Kadın girişimciler için kendilerini danışman banka olarak konumlandırmaya çalıştıklarını belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Son beş yılda kadın girişimcilere sağladığımız finansman tutarı 150 milyara ulaştı. Bu rakam kadın girişimcileri ayrı segmentte değerlendirip destek vermeye başlayan ilk banka olarak bundan sonraki dönemde neler yapabileceğimizin kanıtı” diye konuştu. Kaya, finansman dışında kadın girişimcilere yönelik gerçekleştirdikleri eğitim, yeni pazarlara açılma ve cesaretlendirme konusundaki projelerle ilgili de bilgi verdi.
#Sibel KayaKimi “23 yıllık yaşantımın her saniyesinde psikolojik, cinsel, ekonomik şiddete maruz kaldım. Bunu yapanlar yabancı insanlar değil; abilerim, komşularım, arkadaşlarımdı” diyor, kimiyse “Türkiye’de kadın-erkek eşitliği olmadığı bir gerçek. Fakat coğrafya kader değildir. Düşüncelerimiz kaderimizi belirler. Düşüncelerimizi eğitim yüceltir” diye anlatıyor. Türkiye’de gençlerin cinsiyet eşitliğine yaklaşımını ve kadına yönelik şiddet algısını ortaya koyan ‘Gençlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı Araştırması’nda çarpıcı sonuçlar var.
#ŞiddetZorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, "Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan son Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, eşitsizliğin giderilmesinin 100 yıldan uzun zaman alacağı öngörülüyor. En büyük sorumluluk, iş dünyasına düşüyor. İşe her şeyden önce kadınlar için adil bir iş ortamı sağlayarak başlayabiliriz" açıklamasında bulundu.
#Dünya Ekonomik ForumuDünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl açıklanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nun 2018 sayısı, siyaset, ekonomi ve eğitim gibi bir dizi alanda kadın haklarının durumuna ilişkin oldukça karamsar bir tablo ortaya koyuyor.
#Dünya Ekonomik ForumuDünya Ekonomik Forumu, Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2017 verilerini açıkladı. Araştırmaya göre, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizlik oranı çalışmanın ilk kez yapıldığı 2006’dan beri ilk kez arttı. Türkiye ise 144 ülke arasından 131. sırada yer aldı.
#Cinsiyet Eşitsizliği RaporuDünya Ekonomi Forumu’nun (World Economic Forum) bir inisiyatifi olarak kurulan ve dünyada 350’den fazla şehirde liderlik potansiyeli taşıyan gençlerin topluma faydalı olabilecek projeler ürettiği Global Shapers Topluluğu’nun İstanbul merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliği ile sosyal farkındalık kampanyası başlattı
#Global Shapers İstanbulTürkiye’de kadın erkek eşitsizliğini hiçbir alanda sağlayamamak en büyük sorunlarından biri. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) her yıl cinsiyet eşitsizliğinde 145 ülkenin durumunu ortaya koyan bir rapor hazırlıyor. Global Cinsiyet Eşitsizliği raporu Türkiye’nin 145 ülke arasında en eşit 130’uncu ülke olduğunu gösteriyor ki bu bizi aynı zamanda eşitsizlikte dünyanın ilk 15 ülkesi arasına da sokuyor.
#Dünya Kadınlar GünüSabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kadınların "ayrıcalık" değil "eşitlik" istediklerine dikkat çekerek, "Kadınların iş hayatına katılımı bir tercih değil, bir ayrıcalık değil, sadece eşitlik meselesi değil; bizi başarıya götürecek bir 'zorunluluk' tur. Kadının katılımını sağlamak doğru bir iş kararıdır" dedi.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüDünya Ekonomik Forumu (WEF) Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nu (The Global Gender Gap Report 2015) yayımladı. Türkiye kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikte 145 ülke arasında 130'uncu oldu. Bahreyn, (123) Azerbaycan, (96) Ermenistan, (105) ve Gana (63) gibi ülkeler sıralamada Türkiye’yi geride bıraktı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, uzun süren sessizliğini bozdu. Hayrünnisa Gül, ''Başörtülü ilk First Lady olarak Köşk’te özellikle ilk yıllarınızın kolay geçmediğini biliyoruz. Neler yaşadınız o dönemde?'' sorusuna ''Oldukça zor ve yıpratıcı bir süreçti. Ancak zaman içinde insanlar bizi tanıdıkça, yaptığımız doğru işleri, olaylar karşısındaki tepkilerimizi gördükçe her şey normalleşmeye başladı ve bugünkü noktaya gelindi'' yanıtını verdi.
Dünya Ekonomik Forumu, cinsiyet eşitsizliğinde Türkiye’nin durumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yayınlanan ‘Global Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 142 ülke arasında Türkiye eşitlikte 125’inci sırada yer aldı. Böylece Türkiye’de kadınların ekonomi, politika ve eğitim alanlarında eşit olmadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu.
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı Global Gender Gap( Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği) raporu medyada hemen yer alırken, 11 Ekim Uluslararası Kız Çocukları Günü, belki de hemen bayram öncesine geldiği için hak ettiği yeri pek bulmadı. Oysa, kız çocuklarına verilen önem, ileriki yıllarda bu raporda iyi bir yer edinmenin bir ön şartı.
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Hamdi Doğan, kadınların yönetimdeki yerinin önemine işaret ederek, “Sürdürülebilir bir kalkınma gerçekleştirebilmesi; insan haklarına saygılı ve farklılıkların katma değerini iyi kullanabilen bir iş gücü oluşturması için yönetimde kadın erkek eşitliğinin önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Birçok kadın hayatında belirgin bir başarı elde etmiş olmasına rağmen içinde bir şüphe bulutuyla dolaşır. Başarılarının gerçek olup olmadığı konusunda karanlık bir his onları sarar, elde ettiklerini sürekli şansa bağlarlar. Peki, bu his nereden gelir? Kuşak araştırmacısı ve yazar Evrim Kuran’ın yeni kitabı ‘Başarılı Bir Kadın Olduğum İçin Özür Dilerim’ bu karmaşık duygunun kökenlerini ve etkilerini ele alıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımErkekler kadınları öldürüyor, sonra mahkemede ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleri alıyor. “Çok seviyordum”, “Evlenme teklifimi reddetti”, “Erkekliğime laf söyledi” gibi gerekçeleri çok duyduk. Ağustos 2020’de Ceyda Yüksel’i öldüren ve 3 yıldır yargılanması süren Serkan Dindar’ın davasındaysa mahkeme cinayetin ‘elem ve öfke’ nedeniyle işlendiğine karar verdi. Benzer vakalara baktık, avukatlarla bu indirimleri konuştuk.
#Necla BayraktarDeğişen dünyada yeniden şekillenen sosyal ilişkiler ve popüler kültür insanları farklı noktalara sürüklemeye devam ediyor. Güney Kore’de ortaya çıkan bazı intihar vakaları uzmanların dikkatini çekerken, artış göstermesinden endişe duyulduğunun altı çizildi.
#Güney Kore