Ortaya çıktığı ilk günden itibaren tüm hayatı değiştiren Covid-19 virüsü hakkında yapılan araştırmalar, bu virüsün vücudun hemen hemen her sistemini etkilediğini ortaya koydu. Ciltteki kızamık ya da su çiçeği benzeri döküntüler ya da kaşıntılar da Covid-19 belirtileri arasına eklendi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, başlangıçta solunum sistemi hastalığına neden olduğu düşünülen bu virüsün deri üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Cilt SorunlarıKış mevsimiyle birlikte cildimiz için tehlike çanları çalmaya başladı. İyice etkisini gösteren soğuklar, rüzgar ve havadaki nem miktarının düşmesine; pandemi sürecinde bolca yüklenilen dezenfektanların yanlış kullanımı da eklendiğinde bazı cilt hastalıklarının daha kolay tetikleneceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri, kış aylarında görülen 5 cilt hastalığı ve bu hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı.
#Cilt HastalığıEozinofil, vücut sağlığı için oldukça önemli bir kan hücresidir. Beyaz kan hücresi olan eozinofil, vücutta savunma için üretilmektedir ve ömürleri birkaç hafta olmaktadır. Sizler için eozinofil hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Eozinofil Nedirİnsan yaşamının üzerinde stresin hem psikolojik hem de fiziksel olarak ciddi sağlık sorunlarına neden olan etkileri bulunmaktadır. Bu sağlık sorunlarından biri Liken Planus hastalığıdır. Sizin için Liken nedir ve nasıl tedavi edilir? Liken Planus özellikleri, belirtileri ve nedenleri konularını derledik.
#Liken Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?Pandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#HemoroidPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#Prof. Dr. İlker Sücüllüİltihaplı bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminizin kronik yani uzun süreli iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Üseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuvar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalık olarak tanımlanır. Aynı hastalık grubu içinde yer alsalar da nedenleri, klinik seyirleri ve tedavi yöntemleri birbirlerinden ayrı özellikler gösterir.
#İltihaplı Bağırsak HastalıklarıGünümüzde tüketiciler, sağlık ve güzelliklerini korumak ve oluşan sorunlarına çözüm bulmak için ilaç yerine doğal ürünlere, fonksiyonel gıdalara ve güvenli gıda takviyelerine yöneliyor. Fonksiyonel gıdalar, besleyici etkilerinin yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olan gıdalar olarak tanımlanıyor. Günlük tükettiğimiz besin skalasına baktığımızda farkında olmadan birçok fonksiyonel gıda ile zaten buluştuğumuzu görmek mümkün.
#KolajenHer yıl binlerce bebek zamanından önce dünyaya geliyor. Kendileri küçük ama mücadeleleri büyük olan prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunları görülebiliyor. Bebeklerini bir an önce kucağına almak isteyen anne babaları ise zorlu bir süreç bekliyor. Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Esin Koç ile hem prematüre bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri hem de prematüre ailelerinin cesaretini artırmak için düzenledikleri sergiyi konuştuk.
#Prematüre Bebek GelişimiGünümüzde sık rastlanan cilt hastalıklarının başında egzamalar geliyor. Değişik tipleri olan egzamaların bazı türleri soğuk havalarda yaygınlaşıyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Utaş, bazen günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetli seyir gösterebilen bu hastalıktan basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu söylüyor; atopik egzamayı tetikleyen başlıca nedenleri ve alınabilecek önlemleri sıralıyor.
#Egzama TedaviRahatsız edici kaşıntılar, bitmek bilmeyen kızarıklıklar, pul pul bir cilt, kabartılar ve hatta iltihaplı yaralar… Cilt problemleri söz konusu olduğunda karşılaştığımız problemler o kadar çoktur ki, bazen nasıl bir yol izleyeceğimizi bilemeyiz. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı, deri kaşıntıları ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Cilt HastalıklarıAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetLenfoma boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir.Bunların dışında ateş, kilo kaybı, halsizlik, ciltte kaşıntı vb. şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür rahatsızlıklar sizde de varsa siz de lenfoma olabilirsiniz.
#Lenfoma BelirtileriAni değişen hava sıcaklıklarına uyum sağlayamayan ve strese giren vücut, tiroid hastalıklarına daha açık hale geliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket: “Tiroid hastalıkları en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcak-soğuk hava değişimleri bu duruma zemin hazırlayan en önemli nedenlerden biridir.”
#Mevsim Geçişlerinde HastalıklarElinde torbalarca tahliller ve reçeteler, doktor doktor gezen insanlar hemen her hastanede görebilirsiniz. Hepsi şikayetlerine çözüm bulmak istiyor. Doktorlar da haykırıyor "Erken teşhis önemlidir." Peki ama erken teşhis yapabilen doktor var mı? Maalesef sayıları yok denecek kadar az.