Çocuk Yetiştirmede 6 Önemli İpucu

Güncelleme Tarihi:

Çocuk Yetiştirmede 6 Önemli İpucu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 15:00

PSİKOLOG BARIŞ GÜRKAŞ

Psikolog Barış Gürkaş, ebeveynlere çocuk yetiştirmede 6 önemli ipucu verdi.
Elektrikli motor kullanmak için ehliyetin istendiği bir ülkede, bilinçli ebeveynlik ve çocuk yetiştirmek için herhangi bir eğitim ve ya yetkinlik aranmadığını söyleyen Gürkaş, “Görünen o ki anne ve babanın bizi yetiştirme şekillerine göre bizler de çocuklarımızı yetiştirmekteyiz. Büyüklerimizden gördüğümüz disiplin ve terbiyeyi doğrudan çocuklarımıza aktarıyoruz. Bu noktada çok kolay kopyalayabiliyoruz, ancak kuşak farkı ve ebeveynimizin bilgi birikiminin düzeyini hiç sorgulamıyoruz. Bunların sonucunda da sorunlu olarak adlandırdığımız çocuklar ve nasıl iletişim kuracağını bilmeyen ebeveynler ortaya çıkıyor” dedi.
PEKİ, ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI?
Psikolog Barış Gürkaş, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Çocuğun her istediğinde her şeyi elde edemeyeceğini bilmesi gerekir, küçük yaşta isteklerinin sınırlarını ailede öğrenmesi gelecekte istek ve hedeflerinin sınırlarını belirlemesinde belirleyici olacaktır.
Aile içinde konuşmayı yeni öğrenen çocuğun ettiği kötü sözlere karşı çevredeki tanıdıkların bunu onaylamaması gerekir. Ancak bu durum bizim kültürümüzde genellikle “aferin oğlum” bir daha söyle bakalım şeklinde olmakta.
Çocuğu yapması gereken küçük görevler için cesaretlendirin. Oyuncakları hatta kıyafetlerini beraber toplayabilir, şişesini açması için zaman tanıyabilirsiniz. Küçük gibi görünen bu görevlerle gelecekte karşılaşacağı engellerle başa çıkmayı öğrenecektir.
Çocuğun önünde kavga etmeyin. Hayatta rol model olarak algıladığı ailesinin onda bırakabileceği izler davranışlarına ve ruh sağlığına yansıyacaktır.
Harçlık, yeme, içme, oyun tüm arzularını anında koşulsuz yerine getirmek çocuk için anlık mutluluk getirse de, uzun vadede çocuğa zarar verecektir. Tüm yapılan davranışlar, verilen ödüller düzenli ve tutarlı olmalıdır. Davranışlarınızdaki ve ihtiyaçlarını karşılamaktaki tutarsızlıklarınız gelecekte olumsuz olarak geri dönecektir.
Çocuğunuzu her durumda savunmayın. Her durumda savunmayın ki her durumda haklı olduğunu düşünmesin.
En önemlisi de çocuğunuza göstereceğiniz ilgidir. Unutmayın ki aşırı ilgi yeterli ilgi değildir, mutlu, huzurlu çocuk yetiştirmek için ihtiyacımız olan şey yeterli ilgidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!