Güney Kore'de artan intihar vakaları hükümeti harekete geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Güney Korede artan intihar vakaları hükümeti harekete geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2022 11:07

Değişen dünyada yeniden şekillenen sosyal ilişkiler ve popüler kültür insanları farklı noktalara sürüklemeye devam ediyor. Güney Kore’de ortaya çıkan bazı intihar vakaları uzmanların dikkatini çekerken, artış göstermesinden endişe duyulduğunun altı çizildi.  

Haberin Devamı

Güney Kore’de “godoksa” olarak adlandırılan “yalnız ölüm” vakaları giderek artıyor. Bu duruma karşı yetkililer yaptıkları açıklamada, toplumda değişen olguların insanlarda derin psikolojik bozuklara yol açtığını ve intihara kadar sürüklediğini söyledi.

Genellikle, yalnız yaşayan ve aile üyeleri ve arkadaşlardan soyutlanmış kişilerin evlerinde gerçekleştirdiği intiharlar haftalarca fark edilmez duruma geldi. Bu durumun Güney Kore’de alışılmış bir ölüm şekli olarak kabul edilmesi üzerine uzmanlar bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtti.

Raporlara göre, en çok bildirilen yalnız ölümlerin yüzde 60'ını oluşturan 50'li ve 60'lı yaşlardaki gruplar oluşturuyor. Bununla birlikte, ülkedeki yalnız ölümlerin yüzde 6-8'ini oluşturan 20'li ve 30'lu yaşlardaki gençler de dahil olmak üzere tüm yetişkin yaş gruplarında artış görüldü.

Haberin Devamı

ERKEKLER DAHA FAZLA “YALNIZ ÖLÜM” YAŞIYOR

Godoksa ölümlerinde öne çıkan bir diğer unsur cinsiyet olarak belirlendi. Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı'nın 2021 raporunda, erkeklerin yalnız başına ölme olasılığının kadınlara göre 5,3 kat daha fazla olduğu kaydedildi. 2019'da erkeklerin yalnız ölümlere kadınlardan yalnızca dört kat daha fazla maruz kalması nedeniyle, cinsiyetler arasındaki ölüm eşitsizliği artıyor ifadelerine yer verildi.

Ek olarak, yalnız ölümlerde genellikle sosyoekonomik faktörler rol oynuyordu. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Seul Refah Vakfı'nın 2019 tarihli bir raporu, şehirdeki “godoksa” vakalarının yüzde 52'sinin "zemin katta veya kiralık dairelerde" meydana geldiğini gösterdi. Aynı rapor yalnız başına ölen insanların yüzde 95'inin işsiz olduğunu ortaya koydu.

JAPONYA’DA BENZER VAKALAR GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Japonya’da da "Kodokushi" olarak adlandırılan intihar vakalarının ortaya çıkması yetkilileri harekete geçirdi. Japon hükümet yetkilileri, yalnız ölümlerdeki yaşlanan bir nüfusa ve yaşlıların artan sosyal izolasyonuna bağlıyor. Giderek artan sayıda yaşlının tecride maruz kaldığı ülkelerde yalnız ölümlerin artması bekleniyor.

AKILLI FİŞ ÇÖZÜMÜ

Haberin Devamı

Güney Kore’de teknolojinin yalnız ölümlerin sayısını hafifletecek bir çözüm üreten firmalar elektriğin belirli bir süre boyunca kullanılmadığını veya bir odadaki aydınlatmanın alışılmadık bir süre boyunca sabit kalıp kalmadığını algılayabilen bir "akıllı fiş cihazı" geliştirdi. Hükümet ayrıca AI teknolojisini benzer bir şekilde kullanmanın yollarını araştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!