Salgın bize çok şey öğretti. Sanılanın aksine evden çalışmanın mümkün olduğunu örneğin... Dünyayı daha da güzelleştirmek için çabalamayı, başka insanlara ve canlılara yardım etmeyi de evden sürdürebilirsiniz. Destek verebileceğiniz birçok STK yardımınızı bekliyor.
#GazetehaberleriTohumluk Vakfı, deprem bölgesinde kırsal kalkınmaya destek amacıyla uygulamaya koyduğu ‘Dijital Tohumlar Filizleniyor’ projesini dün Ankara’da tanıttı. Tohumluk Vakfı Başkanı Pınar Ayhan, “İyilikte buluşmak, ‘bir’likte buluşmaktır çünkü kendini iyiliğin yüksek ruhuna teslim etmişlerin gözü de, eli de, dili de, beli de birbirinin ardını kollar, birbirinin hayrını sorar” dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Afetlerde yardım konusunda bilgili olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlamıştık ama kimimiz zamanla bu konuyu unuttu. Bazılarımızınsa gündeminden hiç çıkmadı. Çoğunluğu, büyük bir depremin beklendiği İstanbul’dan olmak üzere, Türkiye’nin 40 ilinden on binlerce kişi afet gönüllüsü olmak için Mahalle Afet Gönüllüleri’ne (MAG) başvurdu. Bu eğitimlere biz de katıldık.
#Afet GönüllüsüAFAD’ın kurduğu ‘gönüllüler ordusu’ afet bölgelerinde yardıma koşuyor. Enkazdan yaralı taşıma, çadır kurma gibi eğitimler alan ‘gönüllü ordusu’nda ev hanımından mühendise, öğrenciden emekli askere kadar her meslekten ve yaştan 523 bin kişi yer alıyor. 18’ini dolduran herkesin e-Devlet üzerinden başvurup, eğitimlerine katılabildiği gönüllülük sisteminde hedef her mahalleye bir gönüllü...
#AFADÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni Yılİngiltere'de bulunan Buxted FC takımının tesislerinde akılalmaz bir saldırı yaşandı. Kimliği açıklanmayan iki saldırgan, Christian Eriksen'in ölümden döndüğü maçtan birkaç saat sonra kulübe ait defibrilatör setini parçaladı. Ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntüleri sosyal medyada büyük ses getirdi.
#Buxted FCCOVID-19 pandemi döneminde bir yılıgeride bırakırken, yüz yüze örgün eğitimden uzaktan eğitime geçilmesi ve halk sağlığını koruma amacıyla uygulanan çeşitli kısıtlamalarla Z kuşağının hayatı azımsanmayacak derecede değişti. Dünyanın pek çok ülkesinde yapılan araştırmalar pandemi döneminde 12-18 yaş arasındaki çocuklar ve gençlerin stres, kaygı, depresyon seviyelerinin arttığına işaret ediyor. En sık dile getirilen şikayetlerin başında ise odaklanmada zorluk, can sıkıntısı, yalnızlıklık hissi, huzursuzluk, kaygı ve COVID-19 virüsünün bulaşmasına yönelik hissedilen endişeler bulunuyor.
#COVID-19“Kampüste iyilik var” sloganıyla öğrencisinden mezununa, çalışanından akademisyenine bir araya gelerek kurduğu gönüllülük hareketini sürdüren Yaşar Üniversitesi, COVİD-19 salgını döneminde de herkesi kapsayacak birçok iyiliğe imza atıyor. Binin üzerinde öğrenci ve mezun, evlerinde kalmak zorunda olanlara yardım etmekten uzaktan ders vermeye, sokak hayvanlarını beslemekten kitap seslendirmeye kadar bu süreçte aktif olarak yer aldı.
#GETEMAnkara’da gençlerin 2019 yılında kurduğu Sevgi Gönüllüleri Derneği, salgın sürecinde de gönüllülük faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda Online Köy Projesi’ni de hayata geçirerek Polatlı’daki ortaokul öğrencileriyle dijital olarak buluşan gönüllüler, bu projeyi diğer okullarda da sürdürmeyi planlıyor. Gönüllülerle salgın sürecindeki faaliyetlerini konuştuk.
#Sevgi Gönüllüleri DerneğiÜniversitelerin açılacağı tarihle ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın açıklamaları kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi için bazı üniversitelerde hibrit (karma) eğitim kararı alındı. Bugün yapılan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası bilgiler veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrimiçi olarak devam edilmesi konusundaki görüş birliği Yüksek Öğretim Kurumumuza iletilmiştir" ifadesini kullandı. İşte, ayrıntılar.
