Hafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanBu hafta Melike Şahin ve Mabel Matiz, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda hayranlarıyla buluşacak. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni sezonu piyanist Emre Şen konseriyle başlıyor. Devam eden Art Weeks İstanbul’a sanatseverlerin ilgisi yoğun. Tiyatro tutkunları DasDas yapımı ‘Ayna’yı kaçırmasın.
#Uygar TaylanÇocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#TatlıBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#MusSütlü, beyaz, bitter... Brownie, profiterol, rokoko... Çikolatasız bir dünya hayal edemeyenler için çeşit çok... Sadece kokusu bile mutluluk hormonu salgılatan bu özel tadı ne sıklıkla, nasıl yiyorsunuz? Şef İdil Yazar’ın tarifleri ilham olacak cinsten...
#İdil YazarYapımı kolay, yemesi lezzetli ağlayan pasta tarifi hem çocukların hem yetişkinlerin sevdiği beş çayı alternatiflerinden biridir. Malzemeleri her ne kadar bol görünse de ağlayan pasta yapılımı bir o kadar pratik ve eğlenceli. Peki krem şantili ağlayan pasta nasıl yapılır? İşte ağlayan pasta tarifi ve malzemeleri...
#Ağlayan PastaSıcak çikolatalı kek, Molten chocolate cake, valcona ya da akışkan çikolatalı kek ama sufle değil! İlk olarak bu konuya açıklık getirelim. Gittiğiniz her restoranın tatlı menüsünde Sufle adı altında sıcak çikolatalı kek servis edilir. Ya da günümüzde internet üzerinden aradığınızda sufle adı altında sıcak çikolatalı kek tarifleri çıkar karşınıza.
#Sıcak Çikolatalı KekSağlığımıza daha dikkat ettiğimiz, ancak yemekten de vazgeçemediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Tam da bu zamanlarda daha az kilo almanıza ve sağlığınızı korumaya yardımcı olacak bir önerimiz var. Sizin için, tatlıların vazgeçilmezi toz şeker yerine aynı lezzeti yakalayabileceğiniz farklı alternatifleri derledik.
#BalBugünün tarifi sıcacık, içi akışkan, dengeli ve çok lezzetli bir tatlı olan, beyaz çikolatalı kestaneli volkan kek. Kestane sevmeyenlerin bile bayıldığı, yapımı çoook kolay ve kısa süren pratik bir tatlı, ama aynı zamanda restoran menülerinin yıldızı olacak bir dokuya ve görüntüye sahip. Hızlıca tarife geçelim, okuyunca inanamayacaksınız ne kadar pratik olduğuna, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!
#Burcu EminoğluÇoğu kafelerde gördüğünüz sufle aslında sufle değil. Genelde volcano'ya (lava cake/çikolata şelalesi/çikolatalı sıcak kek) sufle deniyor. Fakat volcano hem yapımı hem kıvamı farklı olan bir tatlıdır. Suflenin kıvamı o yüzden yanlış biliniyor.
#Derya JerdevPasta-kek tariflerinde geçen ganaj, çikolatadan yapılmaktadır. Ganajı dilerseniz sütlü çikolatayla dilerseniz de bitter çikolata kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Peki, ganaj tam olarak nedir, nasıl yapılır? Ganaj kullanarak pek çok kek ve pasta tarifi ortaya çıkarabilirsiniz. İşte, ganaj pasta tarifine bir örnek…
#Ganaj NedirAvrupa’daki Noel pazarları ışıldamaya başladı. Geleneksel el sanatlarından yerel lezzetlere, tasarım ürünlerden kült yılbaşı süslerine kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Ancak bu pazarlar sadece alışveriş buluşması değil; Avrupa’nın görkemli mimarisiyle birleşen masalsı bir yolculuk vaat ediyor. Hem de hava ne kadar soğuk olursa olsun insanın içini sıcak tutan bir yolculuk… Seyahat planlarını şimdiden yapmakta fayda var.
#Saffet Emre TonguçDünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesindeki üst yerini senelerdir kimselere bırakmayan Viyana, resim, heykel, müzik neredeyse her konuda kendini geliştirmiş dolu dolu bir şehir. Bu hafta katıldığım üç günlük 'Viyana Gurme Turu' sonrasında Viyana’nın gastronomi açısından da ne kadar gelişmiş olduğunu fark ettim. Sokak lezzetinin vazgeçilmezi meşhur sosisleri, Viyana şnitzelleri, sacher tatlısı, elmalı strudelları ve daha nicesi.. Sır gibi saklanan Viyana usulü şnitzel ve elmalı strudelin püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım. Eskiden Viyana denilince aklıma opera geliyordu şimdi ise yemek!
#ViyanaKestane şişmanlatır mı? Haşlanınca mı kavrulunca mı yararlı? Kestanede yağ var mı? Hangi vitamin ve mineralleri barındırıyor? Vücudun hangi sistemlerini etkiliyor? Kalorisi düşük tarifler için neler gerekli? Bütün bu soruların cevabını ve kestaneli 3 fit tarifi Diyetisyen Emre Uzun verdi!
#Kestane