Bugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#Seyahatİklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi RehberiÖzellikle Kayseri yöresine ait bir hamur işi tarifi olan mantının, aslında Sinop mantısı, Tepsi mantısı, Boşnak mantısı, kolay mantı, çıtır mantı gibi pek çok çeşidi bulunuyor. Bugün sizlere en çok aranan Kayseri mantısının evde kolay yapımı için püf noktalarından ve lezzetli mantı sosunun hazırlanışından bahsedeceğiz. Eğer siz de akşam yemeğinde sofralarınızı şenlendirmek istiyor ve mantı nasıl yapılır, nasıl pişirilir merak ediyorsanız, işte sizlere evde kolay Kayseri mantısı tarifi ve yapımı için püf noktaları.
#MantıEn sevilen hamurişlerimizden mantıyı kimi yoğurdu bol seviyor, kimi üzerine pul biberli yağından gezdirmeden asla yemiyor... Minik minik kapatılan Kayseri usulünden bol ceviz serpilen Sinop’a, Özbek mantısından Çerkes’ine çeşitleri de çok. Jürimizden mantının en iyilerini bulabileceğimiz adresler...
#MantıTopraklarımızda asırlardır en sevilen lezzetlerden biri olan mantının bizim için anavatanı her ne kadar Kayseri kabul edilse de aslında kökeninin Orta Asya olduğunu biliyor muydunuz? Mantı, her ne kadar göçebe Moğol atlıları tarafından Anadolu’ya getirilse de takvimler ancak 13. yüzyılı gösterdiğinde Türk mutfağındaki yerini alabilmiş. Hamur, kıyma ve yoğurdun muhteşem uyumu olarak tanımlayabileceğimiz bu yemek için Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden desem hiç de abartmış sayılmam sanırım. Üstelik yaklaşık bin yıldır milyonlarca insanı bir araya getiren bir lezzetken. Öyle dayanışmayı diri tutan bir yemektir ki mantı, Anadolu’da kadınlar hala mantı hazırlayabilmek için bir araya gelir, hamurunu birlikte açar ve elleriyle tek tek içlerini kıyma ile doldurur.
#Çıtır MantıŞef Ömer Bozyap’la yaz başında Galata Port’ta düzenlenen bir etkinlik sırasında tanışmıştım. Sirkeci’de bir otelin içinde “Ocak” adlı bir restoranı olduğunu anlatmıştı. Yaz telaşı ve seyahatler bitince aynı ekip buluşma sözü vermiştik. Nihayet hafta başında buluşabildik.
#Müge AkgünBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#Turizmİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#SeyahatLabadanın mantısı, kıymalı sarması, acı sarmaşığın da kavurması ve omleti harika oluyor. Bahar aylarında tarlaları kaplayan kırmızı gelinciklerin yeşil yapraklarıysa börek içlerine yakışıyor, gelincikten şerbet de yapılıyor. Yenebilir şifalı otlarla kendi damak zevkinize uyan yemekler hazırlayabilirsiniz. İlham vermesi için sıklıkla pişirdiğim dört tarifimi paylaşıyorum.
#SalataMeze hassas noktamız. Sıcak-soğuk gelen paylaşımlık tabakları birlikte yiyip tattıklarımızdan bol bol konuşmayı bir başka seviyoruz. The Steeve de şefi İsmet Saz’ın yerel malzemelerimizle lezzetlendirdiği tapas menüsüyle öne çıkıyor. Listede küflü peynirli karnabahar da var, ördek etli çıtır mantı da...
#MezeÖğle saatlerinde şık bir esnaf lokantası, akşamları bir zamanların popüler tabiriyle modern meyhane... Geleneksel Türk mutfağını, İstanbul yemeklerini başarılı sunumlarla servis ederek adını semtle bütünleştiren Karaköy Lokantası, artık Novotel’in girişindeki yeni adresinde. Atmosferi hayli farklı ama lezzetler hatırladığımız gibi...
