Güncelleme Tarihi:
UNDP'nin 187 ülkeyi kapsayan yılık raporuna göre Norveç en yüksek insani gelişme endeksiyle 1. sırada yer alırken, Avusturya 2., Hollanda 3., ABD 4., Yeni Zelanda 5., Kanada 6., İrlanda 7., Liechtenstein 8., Almanya 9. ve İsveç 10. sırada bulunuyor.
Türkiye ise 0,699'luk bir değerle 92. sırada yer alarak "yüksek insani gelişme" gösteren ülkeler sınıfına girdi.
Yaşam koşularının en kötü olduğu ülkeler ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer, Burundi, Mozambik ve Çad olarak belirlendi.
"Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek" başlığını taşıyan 2011 yılı raporunda gelir dağılımının dünyanın büyük bir bölümünde daha da kötüleştiği belirtildi.
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'ne (TCEE) göre İsveç, üreme sağlığı, okullaşma süresi, fırsat eşitliği ve istihdam alanlarında ilk sırada yer aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde İsveç'i Hollanda, Danimarka, İsviçre, Finlandiya, Norveç, Almanya, Singapur, İzlanda ve Fransa takip eti.
Türkiye, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde de "yüksek insani gelişme" gösteren ülkeler grubuna dahil oldu ve 77. sırada yer aldı.
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde en düşük puanlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer, Burundi, Mozambik ve Çad'a ait oldu.
Temiz su kaynakları, yakacak ve sağlık hizmetlerine erişimin temel alan Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi'nde (ÇBYE) nüfusunun yüzde 92'si yoksul olan Nijer ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi, yüzde 89 ile Etiyopya ve yüzde 87 ile Mali takip eti. En yoksul 10 ülkenin tamamı, Afrika kıtasında yer alıyor.