorlar. Utanmasa, yürüyen merdivende yanınızdan geçerken “Dayan az kaldı, şubatta tekrar açılacak kısmetin” diyecek... Cuma günü Türkiye ve dünyadan 34 ünlü astrologla bir AVM’ye kapandım: Maslak’ta bugün de devam eden Astrofun Festivali. Seminerler, workshop’lar, kişisel seanslar... Buyurunuz: Anladıklarım. Göz gezdiriniz: Not ettiklerim. Şaşırınız: Özümsediklerim...
#AstrolojiKarne hediyesi artık son 20 yılın en yaygın geleneklerinden bir tanesi oldu ancak aslında karne hediyesi ya da kötü karneye ceza doğru bir davranış mı? Aileler iyi karneye nasıl tepki vermeli ve çocuk için verimli yaz tatili nasıl olmalı? Çocuk psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu belki de en çok unuttuğumuz ve çocuklar için en önemli tavsiyeyi verdi: Çocuklar bırakın sıkılsınlar ve hayal kursunlar.
#KarneMaarit Rossi, Varkey Foundation tarafından organize edilen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nde bu yıl ilk 10 finalist arasına girmeyi başaran Finlandiyalı bir matematik öğretmeni. Rossi, matematiği daha eğlenceli hale getirmek için 30 yıldır çalışıyor. Derslerini görselleştiriyor. Öğrencilerinin grup çalışmalarıyla ilgi çekici problemlere çözüm yolları aramasını sağlıyor ve korkulan bu dersin öğrencilere daha ‘anlamlı’ gelmesi için konularla hayat arasında bağlantı kuruyor.
#ÖğretmenGünümüzde birçok aile maalesef hala çocuklarını karne notları ile değerlendiriyor. O notlara bakarak çocuklarını “başarılı” ya da “tembel” olarak etiketleyen aileler bu durumlarda da aşırı cezalandırma veya ödüllendirmeyi tercih ediyor. Oysa uzmanlar, ailelerin bu tür geri dönüşlerine pek de olumlu yaklaşmıyor.
Deniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olmaya kadar varan çatışması, birçok ailede de benzer sorunların yaşandığını ortaya çıkardı. Aslında konu magazinden de öte neredeyse her evin sorunu. Uzmanlar bu çatışmanın kaynaklarını ve çözüm yollarını Hürriyet’e anlattı...
#Deniz AkkayaBir lise öğretmeninin, öğrencisini kitapla dövdüğü anlar, son günlerin en çok konuşulan konularından biri oldu. Yaşanan olay kamuoyunu ikiye böldü. Kimileri "Öğretmen asla öğrencisine el kaldırmamalı. Öğrenci hatalı olsa bile sınıftan çıkıp idareye bildirmeli" derken "Olayı bir de öğretmenden dinlemek lazım" yorumunu yapanlar da oldu. Hatta "Eğitimde şiddet olmalı, öğrenciler biraz korkmalı" diyenler bile vardı. Biz de hem öğretmenlere hem daha önce öğretmeni tarafından şiddete maruz kalanlara hem de Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Mahmut Cem Tarakçıoğlu’na “Eğitimde şiddete yer var mı?” diye sorduk
#Öğretmen ŞiddetiDepreme psikolojik yönden hazır olmamız gerekiyor. Onun bir doğal afet değil, doğa olayı olduğunu kendimize hatırlatmalıyız. Klinik Psikologu Meltem Cıbır ve Psikolojik Danışman Tuğçe İnkaya, yaşadığımız toplumsal travmanın etikilerinin üstesinden nasıl geleceğini anlattı.
#DepremPsikiyatrist olmam nedeniyle, işimin en önemli yanı insanlarla iyi empati yapabilmektir. Bazen bir suçlunun, bir katilin bile, olayı asla onaylamasak bile, hangi içsel dürtülerle bu eylemi gerçekleştirdiğini anlayabiliriz. Ancak bu sefer, ben bu empatiyi hiç yapamadım.
#6 Yaşındaki Kız Çocuğunun EvlendirilmesiErgenlikteki çocuklar cinselliklerini keşfetmeye başlar ve cinsellikle ilgili konuları merak ederler. Cinsel içerikli videolar izlemek de bu merakın bir yansımasıdır. Çocuğunuzu böyle bir video izlerken gördüğünüzde ne yapmalısınız? Uzmanlara sorduk...
#ÇocukYaz geldi, çocuklar geçici dövmelerle de olsa kollarını, vücutlarını süslemek, renklendirmek istiyor. Bu konuda çocukla diyalog halinde olup kalıcı dövme yerine bitkisel Hint kınası tarzı çözümler önerilebilir. İnatlaşmak yerine ileride sıkılma ihtimali anlatılıp konuyla ilgili detaylı bilgi verilebilir.
#Çocuk