#Üniversiteler Ne Zaman Açılacak?Frankfurt Eğitim Ataşeliği düzenlediği ödüllü video yarışmalarıyla Türk çocuklarının Türkçe konuşmalarını özendiriyor. Ataşelik, hazırladığı bir video ile de Hessen yaşayan Türk çocuklarına ‘Türkçe önemlidir. Türkçe öğrenin’ mesajı verdi.
#Frankfurt Eğitim Ataşeliğiİletişim Başkanı Fahrettin Altun, ’Kızılay Talks Konferansı’na video mesaj gönderdi. Altun, "Ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın mazlum halkları nezdinde bir umut sembolüne dönüştüren Türk Kızılay ailesine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
#Fahrettin AltunAFAD gönüllüsü olmak isteyenler başvuruların nasıl yapıldığını merak ediyor. Gönüllülük sistemine başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor. Başvuru yapan kişiler SMS ve e-mail yoluyla (https://gonullu.afad.gov.tr) portalına yönlendiriliyor. AFAD Gönüllü Eğitim Programı, çevrimiçi eğitimler, yüz yüze eğitimler ve saha eğitimlerinden oluşuyor.
#AFAD‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale BienaliCOVID-19 pandemisi okulların kapanmasına neden oldu. Eğitimin aksamaması için akla gelen en önemli çözüm uzaktan ve çevrimiçi eğitim oldu. Milli Eğitim Bakanlığınca 2011 yılında kurulan Eğitim Bilişim Ağı alt yapısı eğitim ve öğretim için kullanıldı. Aynı zamanda internet üzerinden çevrimiçi eğitim uygulayan okullar oldu. Peki uzaktan ve çevrimiçi eğitimin verimliliği artırılabilir mi? Uzman Psikolojik Danışman Bedi Aydın, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#OkulKoronavirüs pandemisinin psikolojik etkilerini görmek amacıyla veli ve öğrencilerle yapılan bir araştırmaya göre çocuklar evde kaldıkları dönemde ebeveynlerinden daha çok sosyal medyada zaman geçiriyor. Çocukların yüzde 12,8inin (260 ergen) ebeveynleriyle hiç zaman geçirmediği, yüzde 71,8inin (1454 ergen) ise 1-4 saat zaman geçirdiği araştırma sonuçlarında yer aldı. Araştırmaya katılan çocukların evde kaldıkları dönemde yüzde 70,8inin sosyal medyada zaman geçirdiği ve yüzde 46,4ünün (939 kişi) ise okula gidememekten dolayı üzgün oldukları da araştırma sonuçlarına yansıdı.
#Sosyal MedyaÇocuklarımız bu salgının başrol oyuncuları değil. Fakat bu durumun en çok etkilenenleri arasında olma riski taşıyorlar. Neyse ki bugüne kadar COVID-19’un doğrudan sağlık etkilerinden büyük ölçüde etkilenmemiş olsalar da bu krizin çocuk refahı üzerinde derin bir etkisi var.
#ÇocukCUMHURBAŞKANI Yardımcısı Fuat Oktay, "FETÖ'nün Türkiye ve Türk dili markasını kullanarak yaptığı okullar milletimizin gasp edilmiş mallarıdır ve bunların daha çok ülkede Maarif Vakfımıza devredilmesi için diplomatik mücadelemizi sürdüreceğiz. Ne yazık ki hain FETÖ üyeleri, bazı ülkelerde mağdur gibi karşılanmakta, bu teröristlere kol kanat gerilmektedir. Biz bu ülkelerin ikiyüzlü tutumuna rağmen asla karamsarlığa düşmedik, düşmüyoruz. Onlar kaçacak biz kovalayacağız." şeklinde konuştu.
#FETÖCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "S-400, F-35 ile başlayan süreçte bizi yaptırımlarla tehdit edenler, tehditlerin bizi yerli tasarım ve üretime daha motive edeceğini bilmelidir" açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OktayBoğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Sibel Akmehmet Şekerler, toplumda ve üniversite içerisinde Çölyak hastalığına dair farkındalık oluşturmak amacıyla bir ders açtı. Çölyakla Yaşam Derneği ile yapılan çalışmalarla birlikte bir gönüllülük projesi biçiminde gerçekleşen ders, bu hastalık hakkında daha önce hiç bilgisi olmayan pek çok öğrencinin Çölyak ile ilgili farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Boğaziçililer, TBMM’de Çölyak hastalarıyla ilgili kurulan araştırma komisyonunun çalışmalarına da katkı sağlıyor.
#Boğaziçi Üniversitesi