Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2018 yılı verileri baz alınarak hazırlanan ve İnsani Gelişme Endeksi, Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi, Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi ile Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’ni içeren ‘İnsani Gelişme Raporu 2019’ yayımlandı.
#Birleşmiş Milletler Kalkınma ProgramıDünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl açıklanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nun 2018 sayısı, siyaset, ekonomi ve eğitim gibi bir dizi alanda kadın haklarının durumuna ilişkin oldukça karamsar bir tablo ortaya koyuyor.
#Dünya Ekonomik ForumuTürkiye’de kadın erkek eşitsizliğini hiçbir alanda sağlayamamak en büyük sorunlarından biri. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) her yıl cinsiyet eşitsizliğinde 145 ülkenin durumunu ortaya koyan bir rapor hazırlıyor. Global Cinsiyet Eşitsizliği raporu Türkiye’nin 145 ülke arasında en eşit 130’uncu ülke olduğunu gösteriyor ki bu bizi aynı zamanda eşitsizlikte dünyanın ilk 15 ülkesi arasına da sokuyor.
#Dünya Kadınlar GünüToplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve yoksulluğu ortadan kaldırmak aynı mücadelenin iki unsuru. Dünya Kadınlar Gününü kutlarken şunu unutmayalım; Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündeminin hedeflerine ulaşması için bütün insanlığın başarılı olması gerekiyor; yalnızca yarısının değil.
#KadınTürkiye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) hazırladığı ‘İnsani Gelişme Endeksi’nde 2014 yılında 188 ülke arasında 72’nci sırada yer aldı. Eğitimde, işgücünde, gelirde eşitsizlik Türkiye’nin endeksteki ilerlemesinin önünü tıkarken görece uzun yaşam beklentimiz gerilememizin önüne geçti.
#İnsani Gelişmiş EndeksiTÜRKİYE’de kadın ve erkek arasında kişi başına düşen milli gelir farkı 3.5 kat. En az ortaöğrenim görmüş kadınların oranı yüzde 39. Bu oran erkeklerde yüzde 60. Bu verilerle Türkiye Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi’nde 148 ülke arasında ancak 118’inci olabildi.
Türkiye'de nüfus istatistiklerinin açıklandığı gün, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı da (TEPAV), 81 ilin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesini açıkladı. Buna göre, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından en eşitlikçi il İstanbul. Ankara 15. sırada yer alırken, İzmir 22. sıraya kadar düştü. Cinsiyet eşitliğinde en kötü karne ise Ağrı’nın.
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “2010 İnsani Gelişme Raporu”nu okurken Türkiye açısından en üzücü durumla “Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi”ne ilişkin küresel sıralamada karşılaştım.Türkiye, kadının toplum içindeki yerini gösteren bu endekste, ne yazık ki dünya ortalamasının altına düşüyor, hatta bu endeksin esas aldığı bazı ölçütlerde “düşük düzeyde gelişmiş” ülkeler kategorisine giriyor.
Türkiye'yi Güney Afrika'nın gerisinde, 126. sırada gösteren “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi”nin gerçekleri yansıtmadığı, endeksin, tüm girişimlere rağmen geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli uluslararası kuruluşların 2005, 2007 ve 2008 yılı raporlarından hazırlandığının ortaya çıktığı bildirildi.
İMAM hatiplere talep 3 kat arttı. İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanlığı’nı dün devreden Yusuf Ziyaeddin Sula “İmam hatiplere katsayı engeli kalktı. Bu sene ‘Durun artık gelmeyin daha fazla alamayız’ der duruma geldik. İstanbul’da mevcudun üç misli öğrenci aldık” dedi.