#Karaköy LokantasıYemekte milliyetçilik kadar kabilecilik de mutfağımızın çeşitliliğine zarar veriyor. Kabilecilik derken benzer yemeğin farklı bir şekilde yapıldığı yörenin yemeğini aşağılamayı kastediyorum. Birçok yöre mutfağı bu nedenle İstanbul’da bulunmuyor. Bu şartlarda sektör dışından Sinoplu iki hanımın Kadıköy’de ev tipi mantı yapan bir mekân açması takdir edilesi... ‘Kulak’ denen mantıyı Sinop’ta yemiştim. Bol tereyağlı, cevizli ve keş peynirli olması çok hoşuma gitmişti. Sinopia da aynen böyle yapıyor.
#Türk MutfağıGeçen hafta mantı konusunda genel bir giriş yazısı yazdım ve -farklı adlarla da olsa- çeşitli ülkelerdeki mantı ve benzeri hamur işlerinden bahsettim. Emek yoğun olmasından ve fabrikasyona uygun olmamasından dolayı kuşkusuz iyi mantı daha çok evlerde bulunuyor. Ama gene de lokantalarda belli bir düzeyi tutturan, ‘düzgün’ mantı bulmak hâlâ mümkün.
#YemekYaz mevsimi henüz bitmedi. Hatta önümüzde yazın keyfini çıkarabileceğimiz bir bayram tatili bizi bekliyor. Çoğumuz planlarını yaptı bile. Ben de bayram için işinize yarayacağını düşündüğüm bir Alaçatı mekanlar dosyası yapmaya karar verdim. Yazın birkaç gittiğim Alaçatı’da en beğendiğim ve keyif aldığım mekanları karışık olarak sıraladım. İşte o mekanlar...
#AlaçatıSeverek yediğimiz mantının iç harcından pişirme tekniğine kadar birçok farklı çeşidi bulunuyor. Yöresel mantılarımız kadar, geçmişte aynı topraklar üzerinde yaşadığımız komşu ülkelerinde meşhur mantıları da mutfaklarımızın sevilen lezzetleri. Siz de hamurunu kolayca hazırlayarak nefis yöresel mantılar hazırlayabilirsiniz.
#Çıtır Mantı TarifiRoma’da "Tarihi yapı var mı?" diye sormak ne kadar tuhafsa, Manhattan’da da yenilik olup olmadığını sormak da o kadar anlamsız. Manhattan'da Central Park’ın güneyinde, 59. Cadde’nin altındaki bölgede her yıl yeni açılan restoran, mağaza, otellerin sayısı pek çok ülkedekinden fazla. İşte Manhattan'ı 36 saatte gezebileceğiniz bir rehber...
#ManhattanSon aylarda birkaç kez Kayseri’ye gitme şansım oldu, bu kez de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu kentteydim. Kayseri girişimci ruhu, Erciyes’i, pastırma ve mantısıyla zaten bir marka şehir. Ama bu kez tanıştığım yeni kuşak girişimciler ve ortaya çıkardıkları ürünlerin kalitesi beni çok etkiledi...
#Müge AkgünSurvivor 2017'de dün akşam kim elendi sorusu izleyiciler tarafından araştırma konusu oldu. Kıran kırana geçen yarışmaların ardından Survivor'da sembol ödülünü kim kazandı sorusu, diğer gündem konusu oldu. Mor oda ödülü ise bir yarışmacı ve onun seçtiği kişilere ziyafet yaşattı. Survivor'ın 14 Mart tarihinde yayınlanacak bölümünde ise İlhan ve Sedat arasında geçen şiddetli tartışma ekranlara yansıdı. İşte, dün akşam yaşananlar ve sembol ödülünü kim kazandı sorusunun cevabı
#SurvivorSadece süt ve maya... Her ne kadar yapımı basit görünse de peynirin iyisini yapmak hem maharet, hem dürüstlük, hem de sabır ister... Bugün yaşamlarının ikinci baharında hayvancılığı, peynir üretimini seçen, Anadolu’nun üç farklı köşesinden üç kadının öyküsü var. Filiz Taşköy, Funda Baltalı ve Lale Kuseyrioğlu.
#Müge AkgünHepimiz daraldık, gelecek endişesinden bunaldık. Bugün siyaset bilimlerini bir yana bırakıp, eski, dertsiz Pazar yazılarını hatırlatacağım. Çok eski yıllarda arada yaptığım gibi Bodrum’da beğendiğim mekânları yazacağım. Ve “Duyarsızlık, tuzu kuruluk, yüzeysellik” eleştirilerine de gayet hazırlıklıyım.
#Gülse Birsel