Türkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#HürriyetEvcil hayvan sahiplerinin tatile çıkarken en büyük derdidir; nerede, kiminle kalacak, nasıl bakılacak? Siz de bu sorulardan bunaldıysanız, bu sayfa tam size göre. Şimdilik çoğunlukta değiller ama sayıları hızla artan pet dostu oteller var. Jürimize hayvan dostu tatilin en iyi adreslerini sorduk...
#OtelTürkiye’de özellikle son dönemde ‘yeşil yumurtacı’ olarak bilinen süs tavuğu besleyen üreticilerde artış devam ediyor. Edirne’de de araucana cinsi tavuk yetiştiriciliği kervanına katılan meraklı çiftçilerden Nebil Eyikeyif, yeşil yumurtaların bıldırcın yumurtasına eş değer olduğunu söyledi.
#Süs Tavuğu- Alanya'da yaşayan Muhammet Başkan, doğal yumurta tüketmek için başladığı tavuk yetiştiriciliği işini büyüterek çiftlik kurdu- Çiftliğinde 7 ülkeden 9 cins tavuk bulunan Başkan:- "Avusturya'dan İzlanda'ya kadar çeşitli ülkelerden tavuklar getirttim. Bir tavuğu çiftliğe kazandırmanın maliyeti 5 bin lirayı buluyor. Amacım 15 ırka ulaşmak"
Bursa’da yüzlerce meraklısı olan ve birbirinden renkli, farklı özelliklere sahip süs tavukları 10 bin liraya kadar alıcısını bekliyor. Bursalı süs tavuğu yetiştiricileri; Osmanlı Sultan Tavuğu, Malezya Serema Cinsi tavuklar, siyah renkteki Ayam Cemani cinsi tavukların özellikle ilgi çektiğini belirtiyor.
Dünya, Domuz Gribi ile boğuşurken Türkiye'de her hafta birkaç kişi, Kırım Kongo'dan hayatını kaybediyor. Peki bu ölümleri önlemenin tek yolu kenelerden uzak durmak mı? Aynı soruları köşesinden seslendiren Hıncal Uluç bir iddiayı da gündeme getirdi. Avrupa'da kullanılan kene aşısı neden Türkiye'de yok? Bu aşıyı üreten şirketin Türkiye temsilcisi Eczacıbaşı neden satmıyor? Aysel Alp araştırdı. İşte cevabı...
HAYVANLAR ALEMİ… (3) - Sevgili Serdar, Hayvanlar alemine doğru şöyle “yüksek yoğunluklu” bir yaklaşıma karar verdiğimde, yaşamımda hayvan sevgisinin aileden bulaştığını yeni yeni anlıyorum. Çucukluğumda yaz tatillerim genellikle Sapanca’da geçerdi. Dayımın ve teyzelerimin meyve bahçelerinde geçen günlerimde (1940-1960 yılları arası) küçük ve büyükbaş hayvanlar yanında at, merkep ve köpek hemen her evde bulunurdu. Meyve taşımacılığında arabalara ya atlar, ya da öküzler koşulur, inekler ise et ve sütlerinden yararlanılmak amacıyla beslenirdi. (Aaaah Sezai Abi ah!)
Her gün mizah yapmak, Selahattin Duman gibi bir usta için bile çok zor. Ara sıra haddimi aşarak ben de kalkıştığım için, ne demek olduğunu biliyorum... Duman, dün köşesinde “Tavukçuluk sektörüne katkı...” başlıklı bir yazı yazdı. Balıkesir’den Hikmet M. de (hanım mı, erkek mi, isimden çıkaramadım) “Duman’ın fena açığını yakaladım” diye sevinçle yazıyor bana...