Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) ‘Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Geliştirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi’ kapsamında ‘Siyasal Kararlara Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ raporu hazırladı. Rapora göre, kadınların aday gösterilme ve seçilme oranı neredeyse yok denilecek düzeyde. Yerel seçimlere üç ay kala yayınlanan raporda, 2014 yerel, 2015 ve bu yıl 24 Haziran’da yapılan genel seçimlere ilişkin bilgilere yer verildi.
#GazetehaberleriBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartToplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı başta Anayasası olmak üzere imzaladığı uluslararası sözleşmeler ve ulusal yasalarla taahhüt etmiş olan Türkiye, yürütülen çalışmalara karşın eşitlikten hayli uzakta. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği tarafından yürütülen Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi de bu eşitsizliği rakamlarla ortaya koyan araştırmalardan biri. Örneğin yasamayı ele alalım: TBMM’deki kadın vekillerin oranı sadece yüzde 14. Belediye meclislerinde bu oran yüzde 11’e düşüyor.
#Cinsiyet EşitsizliğiDünya Ekonomik Forumu, Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2017 verilerini açıkladı. Araştırmaya göre, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizlik oranı çalışmanın ilk kez yapıldığı 2006’dan beri ilk kez arttı. Türkiye ise 144 ülke arasından 131. sırada yer aldı.
#Cinsiyet Eşitsizliği RaporuGiderek büyüyüp torbadan çuvala dönüşen yasa değişikliği tasarısı içinde kadın ve çocuklara yönelik cinsel suçlarla ilgili maddeler de var biliyorsunuz; PR’ı “ağır cezalar getirileceği” şeklinde yapılıyor. Toplum nihayet bu “ırz düşmanları”nın hak ettikleri cezalara çarptırılacağını ve sorunun hallolacağını düşünüyor. Peki işin gerçeği öyle mi?
Son günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetGaranti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Müşterilerimizin yeşil dönüşümü için bugüne kadar 50’den fazla sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmet oluşturduk. Ayrıca “sektörel bankacılık modeli” geliştirerek müşterilerimizin sürdürülebilir finans ve dönüşüm projeleri için danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriyoruz” dedi. Süzer 2025’e yılına kadar en az 400 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman desteği sağlayacaklarını da söyledi.
#Garanti BBVAGaranti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Müşterilerimizin yeşil dönüşümü için bugüne kadar 50’den fazla sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmet oluşturduk. Ayrıca “sektörel bankacılık modeli” geliştirerek müşterilerimizin sürdürülebilir finans ve dönüşüm projeleri için danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriyoruz” dedi. Süzer 2025’e yılına kadar en az 400 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman desteği sağlayacaklarını da söyledi.
#Sponsorlu İçerikMor Salkım Kadın Dayanışma Derneği uzmanları, dernek şiddet hattına ulaşan son bir aylık aramaların evde kalma süreciyle yüzde 38 arttığına ve arayanların yüzde 50’sinin kadın sığınma evi talep ettiğine dikkat çekti. Uzmanlar bu süreçte kadına yönelik şiddete dair acil önlem planının olmadığının altını çizdi.
#BursaSabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan "Eğitime yatırımın, sürdürülebilir değişim için kilit olduğunu düşünüyoruz. Kurulduğumuz yıldan bu yana eğitimin ve öğretmenlerin güçlenmesi için 4,5 milyar TL kaynak ayırmış olmaktan mutluluk duyuyor ve bir dokunuşla hayatlarımızı değiştiren öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz" dedi.
#Sabancı Vakfı17-24 Haziran tarihlerinde 100 ülkeden 15 bin katılımcıyı ağırlayan, 41.170 eserin ödül için yarıştığı Uluslararası Cannes Lions Yaratıcılık Festivalinin her alanında teknoloji ve inovasyon ön plana çıkıyor. Bu yılki festival yaratıcılığın ekonomi, toplum ve kültür üzerindeki rolüne odaklanıyor.Yaratıcılığın iş dünyasında pozitif bir rolü olduğu düşüncesiyle, panellerde yaratıcıların dünyadaki iyilik arayışına yapabileceği katkı üzerinde duruluyor.
#Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali