Chia tohumu, sıkça tercih edilen sağlıklı beslenme ürünlerinden birisidir. Küçük siyah tohumlar olan chia tohumunun; yaşlanmayı geciktirici, cilt sağlığını koruyucu, kalp sağlığını koruyucu, sindirim sağlığını koruyucu ve daha vücut için birçok fayda sağlayan bir besin olduğunu söylemek mümkündür. Chia tohumunun yan etkilerinden dolayı ise bazı kişiler tarafından kullanılmaması gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ChiaHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriKetojenik beslenme, son dönemde hem dünyada hem de Türkiye'de en popüler beslenme biçimlerinden biri haline geldi. Karbonhidrat tüketimini azaltıp proteinler ve yağlara ağırlık veren ketojenik beslenmeyi benimseyenlerin sayısı arttıkça, bu modele uygun tarifler ve malzemeler de sık sık gündeme geliyor. Söz konusu Türk mutfağı olunca ketojenik beslenmeye uygun hamur işleri de birçok kişinin merak konusu haline geliyor. Bugün sizin için ketojenik beslenenlerin gönül rahatlığıyla kullanabileceği un çeşitlerini araştırdık. Bundan sonra hamur işi yaparken bu ipuçları size yol gösterecek.
#Ketojenik BeslenmeYENİ koronavirüste oluşan yapısal değişim (mutasyon) gereksiz bir korku dalgası yarattı. Dahası, pandemi sürecini en baştan beri bir korku filmi haline getirmek isteyenlere de mutasyon haberi adeta ilaç gibi geldi. Oysa elimizdeki bilgiler çok net ve açık: Mutasyon diğer RNA virüslerinde olduğu gibi yeni koronavirüs için de beklenen ve sık sık görülen bir süreç. Uzmanlar bu belalı virüsle tanıştığımız ilk günden bu yana virüsün onlarca mutasyonu zaten geçirdiğini çoktan açıkladılar.
#YazarBeslenme jargonumuza son yıllarda dahil olmuş bir kelime var: Süpergıda. İnsan sağlığı için çok önemli olduğu söylenen, beslenmemize mutlaka dahil etmemiz tavsiye edilen süpergıdalarla ilgili kafamız biraz karışık. “Süpergıda neye denir? Bu gıdaları neden ve nasıl yemeliyiz?” gibi sorular aklımızı karıştırıyor. Aşağıda uzmanların da desteğiyle bu sorulara yanıtlar vermeye çalıştık. Hoş geldiniz süpergıdalar dosyasına...
#SüpergıdalarBilgi kirliliği yeni bin yılın en mühim sorunlarından biri. Özellikle “sosyal medya” meselesi devreye girdikten sonra bu kirliliğin boyutu daha da büyüdü. Eski yanlışlara yenileri eklendi. Bazıları ise adeta birer “ŞEHİR EFSANESİ” haline geldi. İşte ilk 10 örnek...
#Osman MüftüoğluSizden gelen soruları yanıtlamak bizim için öncelikli bir görev. Aynı zamanda büyük bir keyif. Bazen aynı sorular tekrar tekrar geliyor ama zararı yok. Siz merak ettiğiniz her konuda bize yazmaya devam edin. Yanıtlamaya hazırız. Bugün sık gelen dört sorunuza dört eski yanıtımızı hazırladık. Buyurun...
#Osman MüftüoğluEgzersizle ilgili “sıkça sorulan sorular”ın başında “günün hangi saatinin en uygun zaman olduğu” ve “ne süreyle yapılmasının en yararlı sonucu verdiği” yer alıyor. Bu konuda çok farklı görüşler var. Biz de bilgi ve deneyimlerimizden yola çıkarak bir “eğrisi-doğrusuyla sabah ya da akşam egzersizi özeti” hazırladık.
#Yazar Yazısı