Paylaş
Ama sanıyorum bu hayalimin gerçekleşmesi imkansızdan da öte.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından açıklanan 2018 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre cinsiyet eşitsizliğini tamamen gidermek için 100 yıldan daha uzun bir süre gerekiyor.
Bizler hep siyasette eşit katılıma dikkat ederiz ama ücret eşitsizliğinin giderilmesi için gereken süre 200 yıl!
Hafta başında Cinsiyet Eşitsizliği endeksi sıralamasında 149 ülke arasında İzlanda’nın ardından en iyi durumdaki ikinci ülke olan Norveç’teydim. Gastronomi dünyasının en etkili kadınlarından, feminist gazeteci yazar Maria Canabal’ın öncülüğünde kurulan “Parabere Forum”un Oslo’da yapılan beşinci buluşmasına katıldım.
Kadın şef, aşçı, restoran işletmecisi, üretici, someliye ve yazarları bir araya getiren bir platform olan Parabere Forum’un amacı yeme-içme sektöründeki kadınların güçlenmesine destek vermek.
Ve bu arada toplantıların yapıldığı ülkenin mutfak kültürünü tanıtmak.
Parabere Forum’un bu yılki teması “Changing The Game/ Oyunu Değiştirmek”ti. “Kadınların perspektifi ve katkılarıyla gastronomide var olan statüko nasıl değiştirilebilir konusu masaya yatırıldı.
35 ülkeden 400 kişinin katılımıyla gerçekleşen ve iki gün süren forumun birbirinden etkileyici ve ünlü konuşmacıları vardı...
GERÇEK GIDA UNUTULMAZ
Tabii bu ünlü isimlerin başında Amerikalı efsanevi şef Alice Waters geliyor. 1995 yılında okullarda çocuklar için başlattığı “Edible Schoolyard” eğitim programıyla beslenme alışkanlıklarını değiştiren, sadece organik, yerel ve mevsiminde ürün kullandığı Chez Panisse restoranıyla da öncü olan Waters’ın okul bahçesi projesi bugün dünya genelinde 5500 okulda uygulanıyor.
Julia Waters, 50 yıllık meslek yaşamı süresince gastronomi sektörüne verdiği katkılar ve sürdürülebilir bir dünya için yaptığı çalışmalardan dolayı “Parabere Care Award” ödülüne de layık görüldü.
VIPPA SOKAK YEMEKLERİ
Ödül, Oslo tarihinin ikinci kadın belediye başkanı Marianne Borgen tarafından Nobel Barış Ödülü törenlerinin de yapıldığı tarihi salonda verildi.
Norveç’in Trondheim kentindeki restoranı Credo ile bu yıl Michelin Rehberi Sürdürülebilirlik ödülü ve 1 Yıldız alan Heidi Bjerkan da etkilendiğim şeflerden
biri oldu.
Bjerkan aynı
zamanda Parabere Forum’un Norveç restoranında sadece bölgenin zorlu iklim koşullarında üretilen organik, yerel, mevsiminde ve sürdürülebilir balıkçılıkla elde edilen, doğaya saygılı ürünler kullanıyor.
Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor. Tecrit edilmiş bir biçimde yaşayan Suriyeli mülteci kadınlara gönüllü destek vermesi, iş yaşamına sokması en dikkate değer çalışmalarından.
Oslo Limanı’nda eski bir şeker deposunda açılan, Ortadoğu’dan Afrika’ya, Uzakdoğu’dan Avrupa’ya farklı kültürlere ait sokak lezzetlerinin, organik ürünlerle yapılmış yemeklerin sunulduğu, atölye çalışmalarının ve kültürel etkinliklerin yapıldığı Vippa projesinin de ortaklarından.
Hem Maria Canabal’ın 21 Ekim’de gerçekleşen İzmir GastroFest’e katılarak platformu anlatması hem de Parabere Forum’un Türkiye temsilcisi Sibel Kutlusoy’un başarılı organizasyonu sayesinde yeme-içme sektöründen 16 isimle birlikte Oslo’daydık.
2020 Parabere Forum, Pollenzo-Alba’da yapılıyor.
Şimdi hedef, 2021 Parabere Forum’un İstanbul ya da İzmir’de yapılmasını sağlamak.
Öküzgözüne özel kadeh
Hafta içinde Kavaklıdere AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman ev sahipliğinde bir grup gazeteci-yazar Nicole restoranda bir araya geldik.
Türkiye şaraplarını yurtdışında temsil edecek yerli üzümlerin en önemlilerinden Öküzgözü için Kavaklıdere dünyaca ünlü Avusturyalı kadeh üreticisi Riedel ile özel bir çalışma yaparak kadeh üretti.
Öküzgözü üzümünün de artık pinot noir gibi kendine ait bir kadehi var. İki yıl kadar önce Fransa’da bağ ve şato satın alan 90 yıllık markanın ikinci kuşak üyesi Ali Başman, Türkiye’nin şarap ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştirdiklerini ve bunun yüzde 30’unun da Öküzgözü olduğunu söylüyor.
Tünel Buselik
Gamze Cizreli, kafe ve brasserie türünün en iyi örneklerinden olan BigChefs’lerden sonra, yeni nesil meyhane konseptine de iddialı girdi.
Geçen yıl Anadolu Hisarı’nda kapılarını açan, eski meyhane kültürünü yorumladığı Hisar Buselik büyük ilgi görmüştü.
Şimdi de Şişhane’de Tünel Residence Teras’ta ikinci şubesini açtılar. Bir süre önce Gamze Cizreli ve BigChefs’lerin genel müdürlüğünü üstlenen Cenk Akın ile Buselik’te buluştuk.
Tünel Buselik’in tarihi yarımada manzarası insanın aklını başından alıyor, sade ve fonksiyonel tasarımı da başarılı. Mezeler yavaş yavaş servis edilmeye başlayınca dikkatiniz yemeklere dönüyor. Malzeme kalitesine önem verilmiş, taze ve mevsiminde ürünlere öncelik vermişler.
Vişneli pancar salatası, topik, badem ve fıstıklı Girit ezmesi, güveçte yaprak ciğer, pastırmalı sıcak humus, ceviz kaymak ikilisi tam kışa uygun mezelerdi.
Hepsi lezzetliydi. Ama bizde patlıcan salatası, kaşık salatası gibi vazgeçilmez öyle bir meyhane mezeleri vardır ki mevsimleri, mevsimselliği hiç takmazlar.
Keşke hiç olmazsa yeni nesil meyhaneler bu geleneği başlatsa, patlıcan ve domatesli çeşitleri yaz menülerine koysalar.
Yemeği keçi sütü dondurma eşliğinde gelen tahin helvalı katmerle sonlandırmayı ihmal etmeyin...
Yeni bir kültür sanat bölgesi doğuyor
Akaretler kültür ve sanat bölgesi olma yolunda ilerliyor. Bilgili Holding’in işbirliği ve desteği, Sabiha Kurtulmuş’un organizasyonuyla 5 Mart’ta başlayan, 17 Mart’a dek sürecek olan “Artweeks @Akaretler” etkinliğinde yerli ve yabancı birçok sanatçının eseri, 15 gün boyunca Akaretler’deki Sıraevler’de sergilenecek. Etkinlik süresince sanatçı ve koleksiyoner buluşmaları, workshop’lar, sanat sohbetleri, müzik dinletileri de yapılacak.
Paylaş