Michelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiTertemiz, sessiz, etrafı güzelliklerle dolu ve özellikle kışın kendine has bir çekiciliğe sahip Köprübaşı Ömer Efendi köyü. Burada yaşayanlar konuklarını zarif bir misafirperverlikle karşılıyorlar ve eski köy konağında, gürül gürül yanan sobanın yamacında olağanüstü yemeklerle tanıştırıyorlar.
#HürriyetYeni kısıtlamalar çerçevesinde restoranlar müşterilerine bir süre içeride hizmet veremeyecek. Ama müdavimi olduğunuz mekânların lezzetlerinden ayrı kalmanıza gerek yok. Lüks restoranların bile birçoğu kepenk indirmemek için paket servise geçti. Jürimiz üç büyük şehirde, farklı fiyat skalalarından paket servis yapan 30 mekân seçti.
#GazetehaberleriAsmalımescit’te bir sokağın yarısına yayılmış Fıccın. Beşiktaş’a da bir şube açmışlar ama kalite değişmemiş. Yıllar önce gittiğimde ne lezzetleri bulduysam, son ziyaretimde de aynılarını buldum. Bu başarının arkasında yatan; Leyla Hanım ve aile fertlerinin ne yapmak istediklerini iyi bilmeleri. Kendi damak zevklerine göre ve kendi kültürlerinden gelen, iyi bildikleri yemekleri yapıyorlar.
#FıccınMis gibi kızarmış şelame, yanında ağızda dağılan bir parça Çerkes peyniri... Yedikçe “Biraz daha yok mu” dedirten Çerkes tavuğu... Üzerinden biberli tereyağı sosu damlayan haluj... Belki biraz da düğün helvası... Herhalde bilenlerin ağzı sulanmış, bilmeyenler de merak etmiştir. Fotoğrafçı Sine Boran Art, köklerinin dayandığı kültürün yemeklerinin tariflerinden oluşan bir kitap hazırladı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan, Vedat Milor’un da sunuş yazısıyla katkıda bulunduğu ‘Çerkes Kızından Tarifler’ raflarda...
#Sine Boran ArtMantının en önemli unsuru hamurudur. Mantı yapılacak hamurun iyice yoğurulması ve doğru kalınlıkta açılması şarttır. Siz de evinizde mantı yapmayı düşünüyorsanız, mantı hamuruyla ilgili ipuçlarımıza mutlaka bir göz atın. İşte mükemmel bir mantı için mantı hamuru tarifi ve püf noktaları…
#Mantı Hamuru Nasıl YapılırElinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİZengin demografik yapısıyla doğasının nimetlerini mutfakta bir araya getirip harmanlayan Düzce, başka hiçbir ile nasip olmayan gastronomik bir özgünlüğe sahip. Çerkes, Abhaz, Gürcü, Laz, Boşnak gibi 20’ye yakın etnik grubun yarattığı lezzet çeşitliliği tek başına bölgeyi ziyaret etme sebebi.
#HürriyetGalataport’ta mart sonunda açılan, benim ancak geçen hafta gitme fırsatı bulduğum Muutto Tapas Bar kapısından girdiğiniz anda pozitif enerjisiyle insanı sarıp sarmalayan bir yer. İç mimar Erhan Sağır alanı çok iyi değerlendirmiş ve ortaya dekorasyonuyla, açık mutfağıyla ve muhteşem manzarasıyla etkileyici bir mekân çıkmış.
#Müge Akgün‘Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Bir Yemek Antropolojisi’ isimli kitap, Sakarya yemeklerinin izinde bir sözlü tarih çalışması... Tariflerden tescilli tatlara, artık ekilmeyen ürünlerden tek bir ağacı kalan elmaya ya da iki sezon hasat edilebilen enginara; neler yok ki bu 600 sayfalık yolculukta...
#Sakarya MutfağıCevabı uzatmadan verelim; Anadolu’nun herkese kucak açmasından... Bu topraklara her gelen beraberinde malzemelerini, pişirme tekniklerini, yemeklerini ve deneyimlerini de getirmiş. Ortaya çok zengin bir mutfak çıkmış. Bana bunları, ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar’ isminde çok sıkı bir kitap hatırlattı.
#Anadolu’Nun Tadı Tuzu Kardeş MutfaklarAnadolu mutfağı çok renkli, zengin bir mozaiğe sahip. Damağınızda lezzet şöleni yaşatacak Çerkes, Rum, Ermeni, Boşnak ve Gürcü gibi onlarca çeşit mutfak var. Şanslıyız ki bir çoğu kendini korumuş. Bu lezzetleri tadacağınız adres çok fazla ancak alanında uzman jürimiz sizin için en iyilerini seçti...
#Otantik