İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Kültür Bakanlığı arasında 'çalıntı eser' krizi yaşanıyor. Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İBB'ye tepki gösterilirken "Bize ait olan kayıp bir tarihi eserin yurtdışından müzayedede satın alınması bizim devlet yapımıza zarar verir" denildi.
#Çalıntı EserKayıp olarak aranan Şile'deki Bozgoca Cami'nin tarihi kitabesi, Hollanda'da bir müzayeden İBB tarafından satın alınması tepkilere yol açtı. Kültür Bakanlığı yetkilileri, kayıp kitabe gibi mülkiyeti ülkemize ait olan bir eserin hukuki yollarla para ödenmeden alınması gerektiğini belirttiler. CNN TÜRK İstihbarat Şefi Nihat Uludağ ve avukat Serkan Toper, konuyla ilgili canlı yayında konuştu.
#Bozgoca Cami KitabesiTürkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin peşinde dedektif gibi iz süren Kültür ve Turizm Bakanlığı, çalınan iki tarihi eseri Türkiye’ye getiriyor. Isparta kökenli Sidamara tipi lahit ile MÖ 3000’e tarihlendirilen bir araba modeli kültür varlığı İngiltere’den iade ediliyor. İşte 15 Şubat’ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek eserlerin kurtarılış hikâyeleri:
#GazetehaberiKocaeli Arkeoloji Müzesi’nden 2009 yılında çalınan ve 2012 yılında eksikliği fark edilen eserlerden biri Almanya’da müzayedede ortaya çıktı. 32 bin Euro fiyat biçilen Roma dönemi renkli mermer kabartma pano için Kültür ve Turizm Bakanlığı Interpol’e başvurdu.
#GazetehaberleriOnlar olmasaydı, müzeler dolmayacak, medeniyet de sanat tarihi de eksik kalacaktı. Ressam, öğretmen ve müze görevlisiydiler… Dünyanın gördüğü en korkunç savaşa silah kullanmasını bile bilmeden katıldılar. Bugüne dek gölgelerde kalan bu kahramanların hikâyeleri önce kitap, sonra film oldu. Onları yılmadan arayıp bulan yazar bu destanı Hürriyet’e anlattı.
Türkiye, Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeyen ünlü İngiliz ve Amerikan müzelerinin geçici sergilerine parça vermeme kararı aldı. Bakan Günay ise konuyla ilgili müzelere 'Sizin müzenizin kayıtlarında bir çalıntı Türkiye eseri var. Onu bize verin ondan sonra işbirliği yapabiliriz' diyoruz" açıklık getirdi.
Dresden Kraliyet Sarayı'nda önümüzdeki aralık ayında "Türckische Cammer" adı altında açılacak sergide Osmanlının 16. ve 19. yüzyıllarda kullandığı bin eser sergilenecek. Sergi objeleri arasında 20 metre uzunluğunda 6 metre yüksekliğinde 8 metre genişliğinde 450 yıllık Osmanlı çadırı da bulunuyor.
Londra Büyükelçiliği, İngiltere'deki Sotheby's müzayede evinin, "İslam dünyası sanat eserleri" müzayedesinde satışa sunacağı ve Türkiye'den çalındığı tespit edilen Eyüp Sultan Camii'ne ait İznik Çinisi'nin satışının durdurularak, Türkiye'ye iadesi için hukuksal sürecin başlatıldığını bildirdi.
Edvard Munch'ın ünlü 'Çığlık' tablosunun çalınması, sanat eserlerine yönelik soygunları yine gündeme getirdi. Uzmanlar, 20'nci yüzyılda gerçekleştirilen soygunlarda çalınan ve çoğunlukla kara para aklamada kullanılan sanat eserlerinin toplam değerinin 5 milyar doları aştığını söylüyor.
Elgin Mermerleri’nin İngiltere’den iadesini isteyen Atina’ya Türkiye’den destek geldi. Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, mermerlerin Osmanlı döneminde meşru olarak İngiltere’ye götürüldüğü iddiasını destekleyen herhangi bir kanıt olmadığını açıklayınca Yunanistan’da günün insanı oldu.
#Elgin Mermerleriİngiltere geçtiğimiz yaz ülkenin en köklü kurumlarından biri olan British Museum'daki bir hırsızlıkla çalkalandı. Müzenin koleksiyonunda bulunan 2.000'den fazla parçanın birer birer çalındığı ve internet siteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki tarihi eser tüccarlarına satıldığı ortaya çıktı. Olayın en inanılmaz yanı ise bu suçu işleyen kişinin kimliğiydi. Akıllara durgunluk verecek bir hırsızlık hikâyesine hazır mısınız?
#British MuseumSon 30 yılda 2 bin eserin çalındığı ortaya çıkan Londra’daki British Museum’a Kültür Bakanlığı mektup yazdı. Mektupta Anadolu’dan kaçırılan eserlerin akıbeti soruldu ve “Anlaşıldı ki siz iyi koruyamıyorsunuz, bizim eserlerimizi iade edin” dendi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıSanat ticareti deyince dünyanın en önde gelen ailelerinden biri olan Wildenstein'ler Fransa'nın gündeminden düşmüyor. Ailenin babası Daniel'ın ölümüyle başlayan ve 20 yıldan fazladır devam eden davalar, adeta yılan hikâyesine döndü. İşte birbirinden ilginç detaylarla Wildenstein ailesinin tüm sırlarını gün yüzüne çıkaran o olaylar...
#Claude Dumont Beghi